V škandal spolnih zlorab na Otoku vpletenih 55 nogometnih klubov

5. 12. 2016
Deli
Veliko Britanijo pretresa veliki pedofilski škandal v nogometnih klubih (foto: profimedia)
profimedia

Potem ko je pred dnevi angleški nogomet pretresla pedofilska afera in so po uvedbi anonimne telefonske številke nacionalnega združenja za preprečevanje nasilja nad otroki (NSPCC) zabeležili že več kot 1000 klicev, časnik Observer zdaj poroča tudi, da je v škandal vpletenih vsaj 55 nogometnih klubov.

Policijska preiskava na domu serijskega pedofila Barryja Bennella
Wayne Rooney poziva vse, ki so doživeli zlorabo, naj pokličejo na posebno telefonsko številko!

Časnik Observer je v nedeljski izdaji poročal, da je bilo na različne načine v škandal vpletenih veliko klubov, številka naj bi bila vsaj 55. Gre tako za amaterska moštva kot profesionalne klube, časnik pa se pri objavi teh informacij sklicuje na vire iz vrha policijske skupine za preiskavo spolnih zlorab.

Čeprav krovna angleška nogometna zveza FA sodeluje pri preiskavah in je uvedla program pomoči za vse žrtve, pa je nanjo padel madež molka.

Časnik Sunday Mirror je objavil zgodbo Russlla Davyja, nekdanjega obetavnega vratarja ekipe Charlton, ki je na dogajanje oziroma na zlorabe enega od tedanjih trenerjev mladinskih ekip že leta 1986 opozoril zvezo. Odgovora ni dobil nikoli, prav tako ne ve, kaj se je zgodilo z njegovim pismom. Davy, ki mu nikoli ni uspelo postati profesionalni igralec, je travmatične izkušnje razkril po 30 letih.

Afero je konec novembra sicer sprožil Andy Woodward, nekdanji nogometaš nižjeligaških klubov, po njegovi prijavi so aretirali nekdanjega trenerja in iskalca talentov Barryja Bennella, pozneje pa se je vsul plaz obtožb in pričanj o temni plati angleškega nogometa v dolgih desetletjih.

Nekaj odzivov znanih nogometašev:

  • "Grozno je, da so nekateri moji kolegi tako trpeli, medtem ko so se ukvarjali s športom, ki so ga imeli tako radi. Andy Woodward je bil zelo pogumen, da je o tem spregovoril v javnosti. Upam, da bo to spodbuda tudi za druge, ki so bili žrtve takšnih zlorab. Vse, ki so v mladosti doživeli ali doživljajo zlorabe, pozivam, da pokličejo telefonsko številko našega združenja. Pomembno je, da ljudje vedo, da lahko nekomu zaupajo svoje težave in da ne trpijo v tišini." - Wayne Rooney
  • "Upam, da jih ni bilo toliko kot v primeru Jimmyja Savila, vendar mislim, da jih je bilo zagotovo več kot sto." - Paul Stewart

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk