V Begunjah na Gorenjskem se začenja 5. mednarodni Festival Avsenik

Sašo Avsenik je s celotno ekipo poskrbel za navdušenje. (foto: Marko Alpner) Marko Alpner
Vir: STA
23. 8. 2019

Z mednarodnim dnevom se bo drevi ob 20. uri v Begunjah na Gorenjskem začel že 5. Festival Avsenik. Na tridnevnem festivalu se bodo z Avsenikovo glasbo predstavile številne zasedbe. Na enem največjih narodnozabavnih dogodkov v državi preko celotnega konca tedna pričakujejo več kot 4000 obiskovalcev.

Festival, ki ga Tradicija Avsenik pripravlja vsako drugo leto, bo letos še posebej prazničen, saj mineva 90 let od rojstva Vilka Ovsenika in Slavka Avsenika ter deset let delovanja Ansambla Saša Avsenika, ki pelje njuno glasbeno zgodbo naprej. Na festivalskem odru se bodo zvrstili tako domači kot tuji izvajalci Avsenikove glasbe, ki bodo izvedli več kot 150 skladb.

Kot pojasnjuje umetniški vodja festivala Gregor Avsenik, je festival razdeljen na tri dneve, pri čemer je vsak dan poseben. Današnji mednarodni dan, poimenovan Na avtocesti, zaznamujejo nastopi tujih izvajalcev, med katerimi posebej izstopa Japonec Takeo Ischi, ki velja za enega najbolj poznanih jodlarjev.

Sobota bo Avsenikov dan z naslovom Lepo je biti muzikant, ki združuje glasbenike ne glede na glasbeni stil in pripadnost. Nedelja pa bo slovenski dan z motom Slovenija, od kod lepote tvoje. Tako bodo festival sklenile domače glasbene skupine. Kot poudarja Sašo Avsenik, festival združuje člane družine Avsenik ter oboževalce in prijatelje Avsenikove glasbe.

Dosedanjih festivalov se je doslej udeležilo že več kot 20.000 ljubiteljev narodno zabavne glasbe. Letos v treh dneh pričakujejo več kot 4000 obiskovalcev iz vse Evrope, največ iz Nemčije, Avstrije in Švice, pa tudi iz ZDA in Kanade. Precej je takšnih, ki se vračajo iz leta v leto, in tudi takšnih, ki ostanejo vse tri dni, pravi glavna organizatorka festivala Nataša Farkaš.

Festival je zato pomemben tudi za turistične ponudnike. V javnem zavodu Turizem in kultura Radovljica so ob tej priložnosti pripravili bogat spremljevalni program, s katerim bodo obiskovalcem festivala popestrili bivanje v Begunjah in okolici. Obiskovalcem bodo predstavili kraje, ki so povezani z življenjem in delom bratov Avsenik.

Priporočamo