Vabljeni v pisani svet UNICEF-ovih Punčk iz cunj

Vabljeni v pisani svet UNICEF-ovih Punčk iz cunj (foto: profimedia) profimedia
25. 5. 2015

UNICEF-ove Punčke iz cunj so eden najbolj priljubljenih in uspešnih dobrodelnih projektov v Sloveniji, kjer praznujejo že 12. rojstni dan. Ob tej priložnosti bosta jutri vrata odprli tradicionalni prodajni razstavi Punčk iz cunj. Obiskovalci bodo lahko do 2. junija posvojili svojo izbranko in s tem prispevali za cepljenje otrok v državah v razvoju proti šestim nevarnim otroškim boleznim.

UNICEF Slovenija v torek, 26. maja 2015, vabi obiskovalce, da vstopijo v pisani svet UNICEF-ovih Punčk iz cunj:

  • ob 17. uri v prvem nadstropju MKT Knjigarne Konzorcij na Slovenski cesti 29 v Ljubljani, kjer bodo otroci iz vrtcev in njihove vzgojiteljice predstavili svoje Punčke iz cunj z dnevniki. Naj vas prebiranje njihovih dnevnikov popelje nazaj v otroštvo.
  • ob 19. uri v Desnem atriju ljubljanske Mestne hiše, Mestni trg 1, Ljubljana. Razstavo bo odprl gospod Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana. Dogodek bo z odlomki iz monodrame Mulc popestril Bojan Emeršič, s svojimi nastopi bodo razvajali tudi Aleš Ljoljo in Duo Aritmija.

Punčke so vse leto pridno izdelovale UNICEF-ove prostovoljke ter prostovoljci, obiskovalci pa jih bodo za 20 evrov lahko posvojili vse do 2. junija. S tem bodo prispevali za UNICEF-ov program cepljenja otrok v državah v razvoju proti šestim nalezljivim otroškim boleznim.

V desetih letih so Punčke iz cunj postale eden najbolj prepoznavnih projektov UNICEF-a Slovenija. V njem sodelujejo tako otroci iz vrtcev skupaj z vzgojiteljicami, prostovoljci z vse Slovenije kot tudi starejši ljudje, ki v prostem času izdelujejo pisane punčke iz cunj. Z njihovo podporo je UNICEF Slovenija doslej omogočil cepljenje več kot 17.500 otrok v državah v razvoju proti šestim otroškim nalezljivim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus), kar je tudi temeljni namen projekta.

UNICEF-ovi podatki opozarjajo, da zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto umre približno 1,5 milijona otrok.

unicef

O projektu Punčka iz cunj

Punčka iz cunj je igrača, ki je poznana v večini kultur sveta. Marsikateremu otroku je v preteklosti predstavljala družbo, danes pa simbolizira otroka iz države v razvoju, ki potrebuje našo pomoč. Prav zato je nosilni slogan projekta »Posvoji punčko in reši otroka«. Posameznik z donacijo 20 evrov punčko posvoji in s tem omogoči cepljenje enega otroka proti šestim nevarnim boleznim.

Vsaka punčka je ročno izdelana in unikatna, plod domišljije in pridnih rok prostovoljcev, ki punčke izdelujejo v prostem času. V projekt se vključujejo tako otroci in mladi kot tudi starejši. Na tak način mlajše generacije spoznavajo tradicijo, običaje in življenjske razmere v državah, kjer deluje UNICEF. Hkrati razvijajo svojo kreativnost, predvsem pa občutek, da so pomembna in aktivna opora milijonom sovrstnikov po svetu. Sodelovanje navdušuje tudi starejšo generacijo, saj jim izdelovanje punčk pomeni zanimivo aktivnost in koristno preživljanje prostega časa. UNICEF-ove Punčke iz cunj imajo tako pomembno vlogo pri povezovanju različnih generacij.

Z izvajanjem projekta UNICEF Slovenija sledi tudi drugim pomembnim ciljem v korist otrok. Prizadeva si namreč, da se med ljudmi, ki jim je mar za otroke, spletajo neposredne prijateljske vezi, kar prispeva k večji solidarnosti z ogroženimi otroki sveta. S posvojitvijo punčke se lahko stkejo pristne vezi med punčkinim posvojiteljem, ki je rešil otroka, in prostovoljcem, ki je s svojim delom to omogočil. V ta namen ima vsaka punčka svojo osebno izkaznico, na kateri so zapisane njene lastnosti ter naslov njenega izdelovalca, in dopisnico, s katero posvojitelj punčke sporoči izdelovalcu naslov novega doma punčke. S projektom Punčka iz cunj je UNICEF Slovenija v preteklih letih rešil že več kot 17.500 otroških življenj.

Značke: punčke Unicef