Več kot tisoč balonov preplavilo trebanjsko nebo

Trebanjsko nebo so preplavili pisani baloni. (foto: Barbara Reya, Alenka S. Lamovšek) Barbara Reya, Alenka S. Lamovšek
6. 4. 2017

»Kakšno neverjetno vzdušje. Danes smo dočakali vse – veter, dež pa še sonce je posijalo. Prav takšnih je bilo tudi prvih 50 let galerije, ki jo je danes podprla takšna množica ljudi. Skupaj smo se prijeli za roke in naredili verigo prijateljstva čez mesto. Vse to zato, da bi podrli rekord v kulturi. Samo danes je naša galerija dobila več kot 1000 novih všečkov in s tem tudi več kot 1000 novih prijateljev,« je bila navdušena Patricija Pavlič, direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje (CIK Trebnje), pod okriljem katerega deluje Galerija likovnih samorastnikov Trebnje.

Dolgo verigo s Patricijo Pavlič je sestavljalo več kot 1000 mladih in starejših
Na čelu pisane četice je bila tudi pevka Nuša Derenda.
Pred galerijo je vsak s podpisom prispeval všeček.
Projekt je idejno zasnovala Andreja Jernejčič, piarovka in menedžerka.
Trg pred Galerijo likovnih samorastnikov Trebnje je preplavila množica ljudi.
Za varnost vseh udeležencev verige so poskrbeli varnostniki in prostovoljci.
Skupaj z Nušo so odštevali do spusta balonov.
Dolgi četici so se z baloni v rokah pridružili tudi župani mirnsko-temeniške doline.

V Trebnjem se je danes trlo mladih in starih, od vrtčevskih otrok in šolarjev do starejših iz mirnsko-temeniške doline. Na čelu dolge verige, v kateri je bilo več kot 1000 podpornikov in ljubiteljev kulture, krasili pa so jo tudi pisani baloni, je bila pevka Nuša Derenda.

»Resnično lepo je na enem mestu videti toliko ljudi, tudi toliko mladih, ki so se zbrali v podporo kulturi,« je povedala znana pevka, ki je danes med prvimi »všečkala« galerijo. Vsak, ki je bil v verigi, se je namreč pred galerijo podpisal na posebno steno, njegove všečke pa so prenesli na družbeno omrežje.

Še pred tem so nebo nad Trebnjem preplavili pisani baloni. »Če želimo Slovenijo ozavestiti, kakšen edinstven zaklad skrivamo v Trebnjem, moramo o tem povedati vsem,« je dejala Pavličeva. Glavni namen akcije je spodbuditi ljudi, da podpirajo kulturo in galerijo. »Predvsem pa želimo, da vsi vedo, kako posebno galerijo imamo v Trebnjem. Naša Galerija likovnih samorastnikov Trebnje letos organizira jubilejni 50. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov, ki bo ponovno združil umetnike z vsega sveta,« je z zanosom dodala Patricija Pavlič. »Smo edini javni zavod v Sloveniji, ki ima več kot tisoč del naivnih umetnikov. Pri ohranjanju več desetletij dolgega umetniškega ustvarjanja igramo pomembno vlogo, doma in v svetu. Z omenjenima projektoma pa želimo to pokazati tudi drugim. V prvi vrsti vse ljudi spodbujamo, naj podprejo kulturo, prav vsakega posebej pa vabimo k obisku naše galerije,« je še poudarila Pavličeva.

»Umetniki nam poklonijo različna dela – od reliefov in kipov do slikarskih del v raznolikih tehnikah. Med seboj se prepletajo različni načini likovnega ustvarjanja, okusi in kulture. Recimo, kar 20 umetnikov, ki so nam darovali svoja dela, prihaja iz Brazilije,« je poudarila Andrejka Vabič Nose, kustosinja Galerije likovnih samorastnikov Trebnje, in z nasmehom dodala, da se v ozadju umetniških stvaritev skrivajo zanimive zgodbe. Prav k odkrivanju teh zgodb pa v letošnjem, za galerijo jubilejnem letu, vabijo vse ljubitelje kulture od blizu in daleč. »Bodite del velike zgodbe in oddajte svoj všeček, hkrati pa si oglejte galerijo, ki je edinstvena v svetu,« je še dodala Vabič Nosetova.

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje že več kot štiri desetletja deluje kot osrednja ustanova v Sloveniji za naivno umetnost, ki zbira, varuje, hrani, razstavlja in dokumentira naivno umetnost Slovenije in sveta. Glavno gonilo galerije so tako imenovani tabori, ki v Trebnje privabijo umetnike z vsega sveta. Po enotedenskem ustvarjanju svoje umetnine podarijo galeriji, ki tako hrani že več kot 1160 umetnin, ki jih je prispevalo 290 umetnikov iz več kot 40 držav.

Priporočamo