Ultramaratonka Andreja Sterle Podobnik je Slovenka leta 2016

Ultramaratonka Andreja Sterle Podobnik je Slovenka leta 2016 (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Jana
22. 1. 2017

V Unionski dvorani Grand hotela Union je revija Jana razglasila Slovenko leta 2016. Ta je postala Andreja Sterle Podobnik iz Starega trga pri Ložu, ki je novembra lani zmagala na ultramaratonskem teku okoli najvišje gore sveta Mount Everest.

Zmagovalko so med desetimi izjemnimi kandidatkami izbrali bralci revije Jana.

Na svečani podelitvi je Slovenka leta 2016 prejela umetnino svetovno priznanega oblikovalca Oskarja Kogoja, ki je posebej za to priložnost oblikoval nadvse eleganten kipec, poimenovan Afrodita.

Predana športu

Sterle Podobnikova je 40-letna diplomirana ekonomistka z magisterijem iz menedžmenta.

Je mati dveh odraščajočih otrok in menedžerka v podjetju Rihtar, ki se ukvarja z orodjarstvom, kozmetičnimi storitvami in savnami. Andreja Sterle Podobnik se športu posveča že od otroštva. Pred 15 leti se je povsem navdušila nad vzdržljivostnim tekom, danes pa v tej športni zvrsti nastopa na različnih razdaljah.

Novembra 2016 je v nepalski Himalaji na šestdnevnem etapnem teku, imenovanem The Everst Trail Race, nepričakovano in z veliko prednostjo pred profesionalnimi tekmicami zmagala.

Na omenjenem tekmovanju so morali nastopajoči opraviti s približno 160 kilometri dolgo progo na nadmorski višini med dva in štiri tisoč metri ter premagati skupno dobrih 29 višinskih kilometrov. Njen skupni čas je znašal malce manj kot 31 ur, kar je bilo kar tri ure hitreje od drugouvrščene, hitrejša pa je bila tudi od večine moških tekmovalcev.

Svoj veliki uspeh pripisuje dobri organiziranosti, pomoči odličnih sodelavk in razumevanju družine, brez česar se ne bi mogla osredotočiti na enoletno pripravo na tekmovanje. Svojih priprav se je tudi sicer lotila tako, da sta tako službeno kot družinsko življenje kar najmanj trpela: »Če sem šla na primer na Triglav, sem startala ob treh in bila ob desetih, enajstih že v službi.«

 • Več o njenem neverjetnem podvigu v Nepalu si lahko preberete tukaj.

Andreja Sterle Podobnik, ultramaratonka

Deset izjemnih žensk

Ženske, ki so zaznamovale preteklo leto in se uvrstile v Janin izbor, so:

 • doktorica Tatjana Avšič Županc, virologinja, specialistka medicinske mikrobiologije in vodja skupine slovenskih znanstvenikov, ki je prva odkrila ključne dokaze nevarnosti virusa Zika za nosečnice.
 • Marta Turk, izkušena podjetnica, svetovalka in mentorica, ki verjame, da se z vztrajnostjo in zaupanjem vase lahko doseže vse, kar uči tudi druge ženske na začetku njihove podjetniške poti.
 • Irena Orešnik, ženska, ki se je uprla prevladi lobijev in malim sirarjem v Sloveniji omogočila status, s katerim so se lahko začeli razvijati v vseh dimenzijah kakovosti.
 • Alenka Sottler, akademska slikarka in večkrat nagrajena ilustratorka knjig za otroke in odrasle, tudi dobitnica zlate medalje Združenja ameriških ilustratorjev v New Yorku.
 • Andreja Sterle Podobnik, menedžerka, v prostem času pa ultramaratonka, ki je osvojila šestdnevni etapni tek v nepalski Himalaji.
 • Judita Nahtigal, ravnateljica dijaškega doma Kranj, ki je sredi leta 2016 kljub močnemu nasprotovanju javnosti, želela sprejeti šest begunskih otrok in jim zagotoviti varnost.
 • doktorica Jasna Murgel, poslanka Državnega zbora Republike Slovenije in borka za pravice otrok s posebnimi potrebami.
 • Katarina Bervar Sternad, pravnica, feministka in direktorica Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij.
 • Zvezdana Mlakar, igralka in televizijska voditeljica, ki drzno spreminja televizijske stereotipe s svojim pogumom, iskrenostjo, sočutnostjo in navdihom.
 • Urša Alič, ustanoviteljica in direktorica Špas teatra, ki je v svojih 20-ih letih delovanja pomembno približala gledališko umetnost širši množici.

Že 28. podelitev naziva Slovenka leta!

Slovenko leta izberejo bralci revije Jana, ki so letos za svojo kandidatko lahko glasovali po pošti, prek spleta in na družabnem omrežju Facebook.

Glavna urednica revije Jana Lidija Petek Malus je ob zaključku prireditve v hotelu Union povedala:

 • "Zelo sem zadovoljna, da nam je izbor za Slovenko leta 2016 uspel. Čestitke Andreji Sterle Podobnik, hkrati pa zahvala tudi drugim kandidatkam, da sem jih imela priložnost spoznati. Ne samo, da smo v uredništvu izbrali deset izjemnih žensk, ki so zaznamovale lansko leto, tudi naši bralke in bralci so vsaki izmed njih namenili veliko glasov. Morda vse kandidatke niso bile znane pred izborom širši javnosti, a ravno to je poslanstvo revije Jana - da damo priložnost ženskam, ki se medijsko ne izpostavljajo, da se predstavijo vsej Sloveniji. Slovenija potrebuje ženske, kot so Andreja, Alenka, Irena, Katarina, Judita, Jasna, Marta, Tatjana, Urška, Zvezdana, saj te s svojim delom in zgledom spreminjajo stvari v naši državi na bolje."

Prireditve se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, za glasbeno popestritev pa so poskrbeli Hamo & Tribute 2 Love in pevka Nina Pušlar ter Lara Kadič.

Andreja Sterle Podobnik o svoji izkušnji na The Everest Trail Race.

Priporočamo