V Hiši kulture v Pivki razstava kiparja Boštjana Kavčiča

V Hiši kulture v Pivki razstava kiparja Boštjana Kavčiča (foto: Leon Zoudar) Leon Zoudar
7. 5. 2018

Do 25. maja si lahko v Hiši kulture v Pivki ogledate zanimivo razstavo kiparja Boštjana Kavčiča s pomenljivim naslovom Razprodaja.

Boštjan Kavčič (1973) je leta 1997 diplomiral iz bančništva in financ na EPF v Mariboru. Naslednje leto je vpisal študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2003 diplomiral in štiri leta kasneje zaključil še podiplomski študij videa. V času študija je prejel univerzitetno Prešernovo nagrado za kiparstvo. Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, udeležil se je več mednarodnih simpozijev in postavil več javnih del. Živi in ustvarja v Rodinah v Beli krajini.

Avtor je nedvomno najbolj znan po svojih kamnitih skulpturah, predvsem po seriji ORGanizmi, ki nastaja od leta 2002 dalje, in po javnih postavitvah, ki se nahajajo povsod po Sloveniji. Ob tem ustvarja tudi socialno angažirane skulpture, njegovo delo na tem področju pa predstavljamo na tokratni razstavi z naslovom Razprodaja.

Boštjan Kavčič

Razstava je prostorsko zasnovana kot trgovina. Ko vstopimo, nas pri vhodu čakajo nakupovalne košarice, nato police za artikle, malo naprej celo nakupovalni voziček. V to »infrastrukturo« so vmeščena dela, ki so dobesedno na razprodaji, naprodaj po izredno nizkih cenah, hkrati pa odpirajo vpogled v razširjenost razprodaje v sodobni družbi. Dela v prvem prostoru odpirajo vprašanje razprodaje slovenske ekonomske in politične suverenosti. Pri tem se na prvo nanašajo dela, ki reproducirajo logo podjetja Mercator (skulptura M, serija Sosedove pisanice), na drugo pa dela, narejena iz bodeče žice po motivih iz belokranjske kulturne tradicije (Zeleni Jurij, Belokranjska vezenina, Belokranjski venček, Belokranjsko cvetje).

zeleni jurij

V drugem prostoru stopimo preko nacionalnih meja v območje Evropske unije. Tu je razstavljeno delo, ki ga sestavlja krogla iz pozlačene bodeče žice, postavljena na plast modro pobarvanih smeti, gre pa za tridimenzionalno parafrazo evropske zastave, ki prikazuje, kako se je Evropska unija z razprodajo svojih vrednot sprevrgla v nasprotje svoje vizije. Namesto kroga zvezd, ki simbolizirajo enotnost in sožitje med narodi, smo dobili zlato kletko, namesto neskončnosti neba moder planet, ki se duši v odpadkih.

razstava

V tretjem prostoru stopimo iz Evrope v območje mednarodnih odnosov v celotnem zahodnem svetu. Tu so razstavljena dela, ki z aluzijami na posamezne pojave v mednarodnem prostoru, kot so organizacija Bele čelade ali zastrupitev Sergeja Skripala, opozarjajo na (medijsko) manipuliranje dejstev in produkcijo lažnih novic z namenom doseganja geostrateških ciljev, prilaščanja virov in dobrin, ustvarjanja dobička ipd.

Kar povezuje vsa ta, formalno in vsebinsko heterogena, dela med seboj, je razprodaja, s katero umetnik pokaže, da je temeljna postavka kapitalizma redukcija raznolikosti sveta v vseh njegovih pojavnostih na menjalno vrednost in to postavko postavi pod vprašaj s preprosto mislijo Kaj bodo prodajali potem, ko bo vse razprodano?

Besedilo: Mojca Grmek // Foto: Leon Zuodar