Umrl je legendarni modni oblikovalec Karl Lagerfeld

Umrl je legendarni modni oblikovalec Karl Lagerfeld (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
19. 2. 2019

V Parizu je umrl sloviti modni oblikovalec Karl Lagerfeld.

Po poročanju Daily Maila je v 86. letu starosti umrl legendarni modni oblikovalec Karl Lagerfeld, ki je s svojimi kreacijami pustil močan pečat v sveti mode.

V modnem svetu bo ostal znan po svojih klasičnih oblikah, ki jim je dal novo življenje. Zavedal se je, da moda niso le modne piste, zato je v njo vpeljal tudi linije konfekcijskih oblačil.

Lagerfeld se je rodil leta 1938 v Hamburgu. Leta 1954 je za model plašča prejel prvo nagrado mednarodnega sekretariata za volno in nato postal asistent pri Pierru Balmainu, ki je bil na natečaju član žirije. Lagerfeldov plašč je kasneje pri Balmainu šel v proizvodnjo.

Leta 1958 se je priključil Jeanu Patouju in tam delal kot umetniški vodja, od leta 1963 je bil samostojni kreator. Od leta 1965 je ustvaril po dve in pozneje celo po štiri kolekcije za znamenito italijansko modno hišo Fendi. Leta 1974 je ustanovil svoje podjetje Karl Lagerfeld Impression.

Leta 1983 je postal kreativni direktor in glavni oblikovalec modne hiše Chanel, med poznavalci danes velja za edinega legitimnega naslednika ustanoviteljice te modne hiše in legende modnega oblikovanja Coco Chanel.

V modo je vpeljal nove linije konfekcijskih oblačil. Sam je nekoč dejal, da moda, ki ne doseže ulic, ni moda. Poleg oblačil je za svoje kolekcije oblikoval številne modne dodatke.

Tudi na področju distribucije in marketinga je v modni industriji vpeljal nove ideje. Od 90. let minulega stoletja dalje je razen za prestižne modne znamke oblačila oblikoval tudi za konfekcijsko proizvodnjo. Leta 2004 je bil prvi svetovno poznani modni oblikovalec, ki je oblikoval ekskluzivno kolekcijo oblačil za švedsko verigo trgovin H&M. Pozneje so ta koncept povzeli še nekateri drugi svetovno poznani modni oblikovalci, denimo Stella McCartney, Comme des Garcons in Versace.

S fotografijo se je začel ukvarjati leta 1987, od tedaj je sam snoval reklamne kampanje za vse znamke, za katere je delal. Sam je o fotografiji dejal: "Fotografija je danes del mojega življenja. Svet in modo z enim očesom gledam skozi objektiv fotoaparata. To mi bolj kot sem si kdajkoli znal predstavljati pomaga, da pri svojem vsakdanjem delu ohranim objektivnost."