Uma danes na Lentu, julija pa že nazaj v Studio!

28. 6. 2018
Deli
Uma danes na Lentu, julija pa že nazaj v Studio! (foto: press)
press

Osvežitev za domačo glasbeno sceno - zasedba UMA - osvaja z aktualnim prefinjeno akustičnim pop rock hitom »Čarobni vrt«. 28. junija nastopajo na slovitem festivalu LENT v Mariboru, na enem največjih in najbolj priznanih poletnih festivalov v Sloveniji na Večerovem odru skupaj s skupino Muff. Le dan zatem, 29. 6., pa v Slovenija Eco Resortu pri Kamniku, na idiličnem "glamping" prizorišču, ki želi uvesti kakovostno glasbo slovenskih avtojev v svoje dogajanje.

Julija se nato ponovno vračajo v studio, kjer se bodo posvetili novemu materialu.

UMA ni le novi umetniški vzdevek Urške Majdič, ampak predvsem njena nova, kreativna in navdušujoče dinamična zasedba, ki trenutno šteje skupno 6 članov. Prekaljeni glasbeni iz različnih glasbenih voda so zbrani v zanimivi sinergiji in prepletanju zvrsti zasedbe. Kot pravi ustanoviteljica, pevka in glavna avtorica zasedbe, Urška Majdič - UMA (prej Billysi), je to "kot živ organizem, ki se ves čas oblikuje in presenetljivo nanovo ustvarja". Urška ​je okoli sebe zbrala izvrstne glasbenike in skupaj so ustvarili zasedbo UMA: Urška Majdič, soavtor in kitarist Matjaž Marin (prej Billysi, Sausages), Rok Hozjan (Terrafolk, Kapobanda), Matej Sušnik (Ice) ter Urban Grabenšek (Radio Mondo, Noctiferia) ter bobnar Anže Žurbi (Jadranka Juras, Soul Jazz in Jaz).

Pri posameznih skladbah pa sodelujejo Rok Golob, Dominik Bagola, Matej Mršnik, Project Eternity​ in drugi. Zasedba izvaja kvalitetno avtorsko pop rock glasbo s primesmi jazza, rnb-ja in sodobnega popa.

Pred kratkim so izdali pesem »Čarobni vrt«, za katero so posneli tudi izjemen videospot, v katerem nastopa tudi simpatični slovenski komik, Urškin partner Tin Vodopivec. Pesem je tudi že posegla po radijskih valovih največjih slovenskih radijskih postaj.

Pred zasedbo UMA pa sta tudi že izjemno privlačna koncerta, na katerih obljubljajo izjemno dinamičen repertoar avtorskih pesmi z lanskoletnega velikega koncerta v Cankarjevem domu v Ljubljani ter nekaj po UMA čisto posebno predelanih skladb zasedbe Billysi.

VEČ O URŠKI MAJDIČ

Urška Majdič je kreativka, pevka in avtorica tekstov, projektni vodja, voditeljica, zaveznica živali, narave in ambasadorka družbene in okoljske odgovornosti. Urško poznamo že od leta 2001, ko je bila v rock skupini Billy's Private Parking, kasneje Billysi, pri kateri je bila tudi soavtorica glasbe in avtorica besedil. Sodelovala je tudi z različnimi izvajalci, avtorji in zasedbami, kot so King Foo, Rok Golob, simfoničnim orkester RTV Slovenija, Mojmir Sepe, DJ Sylvain (kot Ursyna)​, zasedba Shamballa in mnogimi drugimi. Naj izpostavimo še »Jazz Pop Magic«, njen samostojni koncert z Big Bandom RTV Slovenije oktobra 2013. Urška je tedaj izbrala dirigenta in aranžerja Roka Goloba, repertoar pa je zajemal skladbe Billysov, King Foo in avtorske skladbe Roka Goloba. Od leta 2013 do 2015 je skupaj z Rokom Golobom, Matejem Sušnikom in Petrom Hudnikom - ustanovila zasedbo King Foo. Gre za zasedbo, katere značilnost je prepletanje žanrov in ustvarjalno predelovanje priredb, kot tudi avtorska glasba. Avtorsko sodelujejo še danes - Urškino besedilo je »Začaraj me«, glasba Rok Golob, izvedli pa so jo King Foo s pevko benda, Aleksandro. Skladba je dosegla številne uspehe na Slovenski popevki. M​ed leti 2014 in 2015 je Urška odšla z Billysi na »Rokenrol ekskurzijo« po Sloveniji, skupaj s skupinama Hamo & Tribute 2 Love in Sausages. In že skoraj eno leto dni bo, odkar se je odrekla karieri radijske voditeljice, da se je lahko povsem posvetila glasbi in pa kreativno organizacijskem podjetju, ki ga je odprla s partnerjem, Tinom Vodopivcem. Urška pravi, da je "srečna v procesu ustvarjanja".

Je tudi priznana piarovka, ki že dolga leta skrbi tudi za Grossmannov festival, med drugimi. Poleg tega je bila in je aktivna v mnogih okoljevarstvenih in ekoloških gibanjih, kot tudi na številnih projektih zanje, kot so Krilca, Zaščitimo slovenskega volka, Tashka, Ohranimo slovenske gozdove, Srečna hiša, Podari malico, Daruj kri, Sinergija za učenje (via ZLUS) - medgeneracijsko sodelovanje, Stopimo skupaj za slovenske otroke, OSVED - očistimo Slovenijo in drugih, z Billysi pa je tudi nastopila za Anino zvezdico na dveh dobrodelnih koncertih v Kamniku (2014 in 2015), na katerem so se Billysi odrekli honorarju in sorganizirali zbiranje hrane za socialno šibkejše.

Pri koncertih z odgovorno noto najraje poje svojo skladbo z močnim sporočilom, ​z naslovom Nikoli nisi res sam (You are never alone). To skladbo namerava ponovno osvežiti oz. predelati kot UMA.​

Urška Majdič je prejela več nagrad: nagrado kot so-avtorica za skladbo "Svobodna" izvajalke Vike Zore na festivalu Fens leta 2003, leta 2004 na Hit festivalu je prejela nagrado za besedilo "Preženi oblake", leta 2006 SOF-Off zlato nagrado za najboljšo avtorsko skladbo v oglaševanju (skladba »If I... Fell in Love«) in pa Diamant za Rock skupino v okviru zasedbe Billysi leta 2009.

Lani je ustvarila ekskluzivni koncertni projekt, natančneje 5. maja, glasbeno zgodbo »DUŠA«, ki je bil hkrati poklon njenemu pokojnemu očetu Dušanu, ki je preminil točno leto dni pred tem. Z njim je tudi proslavljala življenje in neskončnost energije in prebujala bistvo, katerega se ne da razložiti; le začutiti. Koncert je bil premierna predstavitev novih pesmi, z ekskluzivnimi glasbenimi aranžmaji posebej za ta večer. Glasbeni gostje so bili Rok Golob, Dominik Bagola - Balladero, Project ​Eternity​, ​Matjaž Marin in Matej Sušnik, Auroras ter drugi, izkupiček prodanih vstopnic pa je bil v celoti predan skladu Sapramiška Zveze prijateljev mladine.

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik