V veronski areni septembra veliki koncert ob obletnici Pavarottijeve smrti

V veronski areni septembra veliki koncert ob obletnici Pavarottijeve smrti (foto: Profimedia) Profimedia
2. 7. 2017

Placido Domingo, Jose Carreras, Zucchero, Angela Gheorghiu in Fabio Armiliato so nekatera mednarodno priznana imena, ki bodo 6. septembra v Areni v Veroni zapela na velikem koncertu ob deseti obletnici smrti Luciana Pavarottija. Spominsko prireditev bo neposredno prenašala nacionalna italijanska televizija RAI.

Koncert organizira fundacija Luciano Pavarotti in prijatelji skupaj z založbo Universal Music Group. "Na dogodku v Veroni bodo sodelovali umetniki, ki so bili del Lucianovega življenja in ki jih je imel rad," je  povedala Pavarottijeva vdova Nicoletta Mantovani.

Prireditve v veronski areni, za katero so že prodali 7.000 vstopnic, se bo udeležil tudi ameriški režiser Ron Howard, ki bo v kratkem začel snemati dokumentarni film o slavnem italijanskem tenoristu. Del izkupička od koncerta bodo podarili Agenciji Združenih narodov za begunce (UNHCR).

Velikemu Lucianu v čast bo Hiša Pavarotti, ki je od leta 2015 muzej, tega dne brezplačno odprta za obiskovalce. Načrtujejo pa tudi izid knjige s fotografijami in anekdotami iz njegovega življenja z naslovom Luciano il sole nella voce (Luciano - sonce v glasu). Poleg tega načrtujejo koncerte v New Yorku in Pekingu.

Pavarotti, rojen v Modeni, je bil eden najbolj znanih opernih pevcev vseh časov. Zaslovel je leta 1961, ko je zmagal na mednarodnem pevskem tekmovanju z interpretacijo Rodolfa iz Puccinijeve La boheme. V letih, ki so sledila, je osvojil velike odre sveta, od operne hiše Covent Garden v Londonu do Metropolitanske opere v New Yorku.

V 90. letih je navduševal s še dvema opernima zvezdnikoma, Placidom Domingom in Josejem Carrerasom, ki so skupaj nastopali kot Trije tenorji. Sodeloval je tudi s predstavniki popularne glasbe. Umrl je 6. septembra 2007 za rakom na trebušni slinavki, star je bil 71 let.