Dogodki Promocijsko sporočilo

V zadnjih desetih letih osvojili 335 zlatih medalj

16. 3. 2016
Deli
Matej Voušek  plesalec Plesne šole Kazina (foto: Tomaž Kos)
Tomaž Kos

»Smo najstarejša plesna šola v Sloveniji. Spodbujamo prosto kreativno izražanje plesalcev in zabavno druženje, hkrati smo plesna šola izjemnih rezultatov. Lani so naši plesalci na državnih, evropskih in svetovnih prvenstvih osvojili 25 zlatih medalj, v zadnjih desetih letih pa smo na najvišjo stopničko stopili kar 335-krat,« je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica Plesne šole Kazina Silvestra Perčič.

Matej Voušek (levo) in Arnika Matko Juvančič plesalca Plesne šole Kazina
(z leve) Mirjam Podobnik Mitja Popovski Silvestra Perčič Željko Božić Ada Kogovšek

Poudarila je, da udeležba in zmage na najprestižnejših in tehnično najzahtevnejših tekmovanjih ogromno doprinesejo k prepoznavnosti in promociji naše države v tujini: »Vsi nas poznajo kot svetovno plesno velesilo. Poznajo naše dosežke in kreativno delo. Takšno naklonjenost doma pogrešamo. Želimo si, da bi bili naši rezultati v ponos celotni Sloveniji, saj jo vsakokrat na tekmovanjih ponosno zastopamo.«

Izmed letošnjih novosti so v Kazini izpostavili domiselne tečaje, kot sta vadba za mamice z dojenčki in ples v petkah, ter spektakularne plesne predstave, ki jih bodo premierno izvedli 27. maja, 16. junija in 6. oktobra. Tradicionalno bodo že šesto leto zapored izvedli tudi projekt Diham ples, na katerem je do sedaj na Kongresnem trgu v Ljubljani zaplesalo že skoraj 15.000 otrok in dijakov.

Konec maja bodo beležili 25 let skupnega delovanja ekipe, s katero redno osvajajo najvišja mesta na evropskih in svetovnih prvenstvih v številnih plesnih disciplinah. Poleg priprav na različna tekmovanja in praznovanje 25-letnice delovanja letos največ pozornosti namenjajo medsebojnemu druženju in spoznavanju tečajnikov, predvsem otrok. »Zanje organiziramo najrazličnejše aktivnosti, vseskozi je v ospredju ekipni duh, spoznavanje in sodelovanje. Družijo se na pižama zabavah, prespijo v prostorih Kazine, skupaj analizirajo svoje nastope, mlajše generacije tekmujejo s starejšimi v hip-hop tekmovanjih v prostem slogu, včasih jih peljemo tudi plavat,« je povedala Kazinina plesalka in koreografinja Ada Kogovšek.

Ena izmed letošnjih novosti so tudi športna testiranja za mladince in člane od 13. leta dalje. »Za naše plesalce vsaka dva meseca pripravimo pet različnih športnih vaj, s katerimi preverjamo, v kakšni telesni pripravljenosti so oziroma ali imajo dovolj kondicije, da lahko izvajajo tudi najzahtevnejše koreografije in treninge,« je razložil Kazinin plesalec in koreograf Željko Božić. Tudi ob teh testiranjih, pravi, se ustvarja nekakšno zdravo tekmovanje med različnimi skupinami plesalcev.

V Plesni šoli Kazina je na različnih tečajih plesalo že več kot 60.000 ljudi. Pri njih lahko pleše prav vsak: »Od mamic z novorojenčki do seniorjev, od prvih korakov do svetovnih prvakov, od poplesavanja in zabave do predstav na številnih odrih sveta. To je srce Kazine,« je dodala Perčičeva. Prav tako je Kazina ena redkih plesnih šol pri nas, ki združuje tako vrhunsko šolo plesa kot tudi družabni rekreativni del ponudbe plesa. Njihovi koreografi tako trenirajo plesalce na dva načina: »Našim plesalcem se trudimo ponuditi oba vidika. Spodbujamo jih, da naše ideje interpretirajo na svoj način in njihove kreativnosti nikoli ne omejujemo. Tako skupaj ustvarjamo novo zgodbo in kombiniramo različne vrste plesov,« je dodal vrhunski trener in koreograf Kazine Mitja Popovski, ki je v zadnjih desetih letih zasnoval kar 208 koreografij, ki so prinesle zlato na državnih, evropskih in svetovnih prvenstvih.

Mirjam Podobnik, koreografinja plesnih točk za najmlajše v Kazini, opaža, da se poleg kreativnosti med plesom pri otrocih pogosto razvija tudi njihova samozavest in izboljšuje samopodoba: »Ples je odlična obšolska dejavnost, saj otrokom izboljšuje motorične sposobnosti in ima na splošno veliko pozitivnih posledic na njihov duševni, mentalni in osebnostni razvoj. V Kazini se celostno posvetimo prav vsakemu otroku in ga vzgojimo v plesalca.«

»Ples je za nas način življenja, druženja in zabave, hkrati je tudi trdo delo,« je zaključila direktorica Kazine Silvestra Perčič, potem pa so dvorano napolnili njihovi vrhunski mladinski in članski plesalci ter navdušili s plesno točko Una Palabra.

Plesna šola Kazina je plesna šola, ki ima status najstarejše plesne šole pri nas in je vzgojila številne generacije plesalcev, ki so se skozi leta razvili in gradili ter dosegali vrhunske rezultate v svetovnem merilu. Plesna šola se lahko pohvali s 25-letno tradicijo, ki sloni na odličnem timu učiteljev in avtorskih, preizkušenih izvrstnih plesnih programov. Po številu plesnih svetovnih prvakov v članski konkurenci, kar je najtežje doseči, so v svetovnem vrhu. Od sedem do deset naslovov svetovnih prvakov v različnih kategorijah letno pripada Kazini. Posebnost plesne šole pa je tudi v tem, da so prvi pri nas začeli s tem, da vrhunski trenerji učijo ne le tekmovalne plesalce, ampak tudi začetnike.