V tem letu sta nas zapustila dva velika slovenska igralca

V tem letu sta nas zapustila dva velika slovenska igralca (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Nova
25. 12. 2017

Slovenski kulturni prostor je letos izgubil dve veliki igralski imeni, najprej nas je zapustil Gašper Tič, pred kratkim pa še Jernej Šugman.

Ljubljanske Žale so orosile kapljice dežja, z lic vseh prisotnih, prijateljev in svojcev, ali pa le tistih, ki so se jih dela Jerneja Šugmana tako ali drugače dotaknila, pa so polzele solze. Z zadnjimi besedami so velikega igralca k večnemu počitku pospremili tudi številni znani obrazi, med njimi tudi predsednik države Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Milan Brglez, ter njegovi igralski kolegi – vse od Tanje Ribič in Branka Đurića, Katarine Čas, Jurija Zrneca, Klemna Slakonje, Klemna Janežiča in Nine Ivanišin, Ane Dolinar, Saše Pavlin Stošić do Janeza Hočevarja, Iva Bana, Bojana Emeršiča, Aleša Valiča, Katerine Čas, Andresa Valdesa, Polone Vetrih, Uroša Fursta, Violete Tomič, Tjaše Železnik, Primoža Ekarta, ter številni znani: Vladimir Rukavina, Peter Vilfan, Štefka Kučan, Jože Mermal, Zoran Predin, Igor E. Bergant ...

Pokopan z vojaškimi častmi

Jernej je bil eden največjih in najprepoznavnejših slovenskih igralcev, človek ljudskih src in legenda v slovenskem kulturnem prostoru. Bil je interpret najzahtevnejših vlog, poosebil je vrsto pomembnih likov iz klasične in sodobne svetovne literature. "Redki so igralci, ki tako prepričljivo upodabljajo vloge v vseh žanrih, od tragedije do komedije, tako za zahtevne intelektualce in poznavalce kot tudi za povsem preproste ljudi. Vsem se je znal približati in jih razveseljevati," so sporočili Iz vladnega urada za komuniciranje, kjer so sprejeli sklep, da se pokoplje z vojaškimi častmi. Minuli petek so se tako od priljubljenega igralca poslovili na ljubljanskih Žalah.

Izguba velikega igralca!

Oba sta se poslovila na nedeljo in oba v najlepših in najbolj produktivnih letih igranja. Za seboj sta pustila veliko praznino, ki jo bo le stežka nadoknaditi. Junija, ko se je Jernej, velikan ljubljanske Drame, na koprskem pokopališču s solzami v očeh v krogu igralcev poslavljal od svojega dolgoletnega igralskega prijatelja Gašperja Tiča iz Mestnega gledališča ljubljanskega, si niti v sanjah ni mislil, da bo življenjska usoda čez nekaj mesecev tudi do njega neusmiljena. Na nedeljski dan se je namreč na smučišču na Zelenici zaradi srčne kapi v popolni tišini poslovil od igralskega odra, ki ga je ljubil in na njem vsakič znova dokazoval, da je edinstven.

Vsestranski igralec Jernej, sin igralskih veteranov Zlatka Šugmana (umrl leta 2008) in Maje Šugman, ki je za seboj zapustil dva otroka, je bil na igralskem in televizijskem področju zelo aktiven. Prvak ljubljanske Drame je v gledališču upodobil nekatere največje like, od Kralja Leara in Hamleta do Julija Cezarja in Ojdipa. Veljal je za igralca najzahtevnejših vlog. Med naslovne vloge, ki jih je oblikoval, spada že legendarni Baal v režiji Eduarda Milerja, za katerega je prejel med drugim Borštnikovo nagrado za igro. Izkazal se je tudi na televizijskem področju, še posebej v nanizanki Teater Paradižnik kot nepozabni vratar Veso, v Vrtičkarjih in v Naši mali kliniki. Obsežen je tudi njegov filmski opus – med drugim smo ga lahko gledali v Predmestju, Sladkih sanjah, Kratkih stikih, v Lahko noč, gospodična, Zvenenju v glavi in letos v Nočnem življenju. Sinhroniziral je tudi več risank, med drugim je posojal glas očiju pujsu v Pujsi Pepi. Uredništvo revije Nova izreka sožalje družini Šugman, igralskemu ansamblu Drame ter številnim prijateljem, ki jih je prezgodnja smrt igralca na miren nedeljski dan 10. decembra presenetila kot strela z jasnega.

Besedilo: Alojz Petrovčič // Foto: Helena Kermelj, Daniel Novakovič, Primož Predalič, N. Divja