V Areno Stožice prihaja klapa Intrade s Tomislavom Bralićem

V Areno Stožice prihaja klapa Intrade s Tomislavom Bralićem (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
10. 1. 2019

1. februarja, v Areno Stožice prihaja ena od najbolj priljubljenih in najboljših hrvaških klap, klapa Intrade s Tomislavom Bralićem. 

K nam prihajajo v okviru arenske turneje in s svežim albumom na seznamu njihove zavidljive, obsežne diskografije. Pripravljajo največji spektakel doslej, na katerem ne bo manjkalo njihovih nepozabnih hitov. Nazadnje so Tomislav Bralić in klapa Intrade navdušili v zagrebški Areni. Njihov novoletni koncertni spektakel ima pri naših sosedih že 13-letno tradicijo.

Ob podpori izvrstne scenografije, ozvočenja in luči so prikazali, zakaj so že leta med najbolj priljubljenimi hrvaškimi glasbeniki: vrhunska predstava je občinstvo dvignila na noge, skupaj z njimi so prepevali njihove največje hite ter znane dalmatinske skladbe drugih avtorjev in izvajalcev. Obiskovalci so se Tomislavu Braliću in klapi Intrade na koncu poklonili s stoječimi ovacijami.

S čustvenimi, brezkompromisnimi vokalnimi predstavami je klapa Intrade tudi pri nas med popularnejšimi hrvaškimi glasbenimi sestavi. Deluje že več kot 30 let, z nešteto koncerti, uspešnicami, zmagami na festivalih, turnejah po rodni Hrvaški in zunaj njenih meja pa so že leta med najbolj priljubljenimi vokalnimi sestavi pri sosedih in pri nas. Lepoto dalmatinskega klapskega prepevanja so ponesli v skoraj vse evropske države, njihovo petje pa so slišali tudi na drugih celinah.

Prvi postavi se je leto dni po osnovanju pridružil še Tomislav Bralić, ki je že tako odličnemu zvoku klape Intrade s svojim specifičnim baritonom dodal nov karakter in prepoznavno noto. Skupaj že leta prepevajo, ustvarjajo in poustvarjajo dalmatinske skladbe, starejša dela mojstrov večglasnosti, dalmatinske šansone in ustvarjajo avtorske skladbe, ki na YouTubu dosegajo na milijone ogledov. Že takoj na začetku skupne poti sta jim javnost in stroka dali zasluženo spoštovanje za izvajanje in raziskovanje zadrske etno glasbe.

V svojem večdesetletnem obstoju so sodelovali s številnimi glasbenimi velikani, kot so Oliver Dragojević, Nina Badrić, Tony Cetinski, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Vanna, Neno Belan, Miroslav Škoro, Kemal Monteno, Ivana in Marija Husar, Vinko Coce, Goran Karan ... Prejšnji teden so izdali nov album Bilo je i vrime, ki vsebuje 14 skladb, med njimi tudi hite Lipe oči, Ne mogu te prestat jubit in Ferma bi vrime ter najnovejšo Ne mogu jubav krit.

Dalmacija v njihovih srcih

Klapa Intrade slovi tudi po edinstvenih živih nastopih, pravih vokalnih spektaklih, na katerih prikazujejo zavidljivo glasbeno širino in dovršenost, vse to pa nadgradijo s čustvenimi interpretacijami in vedno izvrstnim naborom skladb in napevov, ki jih izvajajo, mnogokrat v duetu s celotno dvorano. Tudi Slovenci nismo imuni za emocije in spomine, ki na dan privrejo ob dalmatinskih napevih.

Besedilo: A. P. K. // Fotografiji: osebni arhiv