V Begunjah na Gorenjskem bo odmevala Avsenikova glasba

V Begunjah na Gorenjskem bo odmevala Avsenikova glasba (foto: Tinkara Zupan/STA) Tinkara Zupan/STA
13. 8. 2019

Od 23. do 25. avgusta bo v Begunjah na Gorenjskem potekal 5. Festival Avsenik, ki bo v kraje pod Roblek pripeljal mednarodno zasedbo nastopajočih glasbenikov in številne obiskovalce z različnih držav sveta.

"Prihajajoči festival bo še posebej prazničen, saj mineva 90 let od rojstva Vilka Ovsenika in Slavka Avsenika. Festival bo kot doslej potekal tri dni, na odru pa se bodo zvrstili tako domači kot tuji izvajalci Avsenikove glasbe. Med njimi izpostavljamo Ansambel Saša Avsenika, ki letos praznuje 10 let nadvse uspešnega delovanja," so ob tej priložnosti povedali organizatorji, ki si štetjo v čast, da se je dosedanjih festivalov skupno udeležilo že preko 20 000 ljubiteljev narodnozabavne glasbe in da sta letošnja petek in sobota že razprodana.

Tradicionalno bo petkov večer, poimenovan Mednarodni dan Na avtocesti, namenjen domačim in mednarodnim zasedbam, izpostaviti pa moramo tudi jubilejni koncert Ansambla Saša Avsenika, ki letos praz. V 4-urnem programu bodo med drugim nastopili Ansambel Saša Avsenika, Gregor Avsenik, Hišni ansambel Avsenik (SLO), Schwarzwaldkrainer (D), Sepp Mattlschweiger in kvintet Juchee (A), Mißebner Trio s Klaro – najmlajša trikratna avstrijska državna prvakinja na diatonični harmoniki (A), Takeo Ischi (JPN), Folklorna skupina Iskraemeco (SLO) in humorist Hubert "Hubi" Aschenbrücker (D).

Sobotni program, poimenovan Avsenikov dan: Lepo je biti muzikant, pa bodo zaokrožile zasedbe, ki gojijo močno povezavo z Avsenikovo zapuščino, in sicer Ansambel Saša Avsenika, Gregor Avsenik, Monika in Blaž Avsenik, Igor in Zlati Zvoki,
Ansambel Zupan, Okrogli muzikanti, Mitja kvintet, Jakob Štigl – absolutni zmagovalec tekmovanje harmonikarjev za nagrado Avsenik 2018,  Folklorna skupina Iskraemeco (SLO) in humorist Hubert "Hubi" Aschenbrücker (D).

Organizator festivala, Tradicija Avsenik, letos še posebej stavi na nedeljski program, in sicer poimenovan Slovenski dan: Slovenija, od kod lepote tvoje. Obiskovalce bodo na ta dan zabavali Ansambel Saša Avsenika, Gregor Avsenik, Avsenikov tercet: Alfi Nipič, Jožica Kališnik in Jožica Svete, Veseli Svatje, Alpski Kvintet, Aleksi Jercog in Kresnice, Jodel Express, Tina Kalajžič – absolutna zmagovalka tekmovanje harmonikarjev za nagrado Avsenik 2019 ter Folklorna skupina Iskraemeco (SLO).

Priporočamo