Vasko Atanasovski s koncertom Melem v Drama Akustika

Vasko Atanasovski s koncertom Melem v Drama Akustika (foto: Matjaž Vrečko) Matjaž Vrečko
20. 11. 2018

Drama Akustika napoveduje za nedeljo, 25. novembra, ob 19.00 uri na velikem odru SNG Drama Ljubljana prav posebno glasbeno poslastico.

Na koncertu, naslovljenem Melem (v prevodu: zdravilo), bodo glasbeniki pod vodstvom mednarodno uveljavljenega umetnika Vaska Atanasovskega – stalna sodelavc Dejan Lapanja in Marjan Stanić ter gostje večera Tamara Jokić, Žiga Golob in Ariel Vei Atanasovski – na sodoben način oživljali svetovne glasbene tradicije in nas ob tem popeljali po poteh nostalgije, nesrečne ljubezni, neskončne ljubezni, večnega hrepenenja in strasti. Poleg avtorskih skladb Atanasovskega bomo slišali izvirne priredbe portugalskega fada, ki sta ga ponesli v svet Amália Rodriguez in Mariza. Glasbeniki bodo predstavili tudi sefardsko oziroma špansko tradicijo v sredozemskih deželah.

trio

TRIO, KI USTVARJA MELEM

Saksofonist in skladatelj Vasko Atanasovski je znan po sodelovanju s svetovno znanimi džezovskimi, rokovskimi, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki ter mojstrskem pristopu k mnogim glasbenim slogom. S svojo glasbo je prekrižaril že veliko sveta – Indijo, Kitajsko, Argentino, ZDA in Evropo – in sodeloval z imeni, kot so Vlatko Stefanovski, Marc Ribot, Hindi Zahra, Living Colour in Tommy Emmanuel.

V triu sta ob Vasku še izjemni kitarist in priznani glasbeni producent Dejan Lapanja, ki redno sodeluje s Severo Gjurin, in virtuoz na bobnih Marjan Stanić, ki je pustil pečat v številnih skupinah, kot so Čompe, Foltin, Lolita in Dertum.

Izvajalci se že skoraj desetletje posvečajo akustičnim in prefinjenim glasbenim izvedbam.
Na odru se jim bodo pridružili še gostje: vokalistka Tamara Jokić, kontrabasist Žiga Golob in violončelist Ariel Vei Atanasovski.

O GLASBENIH GOSTIH TOKRATNEGA KONCERTA

Mlada pevka in skladateljica Tamara Jokić, rojena v Srbiji, živi in študira v Bostonu. Diplomirala je iz španščine, portugalščine in književnosti na Filološki fakulteti v Beogradu, svojo pot pa je nadaljevala čez lužo. Na glasbeni akademiji Berklee ustvarja lasten izraz v svetovnem glasbenem žanru, v katerem uspešno spaja fado, flamenko, sefardo, bližnjevzhodno, grško in balkansko glasbo.

Legendarni slovenski kontrabasist Žiga Golob, sicer tudi  dolgoletni sodelavec Atanasovskega, je delil oder z glasbeniki, kot so Vlado Kreslin, Severa Gjurin in Tamara Obrovac.

Mladi violončelist Ariel Vei Atanasovski je tako kakor njegov oče že od malih nog predan glasbi. Kot dijak nabira glasbeno znanje na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pri prof. Niku Sajku in na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu pri prof. Igorju Mitroviću. O njegovem talentu pričajo mnogi glasbeni nastopi, mednarodne nagrade in avtorske skladbe.

DRAMA AKUSTIKA 2018/19

Šesta sezona nedeljskih koncertov v Drami vztraja pri svoji osnovni naravnanosti k predstavitvi glasbenih presežkov, ki nastajajo v slovenskem glasbenem okolju, občasno pa se ozre tudi onstran slovenskih mej. Veliki oder ljubljanske Drame ponuja glasbenikom prostor za razgrnitev umetniških osebnosti, da lahko polno zazvenijo v svoji izvirnosti. Glasbeni program Akustike stopa letos v tesnejši stik z vsebinsko usmeritvijo gledališke sezone: na odru se bodo od jeseni 2018 do pomladi 2019 zvrstile intimne zgodbe, ki so jih glasbeni ustvarjalci pripravljeni deliti s slovensko kulturno javnostjo. Spremljali bomo, kako se glasbeniki odzivajo na najbolj pereča vprašanja sodobne družbe in kako združujejo svoja estetska zvočna sporočila z etičnim poslanstvom.

Videli bomo, kako znajo najpopularnejše slovenske glasbene skupine prisluhniti diskretnosti gledališke akustike in kako se tihi, ponotranjeni glasbeni glasovi z močno vsebino obrnejo navzven in nagovorijo pozorno uho.