V Mariboru z navdušenjem pozdravili novo knjigo o avtizmu Drama je biti starš vesoljca!

3. 3. 2017

V četrtek, 2. marca se je v mariborski Art kavarni hotela Piramida odvila prav posebna predstavitev knjige o avtizmu - Drama je biti starš vesoljca, avtorjev Ignaca, Majde in Jana Schmidt.

Med branjem odlomka iz knjige (sedijo, od leve: Zala Stanonik (Založba Pivec), Ignac Schmidt, Majda Schmidt, Hojka Kumperščak Gregorič, Jan Schmidt)
Prireditev je z igranjem na saksofon popestril mlad zdravnik Blaž Švagan

Do zadnjega kotička polne kavarne je zbrano občinstvo najprej presenetil deček Luka Žerdin, ki je recitiral pesem o rdeči kapici in zanjo prejel bučen aplavz.

Avtor in soavtorja z gostjo so nato plast za plastjo odkrivali svetle in temne plati diagnoze avtizem oziroma motnja avtističnega spektra. Tudi naslov knjige združuje tri drame: prva je, da SI in je skupna drama vseh ljudi, druga je, da si starš in tretja, da si starš vesoljca - otroka z avtizmom. Ta izraz avtor uporablja nagajivo in z mero humorja, saj želi poudariti, da smo vesoljci vsi in da plujemo na isti vesoljski ladji. Ob tem poudarja, da je dragoceno gorivo te skupne ladje le sprejemanje drug drugega, ljubezen in solidarnost.

Pogovor, ki je se zavlekel že v skoraj nočne ure, so s svojimi vprašanji, izkušnjami in pomisleki obogatili tudi starši in stari starši otrok avtistov. Zgodbe resničnih ljudi, velikokrat preobremenjenih staršev in svojcev otrok s posebnimi potrebami zajetih v knjigi, so tako v pogovoru postale še bolj žive in otipljive stiske in kot je poudarila babica avtista: "On je tak sonček!".

Ali tudi vi tako sprejemate in razumete drugačnost?

Drama je biti starš vesoljcaDRAMA JE BITI STARŠ VESOLJCA

Ignac Schmidt, Jan Schmidt, Majda Schmidt

Avtorji želijo preseči tabuje, povezane s posebnimi potrebami, in slednje približati osebam, ki delajo, živijo, učijo ali vzgajajo in ljubijo osebo s takimi potrebami.

Ignac Schmidt se je kot klinični psiholog vsakodnevno srečeval z otroki in mladostniki z motnjami vseh vrst in seveda z njihovimi starši, učitelji, svetovalci in drugimi osebami. V svoji tretji knjigi se je osredotočil predvsem na osebe z motnjo avtističnega spektra, z motnjo v duševnem razvoju in pridruženimi motnjami. Zanimala ga je kvaliteta življenja otrok z različnimi motnjami, predvsem avtizmom, in njihovih najbližjih, staršev, sorojencev, družine v celoti.

Knjiga Drama je biti starš vesoljca je namenjena staršem in vsem strokovnjakom, ki se srečujejo z osebami s posebnimi potrebami (pedagogom, zdravnikom, socialnim delavcem, terapevtom). Priporočali bi jo tudi vsem bodočim strokovnjakom.

Ignac Schmidt