V blejski ribogojnici odkrili past za lov na ogroženo vidro!

V blejski ribogojnici odkrili past za lov na ogroženo vidro! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
19. 2. 2019

V ribogojnici ribiške družine Bled so kriminalisti zasegli past, ki je bila ciljno postavljena in namenjena lovu na ogroženo vidro, so sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Vidra je mednarodno varovana živalska vrsta.

Član društva za opazovanje in proučevanje ptic je med popisom vodnih ptic na območju vodotoka Jezernice v začetku februarja našel past, ki je bila namenjena lovu na vidro. O najdbi je obvestil kranjske kriminaliste, ki so zadevo dokumentirali, past zasegli in zadevo predali inšpektorju za lovstvo in ribištvo.

Vidra je redka in ogrožena živalska vrsta, ki je v Sloveniji zavarovana z zakonom o ohranjanju narave in z uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. "Kot domorodna vrsta je predmet okoljske odgovornosti in enako velja za njen habitat," so zapisali na Inštitutu za ohranjanje naravne dediščine Lutra.

Po podatkih Inštituta Lutra ne gre za prvi primer, ko lastniki ribnikov in ribogojnic poskušajo vidro ujeti s pastmi ali jo ustreliti. Tudi društvo je v preteklosti že zaznalo ubijanje ribojedih vrst ptic na različnih ribogojnicah v Sloveniji. Zaskrbljujoče se jim zdi, da je bila past nastavljena na objektu, s katerim upravlja ribiška družina. Ob tem se sprašujejo, kaj se na tem območju dogaja tudi z ribojedimi pticami, kot sta siva čaplja in vodomec.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri