V streljanju v Las Vegasu ubitih več kot 50 ljudi

V streljanju v Las Vegasu ubitih več kot 50 ljudi (foto: profimedia) profimedia
2. 10. 2017

V  streljanju v Las Vegasu je bilo po doslej znanih podatkih ubitih več kot 50 ljudi, najmanj 200 jih je bilo ranjenih. Med smrtnimi žrtvami in ranjenimi je tudi več policistov, ki so se v mestu udeležili festivala country glasbe kot obiskovalci.

Predstavniki pristojnih oblasti so na novinarski konferenci potrdili, da je bil strelec 64-letni belec Stephen Paddock iz Las Vegasa. Iz 32. nadstropja hotela Mandalay Bay je streljal na obiskovalce hotela, streljanje pa je trajalo več kot minuto. Policija je napadalca ubila.

Oblasti tudi z veliko gotovostjo trdijo, da so izsledile napadalčevo spremljevalko, žensko azijskega porekla, a niso povsem prepričane. Policija je Marilou Danley iskala, ker meni, da bi morda lahko pomagala pri razjasnitvi motiva napada. Do streljanja je prišlo v nedeljo ob 22.30 po lokalnem času (danes ob 7.30 po srednjeevropskem), na glavni aveniji v Las Vegasu blizu igralnice Mandalay Bay na festivalu country glasbe na prostem.

Napadalca je policija ustrelila, potem ko je z eksplozivom vdrla v hotelsko sobo, od koder je streljal. Zaenkrat mislijo, da je deloval sam. Po napadu je policija zaprla širše območje okoli prizorišča streljanja. Ameriški predsednik Donald Trump je v prvem odzivu na krvavi napad na družbenem omrežju Twitter izrazil sožalje svojcem žrtev tega "groznega streljanja".

Tridnevni festival country glasbe Route 91 tokrat poteka prvič, koncert pa naj bi pritegnil okoli 30.000 obiskovalcev.