V Kopru je dišalo po sladkem

V Kopru je dišalo po sladkem (foto: Turistična organizacija Koper) Turistična organizacija Koper
29. 9. 2019

V Kopru je v soboto dišalo po sladkem. Poglavitni mestni trgi so bili namreč prizorišče 11. Sladke Istre. Prvi dan 11. mednarodnega festivala sladic in sladkih izdelkov se je sicer začel z jutranjim deževjem, a se je nebo nad Koprom kmalu razjasnilo in mesto se je kmalu napolnilo s številnimi obiskovalci.

Že zjutraj je za prijetno vzdušje poskrbel Pihalni orkester Marezige, bogat spremljevalni program pa se je na različnih prizoriščih vrstil skozi ves dan.

In medtem ko so se obiskovalci sprehajali med stojnicami in okušali najrazličnejše sladke dobrote, so različni izvajalci in sodelujoči na prireditvi poskrbeli, da tudi letos nikomur ni bilo dolgčas. Že dopoldne so pozornost na Titovem trgu pritegnili Filip Matjaž iz portoroške restavracije COB, ki je v družbi voditeljice Erter Pust, oddaje Naj vam tekne in Televizije Koper Capodistria predstavil sladico Degustacija oljčnega olja, ki je letos prejela laskavi naziv Najizvirnejša sladica Istre 2019. Chef Matjaž Šinigoj iz restavracije Mediterraneo novogoriškega Hotela Perla pa je ustvarjal ob spremstvu voditeljice Karin Sabadin.

Sobotni program so popestrili tudi zmagovalci prve sezone televizijske oddaje Mali šef Slovenije, voditeljica in blogerka Ana Žontar Kristanc oziroma kuharski šov sladko življenje z Anino kuhinjo, vodene vinske degustacije, degustacije piva in koktajl šov.

Mednarodno priznani slaščičar Blaž Habjan je v Taverni ves dan ustvarjal skulpturo iz čokolade, za popestritev dogajanja pa so poskrbele tudi Šavrinke in Šavrini, člani Veganskega društva, kuharski šov z restavracijo Tegola, Gorazd Potočnik, Društvo za zdravo življenje, članice TŠKD Gračišče, Oljčno olje Morgan s tekmovalcema iz Masterchefa, Kavarna Triglav in številni drugi.

Veliko ljudi se je ustavilo tudi ob stojnicah Mestne občine Koper na Titovem trgu, kjer so zaposleni v občinski upravi, ki se jim je dopoldne pridružil tudi župan Aleš Bržan, prodajali sladice, katerih izkupiček bo šel Dnevnemu centru za otroke in mladostnike Koper - P e t K A, in ob dobrodelni stojnici, na kateri so zbirali sredstva za malega Krisa Zudicha. Tudi nekateri drugi ponudniki so se pridružili zbiranju sredstev za zdravljenje Krisa in bodo tako v sklad za Krisa namenili del izkupička Sladke Istre.

Na svoj račun so prišli tudi najmlajši. Ti so ustvarjali na delavnicah s čebelarsko zvezo Slovenije, društvom PINA, večgeneracijskim centrom Morje, Društvom prijateljev mladine Koper, Morjem Happy kids in uživali na ustvarjalnih delavnicah z Vzajemkotom, medtem ko je jezikovna šola Helen Doron poskrbela za varstvo otrok v angleškem jeziku.

V sklopu sobotnega dneva Sladke Istre se je z akustičnim koncertom Lee Sirk na Titovem trgu zaključila tudi akcija Radia Koper in Luke Koper Plastika? Hvala ne!

Obiskovalci so v soboto premierno lahko poskusili torto Sladka Istra, ki so jo pripravili v Kavarni Triglav in so jo prvič predstavili tudi širšemu občinstvu. Torta, ki temelji na istrskih sestavinah, bo odslej v stalni ponudbi koprske kavarne.

Prireditev se bo z zanimivim dogajanjem in sladko ponudbo na stojnicah nadaljevala tudi v nedeljo do 19. ure. Organizatorji so poskrbeli tudi za vse ljubitelje odbojke, ki bodo lahko jutri na Titovem trgu prek velikega zaslona spremljali finalni prenos ob 17.30.

Priporočamo