V kinu kmalu srhljivka Prvo očiščenje (The First Purge)

V kinu kmalu srhljivka Prvo očiščenje (The First Purge) (foto: Karantanija Cinemas) Karantanija Cinemas
12. 4. 2018

Za letošnji praznik v Ameriki Dan neodvisnosti pričakujemo brezzakonje, ki bo trajalo 12 ur, v tem času pa je možno prav vse. Takšna je napoved gibanja, ki se je začelo kot preprosti preizkus - PRVO OČIŠČENJE.

Da bi zmanjšali kriminal, tako imenovani Novi očetje Amerike naredijo preizkus, ki v eni noči državljanom dovoljuje kakršnokoli obliko zločina – tudi umor – s tem pa sprostijo vse svoje frustracije in jezo.

Film Prvo očiščenje prihaja po seriji treh filmov OČIŠČENJE, ki jih je ustvaril in režiral James DeMonaco. Tudi za Prvo očiščenje je DeMonaco napisal scenarij, režijo srhljivke pa je prepustil Gerardu McMurrayju.

Na voljo je že prvi napovednik, kjer si lahko ogledamo, kakšne posledice ima noč Očiščenja.

Srhljivka PRVO OČIŠČENJE bo v slovenskih kinematografih na sporedu od 5. JULIJA 2018 dalje.

O ZGODBI

Srhljivka Prvo očiščenje se vrača na sam začetek serije filmov OČIŠČENJE, ki jo je ustvaril in režiral James DeMonaco. Tako imenovani Novi očetje Amerike skušajo v preostanku leta mejo kriminalnih dejanj spraviti pod en odstotek, zato se odločijo, da bodo preizkusili sociološko teorijo, kjer državljanom v eni od zaprtih skupnosti dovoljuje, da v eni noči dajo duška svoji jezi in agresiji ter lahko vršijo kakršnekoli zločine, posledično pa ne bodo kaznovani. Vendar se nasilje v teh dvanajstih urah razširi v nepredstavljive obsežnosti in zajame celotni narod.

O SERIJI FILMOV

Serija filmov OČIŠČENJE sloni na premisi, da ameriška vlada uzakoni noč Očiščenja. Ta državljanom dovoljuje, da eno noč v letu, natančneje 12 ur, nekaznovano vršijo kakršnekoli zločine – tudi umor – in s tem sprostijo vse svoje frustracije, jezo in zlobo. Obstajata le dve pravili, in sicer prepoved uporabe eksplozivnih sredstev ter imuniteta določenih državnih uradnikov pred gnevom podivjane raje. Če si kdorkoli drzne kršiti ti pravili, ga dočaka javno obešanje. Drastičen ukrep vlade prinese sijajne rezultate, ki se odražajo v zmanjšani stopnji zločina in nezaposlenosti, saj se okrepi tudi ekonomija.

Prvi v seriji filmov OČIŠČENJE (2013) je postal izjemno dobičkonosna uspešnica. Zgodba se je osredotočala na losangeleško družino, ki je v svojo dobro varovano hišo iz usmiljena spustila neznanca. Ker je bil slednji visoko na prioritetni listi usmrtitev, je na njihova vrata kmalu potrkala skupina krvi željnih posameznikov.

Leto kasneje je nadaljevanje, poimenovano OČIŠČENJE: ANARHIJA (2014), noč groze preselilo izven spon predmestne soseske. Dogajanje je sledilo zgodbi petih posameznikov, ki so združili moči, da bi preživeli peklensko Očiščenje. Skupino so tvorili policist z željo po maščevanju sinove smrti, mlad par ter mati in hči.

V tretjem delu OČIŠČENJE: VOLITVE (2016) se piše leto 2025, zgodba pa se osredotoča na senatorko, ki je pred petnajstimi leti v noči sadistične groze izgubila celo družino, zato se v svoji kampanji za predsedniške volitve javno zavzema za popolno odpravo Očiščenja, postane pa glavna tarča krvi željne horde.

ZANIMIVOSTI

  • V filmu Prvo očiščenje se ne bo pojavil noben lik iz prejšnjih treh delov.
  • Scenarista in režiserja Jamesa DeMonaca ob snovanju koncepta za filme ni vodila želja po zabavi ali šokiranju občinstva, temveč je želel s temi filmi sprožiti diskusije in nagovoriti nasilje, ki obstaja v družbi. Njegova glavna tarča so bili vseskozi Američani in njihovo dojemanje nasilja, ki je precej drugačno kot drugod po svetu.

INFO

IGRALSKA ZASEDBA: Y'Lan Noel, Lex Scott Davis, Joivan Wade, Luna Lauren Velez, Marisa Tomei

REŽIJA: Gerard McMurray

SCENARIJ: James DeMonaco

PRODUCENTI: Jason Blum, Michael Bay, Andrew Form, Brad Fuller, Sébastien K. Lemercier

IZVRŠNI PRODUCENTI: Steve Molen, Jeanette Volturno, Couper Samuelson

ŽANR: srhljivka

Priporočamo