V Cankarjev dom prihaja že 18. Festival za tretje življenjsko obdobje!

27. 9. 2018
Deli
V Cankarjev dom prihaja že 18. Festival za tretje življenjsko obdobje!

Aktivno staranje, folklora, dobri okusi, brezplačne meritve in vrhunske delavnice. Od 1. do 3. oktobra bo v Cankarjevem domu v Ljubljani ponovno potekal Festival za tretje življenjsko obdobje. Vstop na festival je prost!

18. festival bo postregel z nastopi številnih društva upokojencev iz vse Slovenije in tujine, potekale bodo najrazličnejše predstavitve za kakovostno in zdravo staranje, 6 okroglih miz v okviru strokovnega programa, 36 izobraževalnih dogodkov v dvoranah M, 10 atraktivnih delavnic v okviru Odprte delavnice, in več kot 130 dogodkov v okviru kulturnega programa na dveh odrih in v Linhartovi dvorani, dogajanje pa bodo popestrile predstavitve več kot 160 razstavljavcev.

 

IZOBRAŽEVALI PROGRAM – ZDRAVJE, AKTIVNO STARANJE IN KREPITEV VSEH MIŠIC

Tradicionalno bo na festivalu potekal izobraževalni program v kar treh predavalnicah in v Odprti delavnici. Več kot 50 izobraževalnih dogodkov na temo zdravja in aktivnega preživljanja prostega časa, socialne oskrbe, ustvarjalnosti, izobraževanja, dietetike, demence in otroški program med drugim pripravljajo MO-GY Center zdravja d. o. o., Fitosan d. o. o., Spominčica, Zavod AS, Tosama, Združenje bolnikov s Cerebrovaskularno boleznijo Slovenije, Društvo psoriatikov, ZZB NOB, Orto nova, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, Slovensko združenje zdravstvenih so/delavcev v revmatologiji, Zveza ljudskih univerz, Center zdravje vsem - center za krepitev mišic medeničnega dna, mag. Jože Škrlj, Hospiccaffe, Šola zdravja, Revija Vzajemnost, Združenje za boljše življenje HumanUp in ostali.

IZDELKI IN STORITVE ZA AKTIVNO PREŽIVLJANJE PROSTEGA ČASA

Obiskovalci si bodo lahko ogledali predstavitve več kot 160 razstavljavcev s področij zdravja, zdrave prehrane, prehrambnih dopolnil, turizma in prostega časa, športnih aktivnosti, pripomočkov in izdelkov za starejše, izobraževanja starejših in socialnega varstva. Na dogodku bodo sodelovale še razne vladne organizacije, ministrstva in druge javne ustanove, kot soorganizatorja festivala pa se bosta predstavila tudi Zveza društev upokojencev Slovenije, ki bo obiskovalcem ponudil številne informacije, ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

 

PRILOŽNOST ZA VODEN OBISK LJUBLJANE

Bližnji in predvsem najbolj oddaljeni obiskovalci festivala bodo lahko svoj prihod v prestolnico izkoristili za brezplačen obisk najbolj zanimivih in skritih kotičkov Mestne občine Ljubljana. V okviru festivala bo MOL namreč obiskovalcem omogočila številne brezplačne aktivnosti in vodene oglede po raznih atraktivnostih prestolnice.

INFORMACIJE BO PONUJAL TUDI ZDUS 

V času Festivala za tretje življenjsko obdobje ste obiskovalci vabljeni na razstavni prostor Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na sejemskem prostoru bodo prisotni strokovnjaki z ministrstva, ki bodo obiskovalcem z veseljem predstavili posamezno področje, oziroma jim odgovorili na vsa vprašanja.   

 

Bogat program pripravlja tudi največja nevladna organizacija pri nas Zveza društev upokojencev Slovenije, ki bo kot soorganizator festivala na dogodku poleg številnih informacij za starejše, soustvarjala tudi strokovni, izobraževalni, kulturni in spremljevalni program. Po informacije pa se boste lahko oglasili tudi na ZDUS-ovi info točki, ki bo ponujala splošne informacije za člane društev upokojencev in druge, informacije o programu ZDUS na 18. F3ŽO ipd. ZDUS v letošnjem letu v Linhartovi dvorani pripravlja še 10. Večer pesmi in plesa (1. oktober ob 16.00) in 43. srečanje pevskih zborov DU Slovenije (2. Oktober ob 16.00). Na festivalu bodo predstavljali še razstavo novoletnih voščilnic z natečaja »Srečno 2019«, potekalo pa bo tudi mednarodno srečanje sorodnih upokojenskih organizacij (predvsem držav bivše Jugoslavije).

STROKOVNI PROGRAM – STIČIŠČE IDEJ IN REŠITEV

Na uvodnem srečanju strokovnega programa v Linhartovi dvorani bo Tone Partljič, z odlomkom iz predstave Čaj za dve, uvodoma osvetlil življenje starejših v institucijah, pogovor bo nato vodil še Andrej Jus iz Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Tematike strokovnega programa pa se bodo sicer dotikale še dolgotrajne oskrbe in kakovosti življenja starejših, predstavljen bo medgeneracijski sporazum v organizaciji ZDUS, predstavljeni pa bodo še izzivi vseživljenjskega učenja starejših ter srebrne ekonomije, kot enega večjih izzivov slovenskega gospodarstva.

SPREMLJEVALNI PROGRAM

Festival bo kot vsako leto postregel še s programom Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, na dogodku bodo potekale številne razstave, boga program pa bo ponudil tudi kulturni program na Odprtem odru, Medgeneracijskem odru in v Linhartovi dvorani. Zadnji dan festivala bo potekala tudi mednarodna konferenca Ithaca.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk