Večernico je prejel Peter Svetina za knjigo Kako zorijo Ježevci!

26. 9. 2016

Žirija, ki ji predseduje Igor Saksida, je razglasila dobitnika večernice 2015, nagrade Večera za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo, ki je izšlo lani. Prejme jo Peter Svetina za knjigo Kako zorijo ježevci (Miš Založba 2015).

Za večernico – Večer jo je podelil dvajsetič – so bili letos poleg Petra Svetine nominirani še Nataša Konc Lorenzutti: Kdo je danes glavni (Miš, 2015), Vinko Möderndorfer: Pesmi in pesmičice (Mladinska knjiga, 2015) Andrej Rozman Roza: Predpravljice in popovedke (Mladinska knjiga, 2015), Aleš Šteger: Kurent (Mladinska knjiga, 2015).

Žirija za izbor večernice 2015 (predsednik Igor Saksida in člani Maja Logar, Erica Johnson Debeljak, Tone Obadič in Petra Vidali) je v svoji utemeljivi nagrade med drugim navedla:

  • "Kako zorijo ježevci Petra Svetine (Miš, 2015) je izvrstna zbirka nonsensnih živalskih zgodb, v katerih igrajo prevladujočo vlogo humorne jezikovno-predstavne domislice in igrivi preobrati. Nenavadno za tovrstno poetiko je, da se v njej smeh prepleta z natančno premišljenim občutkom za zven in pomen besed. Kakor da bi se besede osvobajale od svojega vsakdanjega pomena in bi, kot kako krhko bitje iz zgodb, doživele novo, vznemirljivo in navdihujoče življenje.«

Peter Svetina je nagrado Večernica 2015 prejel v nedeljo, 25. septembra 2016, na podelitvi ob letošnjem srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti.

Podelitev je v živo prenašala RTV Slovenija na prvem programu ob 21. uri, v oddaji so nastopili Gojmir Lešnjak – Gojc, Janez Škof, Čompe in Balladero. Režiser: Klemen Dvornik. Scenarist: Marko Pokorn.