V dobrodelnem Mariboru bo 'Nemogoče' postala le beseda!

V dobrodelnem Mariboru bo 'Nemogoče' postala le beseda! (foto: profimedia) profimedia
30. 5. 2019

Mariborsko Športno društvo Non plus ultra vabi na tridnevno druženje, ko bo nemogoče le beseda. Del izkupička bodo namenili v humanitarne namene

Nemogoče bo od četrtka, 30. maja, do sobote, 1. junija, samo beseda. Mariborsko Športno društvo Non plus ultra namreč vabi na tridnevno dobrodelno druženje, ko bodo v okviru projekta Nemogoče je samo beseda s soorganizatorji, Lutkovnim gledališčem Maribor, Humanitarnim Soroptimist klubom Maribor, Kulturno-umetniškim društvom Zgodba o klopeh in ljudeh, Slovenskim društvom Hospic in Mestno občino Maribor, pripravili bogat program.

Začel se bo v avditoriju mariborskega lutkovnega gledališča, kjer bo nastopil Uroš Perić, izjemen glasbenik, pianist, vokalist in interpret Raya Charlesa, ki je svojo glasbeno dušo potešil ob igranju jazza, bluesa, gospela in countryja. Dobrodelni koncert Uroš Perić & kvartet se bo začel ob 20. uri.

V petek, 31. maja, vabljeni na postavitev hospic klopce kiparke Vlaste Čobal Sedmak na Ruški cesti v Mariboru. Kulturni program, v katerem bodo nastopili dijaki III. Gimnazije Maribor, se bo ob nabrežju Drave začel ob 18. uri. Ob 20. uri bosta v Minoritski cerkvi Lutkovnega gledališča Maribor nastopila Bojan Cvetrežnik in Barja Drnovšekn Barja Drnovšek, Terrafolk violin duo. Glasbenika, člana nekdanje slovenske zasedbe Terrafolk in mednarodnega Simboličnega orkestra, mojstra na violini, kontrabasu in instrumentih s prečkami, se bosta predstavila s svojim novim projektom.

Druženje v soboto, 1. junija, se bo začelo med 8.  in 9. uro ob paviljonu mariborskega Mestnega parka, kjer bodo tekači prevzeli startne številke. Ob 9. uri bo start dobrodelnega trail teka Nemogoče je samo beseda. Rdeča pot bo namenjena tekačem, ki se bodo odločili za 16-kilometrski tek. Pol ure kasneje bo začetek teka na Zeleni poti, kjer bodo tekači premagovali sedemkilometrsko pot.

Udeleženci dobrodelnega pohoda na Piramido se bodo proti vrhu mestnega griča odpravili ob 10. uri. Prehodili bodo Modro pot, dolgo tri kilometre, pod strokovnim vodstvom priznane arheologinje Mire Strmčnik Gulič si bodo na vrhu Piramide lahko ogledali arheološko najdišče.

V Mestnem parku bo veselo tudi za najmlajše in najstarejše. Od 9. ure do 12.30 se bodo lahko otroci razgibali na športnem poligonu. Animatorji iz družbe Svizec sport bodo z zabavnimi igrami poskrbeli, da bodo otroci v parku preživeli prijetno sobotno dopoldne. Med 9. in 10. uro bo fizioterapevtka Liljana Jarh vodila vadbo za seniorje. V dveh polurnih sklopih bo pokazala nekaj osnovnih vaj za hrbtenico in prožnost sklepov. Dogodku se bo pridružila ekipa društva Šola zdravja, podružnice Maribor in okolica. Rdeča nit tridnevnega dogajanja bo dobrodelnost. Prostovoljni prispevki, društvo Non plus ultra bo del izkupička namenilo za delovanje mariborskega območnega odbora Slovenskega društva Hospic ter za projekt Maribor - sočutno mesto, se bodo zbirali v Mestnem parku med 11.  in 13. uro, ko bo tudi družabni zaključek tekov in pohoda. Vabljeni na brezplačen koncert Boštjana Nipiča - Nipkeja, ki je del slovenske hip-hop in raperske scene že zadnjih 17 let. Ker gre tudi humanitarnost skozi želodec, se bodo lahko prijavljeni tekači in pohodniki (kupon bo priložen v startnem paketu) s tortiljo okrepčali pri Danilu Ivanuši - Knedlu. Vsestranski umetnik in gurman je znan z odrskih desk in televizijskih zaslonov. Najmlajši so ga spoznali v kuharskem šovu Riba na oko. Lačni pa ne bodo niti ostali obiskovalci, lakoto bodo lahko potešili ob Stankovem Piramida piskru in tako podprli programe in delovanje Slovenskega društva Hospic. Pod okriljem slednjega nastaja projekt Maribor - sočutno mesto, tokrat pa bodo prostovoljci (za)peljali invalide, starostnike ter nepokretne obiskovalce z vozički na sprehod po Mestnem parku.

Dogajanje se bo pozno popoldan selilo v Lutkovno gledališče Maribor, kjer se bo ob 17. uri začela lutkovna predstava Sanje o zvezdi. Ob 18.00 bo začetek Hospickafeja. Pogovor bo vodila dolgoletna prostovoljka in ambasadorka Hospica Manca Košir. Z njo bodo Renata J. Roban, predsednica Slovenskega društva Hospic, pater Karel Gržan ter Zora A. Jurič, aktivna kulturnica in ambasadorka Mariborske knjižnice. Pogovor je namenjen detabuizaciji smrti v naši družbi in predstavitvi projekta Maribor - sočutno mesto.   
Slavnostni zaključek projekta Nemogoče je samo beseda bo v preddverju lutkovnega gledališča, ko bo znano tudi, koliko denarja za humanitarne namene so zbrali udeleženci tridnevnega druženja.