Uspešna 19. akcija zbiranja papirja v pomoč živalim

6. 6. 2017
Deli

V soboto, 3. junija, je Društvo za zaščito živali Ljubljana priredilo akcijo zbiranja starega papirja v pomoč živalim. Poleg papirja so ljudje pred Center Interspar Vič v Ljubljani prinašali še hrano in opremo za živali, zamaške ter prazne kartuše. Društvo je dogodek popestrilo s predavanjem o pasji komunikaciji.

Z akcijo, že 19. po vrsti, so zadovoljni in upajo, da bodo s tradicijo lahko nadaljevali kljub obetajočim se spremembam zakonodaje.

Zbrali več kot 22 ton papirja

Na tokratni akciji se je v zabojnikih nabralo 22.140 kg papirja. Količina papirja je pomembna, pravi zakonita zastopnica društva Maša Cerjak Kastelic, ni pa edini cilj. »Zelo pomembno se nam zdi, da ljudje pridejo na naše akcije, da se angažirajo v pomoč živalim, nas spoznajo v živo in izvejo kaj novega o zaščiti živali,« je poudarila.

Poleg papirja so prostovoljci zbrali precej praznih kartuš in plastičnih zamaškov, ter hrane in opreme za živali. Slednje bodo koristno porabili Zavod SVSP – Slovenski veterinarji sterilizirajo potepuhe, ter zavetišča Ljubljana, Horjul in »Meli« Trebnje. Tudi del izkupička od zbranega papirja je namenjen Zavodu SVSP in Zavetišču Horjul.

Brez prijateljev ne gre

Akcija poteka že deseto leto in poleg prostovoljcev Društva za zaščito živali Ljubljana imajo v njej ključne vloge tudi številne druge organizacije. Prostovoljni gasilci PGD Ljubljana – Vič so nepogrešljivi pri natovarjanju papirja v zabojnike, ki jih priskrbi podjeje Gorenje Surovina. Center Vič odstopi prostor za izvedbo akcije ob svojem nakupovalnem središču. Različna podjetja donirajo nagrade za nagradno igro, ki poteka na akciji, darilca za sodelujoče ter malico za pridne prostovoljce.

Pes, ki zeha, ni nujno zaspan

Društvo za zaščito živali Ljubljana se osredotoča predvsem na osveščanje in izobraževanje, zato ni naključje, da so tudi akcijo zbiranja papirja popestrili s kratkim predavanjem. Inštruktorica Alja Willenpart iz društvene pasje šole ZA PSA je predstavila telesno govorico psov. Udeleženci so spoznali, da zehanje pri psu ne pomeni nujno zaspanosti – spada med miritvene signale, ki jih psi uporabljajo, ko jim je neprijetno, z njimi pa tudi izražajo vljudnost. Izvedeli so tudi, zakaj njihovi ljubljenčki na marsikateri fotografiji gledajo stran, in še marsikaj zanimivega.

Vsak nakup je dobrodelen

Obiskovalci akcije so se lahko ustavili tudi na društveni stojnici. Tam so jih čakala informativna gradiva o živalih in izdelki izpod pridnih rok prostovoljcev. Izdelki so bili namenjeni ljudem, pa tudi njihovim štirinožnim prijateljem.

Kakšna je prihodnost akcije?

Predlog Uredbe o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov, ki je trenutno v pripravi, predvideva, da bi bilo zbiranje odpadnega papirja izključno v domeni komunalnih podjetij. Društva, ki organizirajo zbiranja papirja, tega ne bi več mogla prodajati in tako pridobivati sredstev. Ministrstvo za okolje in prostor je sicer omenilo možnost izjeme za humanitarne organizacije, vendar pa društva, kot je Društvo za zaščito živali Ljubljana, ne morejo pridobiti statusa humanitarne organizacije, saj končni uporabnik pomoči ni človek, ampak žival. Cerjakova upa, da bo zbiranje papirja še naprej omogočeno tudi dobrodelnim organizacijam, ki se ukvarjajo z živalmi. Prostovoljci držijo pesti, da bodo lahko papir ponovno zbirali v soboto, 7. oktobra, na jubilejni 20. akciji.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem