V ZOO Ljubljana z dogodki na svetovni dan živali in mednarodni dan oskrbnikov živali

V ZOO Ljubljana z dogodki na svetovni dan živali in mednarodni dan oskrbnikov živali (foto: Zoo Ljubljana) Zoo Ljubljana
4. 10. 2018

V Živalskem vrtu Ljubljana 4. oktober ni le praznik živali, temveč tudi njihovih oskrbnikov. Od leta 2015 namreč na ta dan na pobudo združenj oskrbnikov International Congress of Zookeepers obeležujejo tudi mednarodni dan oskrbnikov živali (International Zookeper day). S tem se želijo pokloniti posameznikom, ki svoje življenje posvetijo delu z živalmi ter njihovemu pomembnemu doprinosu k dobrobiti in ohranitvi številnih živalskih vrst.

Delo oskrbnika ni zgolj preživljanje časa z živalmi, kot si to marsikdo nekoliko preveč »romantično« predstavlja. Oskrbniki skupaj z ostalimi zaposlenimi in zunanjimi sodelavci skrbijo za celostno podobo živalskega vrta, seveda pa je njihova prva in najpomembnejša naloga oskrbovanje živali ter delo z njimi.

"Živali v ZOO Ljubljana redno oskrbuje 18 oskrbnikov, ki so razdeljeni v štiri skupine in več izmen, saj delo poteka preko vsega dneva in tudi ponoči, ne glede na letni čas in vremenske razmere. Oskrbniki vsak dan po utečenem urniku skrbijo za dobro počutje živali in jim nudijo vso potrebno nego, čistijo njihove prostore in jih razkužujejo, živali hranijo, tehtajo in opazujejo ter po potrebi aplicirajo tudi zdravila. Sodelujejo pri premestitvah, transportih in načrtovanju novih ograd. Pri tem ves čas skrbijo tudi za varnost obiskovalcev in živali. Delo je lahko zelo naporno in terja od oskrbnikov dobro psihofizično pripravljenost. Oskrbniki poleg naštetega trenirajo živali in zagotavljajo obogatitev njihovega življenjskega prostora, saj je to za dobrobit živali izjemnega pomena. So tudi povezovalni člen med živaljo in veterinarjem, saj navadno prvi opazijo morebitno spremenjeno vedenje, znake bolezni, poškodbo ali kaj drugega. Del svojega delovnika oskrbniki namenijo tudi stikom z obiskovalci, odgovarjajo na njihova vprašanja in jim preko različnih programov približajo živali. Živalske vrtove evropske in svetovne zveze živalskih vrtov letno obišče več kot 700 milijonov obiskovalcev," so še povedali iz Živalskega vrta Ljubljana.

Živalski vrtovi v zadnjih dveh desetletjih tako dobivajo povsem nov značaj in pomen, saj predstavljajo največji center strokovnega znanja, izmenjave informacij in izkušenj, kadrov in namestitve živali divjinskih vrst, tudi za potrebe varstva narave. Predstavljajo časovne mostove za tretje tisočletje, v katerih specializirane in močno ogrožene živalske vrste lahko preživijo, medtem ko na globalni ravni poteka katastrofalno uničevanje naravnega okolja. Marsikdo se ne zaveda, da že za premnoge vrste živali velja, da jih je v živalskih vrtovih ohranjenih celo več kot v naravi. In da smo veliko ključnih spoznanj o življenju in gojitvi divjinskih živali lahko dobili le na osnovi podatkov, meritev, vzorcev, ki jih lahko odvzamemo le v kontroliranih, primerljivih pogojih živalskih vrtov. Živalski vrtovi služimo potrebam v naravovarstvu s svojimi kapacitetami ograd za namestitev živali, strokovnjakov, oskrbnikov, z izmenjavo podatkov, znanj, z načrtno skrbjo za ustrezno spolno, starostno, socialno in genetsko strukturo živali, ki jih gojimo.

Tudi Živalski vrt Ljubljana še zdaleč ni zgolj »turistična točka«. Obiskovalci povečini že poznajo izobraževalne aktivnosti, manj pa njihovo naravovarstveno vlogo in znanstveno-raziskovalno delovanje, ki ju želijo ob tej priložnosti posebej izpostaviti. Ta dan bodo namreč pričeli s predstavljanjem naravovarstvene dejavnosti tudi na spletni strani www.zoo.si. ZOO Ljubljana se namreč redno udeležuje različnih mednarodnih in domačih raziskav. Tako npr. aktivno sodelujejo pri raziskavi genoma šimpanzov, herpes virusa slonov, testiranju vonjalnih količkov pri risih, medovarnih smetnjakov ipd. Kot člani Evropske in Svetovne zveze živalskih vrtov (EAZA, WAZA) stalno sodelujejo z drugimi živalskimi vrtovi in naravovarstvenimi ustanovami. Kot člani nekaterih evropskih vzrejnih programov (EEP) in evropskih rodovnih knjig (ESB) za ogrožene živalske vrste skrbijo tudi za ohranitveno vzrejo znotraj živalskega vrta ter za izboljševanje in razvijanje tehnik ohranitvene vzreje.

Živalske vrste, ki so v ZOO Ljubljana vključene v Evropske vzrejne programe (EEP) so:

 •  Moluški kakadu (Cacatua moluccensis)
 •  Navadni vari (Varecia variegata variegata)
 •  Sajmiri (Saimiri boliviensis boliviensis)
 •  Zlatolični gibon (Hylobates gabriellae gabriellae)
 •  Perzijski leopard (Panthera pardus saxicolor)
 •  Sibirski tiger (Panthera tigris altaica)
 •  Mačji panda (Ailurus fulgens fulgens)
 •  Azijski slon (Elephas maximus)
 •  Rothschildska žirafa (Giraffa camelopardalis rothschildi)

Živalske vrste, ki so v ZOO Ljubljana vključene v Evropske rodovne knjige (ESP) so:

 •  Črna štorklja (Ciconia nigra)
 •  Beloglavi jastreb (Gyps fulvus)
 •  Karpatski ris (Lynx lynx carpaticus)
 •  Rjavi medved (Ursus arctos)
 •  Gepard (Acinonyx jubatus)
 •  Rdečeprogasta podvezničarka (Thamnophis sirtalis tetrataenia)

Z izobraževalnimi programi skrbimo za osveščanje javnosti o ohranjanju ogroženih vrst in habitatov, s posebnimi projekti spodbujajo varstvo živalskih vrst v naravnem okolju, pa tudi ohranitvene programe v okolju, od koder ogrožena vrsta izvira.

Sladko praznovanje

Dvojni praznik bodo v Živalskem vrtu Ljubljana obeležili s prav posebno sladkim dogodkom.

Na blagajni živalskega vrta boste med 16. in 18. uro ob nakupu ali predložitvi vstopnice prejeli tudi sladko darilce. Praznovanju se namreč pridružuje podjetje Kraš, ki je živalim posvetilo že ves september in del sredstev od vsakega v tem obdobju prodanega izdelka Životinjsko carstvo namenilo Živalskemu vrtu Ljubljana za podporo naravovarstvenim aktivnostim za ohranitev risa v Sloveniji.

Na posebnih bioloških delavnicah bodo obiskovalcem prestavili tri velike zveri Slovenije. Spoznali boste, zakaj so pri nas ogrožene in zakaj je njihov obstoj v naravi pomemben za ohranitev naravnega ravnovesja. Posebne pozornosti bodo deležni risi, saj so skupaj z raziskovalci slovenskih zveri pripravili tudi nove izobraževalne table o risu ter o evropskih projektih, posvečenih ohranitvi te največje evropske mačke v naravi.

Za zabavo in številne nagrade bodo poskrbeli Miha Deželak, Radio 1 in mnogi zanimivi sogovorniki. O načrtih za ohranitev risa v Sloveniji se boste lahko pogovarjali s predstavniki projekta Life Lynx, o raznovrstnem delu oskrbnika živali pa boste lahko poklepetali z zaposlenimi in z vodjo oskrbnikov Robertom Prašnikarjem, ki je pomagal poklic oskrbnika predstaviti tudi v posebni knjižici.

Živim živalim se bodo ob tej priložnosti pridružile še lesene, saj bo z razstavo »Zverinice na obisku« gostoval Igor Pavlovčič.

V živalski vrt bodo prišli na sprehod tudi oskrbniki in njihovi pasji varovanci iz Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana, za katerega marsikdo ne ve, da deluje pod okriljem Živalskega vrta Ljubljana. Ob vhodu bo predstavljena tudi dodatna oprema za varno prevažanje hišnih ljubljencev v avtomobilu.

Dan bo tako povsem posvečen živalim in ljudem, ki skrbijo zanje.

Program dogajanja:

 • Od 10:00 do 13:00 in od 14:00 do 18:00

Biološke delavnice »Velike zveri Slovenije«

 • Od 16:00 do 18:00

Zabavno popoldne z Životinjskim carstvom, Miho Deželakom in Radiem 1

Ves dan:

 • Razstava Igorja Pavlovčiča »Zverinice na obisku«
 • Predstavitev varne vožnje živali