Uroš Ahčan: "Vsak dan opozarjajte na nevarno uporabo pirotehničnih sredstev in njihove grozljive posledice!"

Petarde (foto: Shutterstock) Shutterstock
20. 12. 2016

Čeprav je uporaba petard v Sloveniji prepovedana, še vedno beležimo primere poškodb zaradi neustrezne uporabe tovrstnih pirotehničnih sredstev. Tako so v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru prav ta ponedeljek popoldne sprejeli 14-letnika, ki se je hudo poškodoval s pirotehničnimi sredstvi.

"Deček ima hudo poškodbo obraza, oči, sluha ter tako hude poškodbe rok, da smo jih morali pri zapestjih amputirati," je dejal predstojnik oddelka za plastično kirurgijo in opekline Uroš Ahčan.

Deček je trenutno stabilen in pri zavesti.

"Starši so seveda pretreseni. A kaj točno se je dogajalo v njegovi sobi, bo pokazala kriminalistična preiskava," je dejal Ahčan in dodal, da bo posledice čutil vse življenje.

Fant je po Ahčanovi oceni kandidat za presaditev rok, a čakajo na napredek medicine, da mu bodo lahko pomagali. Ob tem je še spomnil, da ni minil niti dober teden, ko so opozorili, da smo v decembru in da so že na trgovskih policah tudi pirotehnični izdelki. Kljub temu, da je uporaba petard v Sloveniji prepovedana že od leta 2008, pa zaradi njihove neustrezne uporabe še vedno beležimo primere tudi zelo hudih poškodb, zaradi katerih so mnogi mladi zaznamovani za vse življenje, je dejal. 

Za še več ozaveščanja o nevarnosti petard

"Zato ob tej pretresljivi zgodbi želim ponovno opozoriti vso slovensko javnost in novinarje, da vsak dan opozarjate na nevarno uporabo pirotehničnih sredstev in njihove grozljive posledice," je dejal.

Omenil je, da sicer zadnja leta število poškodb s pirotehničnimi sredstvi upada, k čemur je zagotovo pripomoglo ozaveščanje.

"Mladi med 11 in 20 leti ne gledajo televizije in ne poslušajo radia, so pa najbolj ogrožena skupina, njihovi starši pa spremljajo medije. Zato so opozorila namenjena prav njim," je poudaril Ahčan in dodal, da je januarja letos zaradi petard brez leve roke ostal 15-letnik.

Zaradi poka petarde utrpela okvaro sluha!

Naj na tem mestu spomnimo, da je s svojo osebno zgodbo ravno mlade nagovorila tudi Sara Savnik, sicer miss universe leta 2013, ki je zaradi poka petarde pred leti utrpela okvaro sluha.

Kot je dejala, si bo 14. november 2005, ko je zaradi poka petarde pristala v UKC Maribor, zapomnila za vedno. Danes nosi dva slušna aparata in si želi, da bi lahko tudi skozi svojo izkušnjo javnost še bolj ozavestila o tem, kako nevarne so lahko petarde.

"Polagam vam na srce, poskrbite, da bodo letošnji prazniki minili brez poškodb, ne uporabljajte pirotehničnih sredstev na prostem, kjer je prisotnih več ljudi, ali še bolje, denar, namenjen za pirotehniko, raje uporabite kako drugače in ne ogrožajte sebe in drugih," je že pred časom še povedala Sara Savnik.

UKC Ljubljana ima decembra veliko dela!

V UKC Ljubljana se srečujejo z različnimi poškodbami. Od manjših opeklinskih ran, ki nimajo večjih funkcionalnih posledic, žal pa pogosto tudi z obsežnimi in kompleksnimi poškodbami roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami.

Večinoma so poškodovane kosti (zdrobljeni, odprti zlomi) in vsa mehka tkiva: žile, živci, kite in mišice, te poškodbe pa spremljajo tudi obsežne kožne vrzeli. Področje poškodbe je zelo veliko, tkiva so zmečkana in raztrgana in lahko propadejo tudi pozneje. Pri otrocih so poškodovane rastne stike kosti.

Najbolj tragično pri teh poškodbah pa je, da so to trajno invalidni mladi ljudje, ki se vse življenje nato spopadajo s psihofizičnimi posledicami in so v breme družbi, ki ni sposobna pravočasno prepoznati problema in mladih ljudi preusmeriti iz nakupovalnih središč in ulic v šport, umetnost, znanost, naravo.

Vir: STA, Lisa, Govori.se

Priporočamo