Vasko Atanasovski se z novim projektom vrača h koreninam

Vasko Atanasovski se z novim projektom vrača h koreninam (foto: Miha Guštin) Miha Guštin
21. 9. 2016

Saksofonist in skladatelj Vasko Atanasovski to jesen s projektom »Melem« na sodoben način oživlja glasbene tradicije Balkana.

Z »Melem«, kar v prevodu pomeni »zdravilo«, se Atanasovski vrača k svojim koreninam. V skladbah se zrcali stara južnoslovanska duša, ki iz več kot stoletje starih pesmi plete sveže in ganljive zgodbe. Podobno kot v sodelovanju z Vlatkom Stefanovskim in Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije gre tudi tukaj za preplet Vaskove avtorske glasbe in priredb tradicionalnih pesmi, kot so »Stade se cvijeće rosom kititi«, »Teška beše našata razdelba«, »Kad ja pođoh na Bentbašu«, »Mome idealno« in drugih. Posebnost priredb je, da so starim napevom dodane nove uvodne melodije, zasedba, ki jo poleg Vaska sestavljata še izjemen kitarist Dejan Lapanja in virtuozni bobnar Marjan Stanić, pa jih izvaja minimalistično in s solističnimi vložki.

Zgodbam v novi preobleki boste lahko prvič prisluhnili 13. oktobra na Ljubljanskem gradu, 15. oktobra pa v Narodnem domu Maribor, kjer se bo zasedba poklonila lansko leto preminulemu legendarnemu umetniku Arsenu Dediću. Kot gost iz Hrvaške bo zaigral vrhunski pianist, njegov sin, Matija Dedić, na violončelu pa se jim bo priključil tudi Vaskov sin, Ariel Vei Atanasovski, mladi talentirani glasbenik, sicer učenec Konservatorija za glasbo Maribor.