V Londonu zadnje slovo od britanske monarhinje, kraljice Elizabete II.

19. 9. 2022 | Vir: STA
Deli
V Londonu  zadnje slovo od britanske monarhinje, kraljice Elizabete II. (foto: Profimedia)
Profimedia

V Londonu je s pogrebnimi slovesnostmi potekalo sklepno dejanje poslavljanja od nedavno preminule kraljice Elizabete II.

Njeno krsto so iz poslopja parlamenta v sprevodu prepeljali v bližnjo Westminstrsko opatijo, kjer se je nato odvilo bogoslužje.

Bogoslužje je vodil dekan opatije David Hoyle, eno od beril je prebrala premierka Liz Truss. Pridigo je imel canterburyjski nadškof Justin Welby, ki je hvalil kraljičino življenje služenja Združenemu kraljestvu in skupnosti držav Commonwealth.

V opatiji se je zbralo okrog 2000 gostov, vključno s približno 500 predsedniki, premierji in člani tujih kraljevih družin. Bogoslužje se je končalo s fanfaro Last Post in dvema minutama tišine. Temu sta sledili še nacionalna himna in žalostinka, ki jo je zaigral kraljičin dudar.

Pogreba se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Vabilo nanj je sprejel od britanske veleposlanice v Sloveniji Tiffany Sadler, ki mu je prenesla povabilo novega britanskega kralja Karla III. in članov kraljeve družine. Na pogrebni slovesnosti so bili številni znani povabljenci, med njimi kraljeve družine iz Belgije, Nizozemske in Španije, pa tudi japonski cesar in cesarica.

Krsto s posmrtnimi ostanki kraljice Elizabete II. poleg krone krasi še venec, ki je bil sestavljen v skladu z željami njenega sina Karla III. Rože so iz vrtov Buckinghamske palače in gradu Windsor in kraljevega podeželskega domovanja.

Na pogrebu ni bilo najmlajšega sina vojvodinje Kate in princa Williama

Štiriletni princ Louis, sin princa Williama in Kate Middleton, je bil edini izmed njunih treh otrok, ki se ni udeležil pogreba svoje prababice, Elizabete ll. Devetletni princ George in sedemletna princesa Charlotte sta se pogreba namreč udeležila, hodila sta tik za svojima staršema in pred stricem princem Harryjem in njegovo izbranko Meghan Markle. 

Razlog, da se Louis ni udeležil pogreba se skriva v tem, da naj bi bil še premlad, da bi zares razumel dogajanje, navajajo na Daily Mail. "Kot starša sta dolgo razmišljala, ali naj se jima otroka pridružita. Louis je seveda premlad, a mislita, da sta George in Charlotte temu kos," je pojasnil vir iz palače.

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik