Večerov oder vedno prvi med rokerji in še veliko več

6. 6. 2016

Večerovemu odru je preprosto usojeno, da se o njem govori – in letos ne bo nič drugače, saj je glasen, odmeven, direkten, izbran, predvsem pa z dušo in telesom predan dobri rock in ne zgolj rock glasbi.

A če je pred leti duhove dodatno burila odločitev, da je vstop možen samo z Lento (saj je prav, da so tudi glasbeniki plačani za svoje delo), je bila letos najprej zadeva malo drugačna; veliko besed je padlo namreč o novi lokaciji Večerovega odra. Sprva je bila namreč že napovedana selitev na novo lokacijo na parkirišče med Titovim mostom in Vodnim stolpom (Loška ulica) ampak se je kljub vsemu našla ustrezna rešitev, da je Večerov oder ostal na nespremenjeni lokaciji.

Tudi program je znan v celoti; seveda pa Festival Lent na Večerovem odru tudi letos nadaljuje tradicijo udarno rockerskega festivala Piše se leto.

Že otvoritveni vikend napoveduje, da bo letos šlo za spoj najboljšega »starega« in novega rocka; v petek se z novo energijo in pomlajeno zasedbo ter novim odličnim albumom »Ladja norcev« vračajo Predinove legende Lačni Franz v družbi ne-več-novincev Jardier. Njihovo rockersko ploščo leta 2015 bodo potrdili z nalezljivim melanholičnim ter spevno ojačanim indie-rockom.

Sobota prinaša še en tak dinamičen dvojec; lokalni in vse bolj uveljavljeni melodično poetično zasanjani Okttober se bodo pridružili prekaljenemu Vladu Kreslinu in Malim bogovom v rockerski izvedbi, posledica tega pa bodo gotovo glasbena nebesa ob Dravi.

Sledijo sami »kalibri« in aduti; The Rumjacks iz Sydneya so predani svoji verziji irsko-keltskega folk panka, tokrat na evropski turneji in po statusu tik pod vrhom omenjenega žanra. Nato dan pozneje sledi blues rocku posvečen večer superlativov. Vražji fantje, ki so pošteno razburkali domačo rokersko sceno – Prismojeni profesorje bluesa, ki se jih (nekateri) spomnimo še iz fascinantnega, več kot 3-urnega debuta na Mladininem odru v popolnoma preznojeni in srečni kleti jazz kluba Satchmo, se v Maribor vračajo z novo izdajo in v razširjeni zasedbi, ki ji preprosto pravijo družina (& Family).

Letos bomo imeli priložnost slišati kako zveni, ko se združita reggae, roots in rock Mateja Brodarja in njegove zasedbe Bro s pihalno desetčlansko zasedbo Brass Banda iz Radelj. Ja, prav ste slišali! Kot gost, da bo lokalna zgodba še bolj odmevna, pa prihaja rapersko naostren Emkej. Za uvod v večer bodo poskrbeli novi akterji na lokalni reggae sceni in že pravi aduti Dread Brains.

Nobena enciklopedija rocka – in s tem tudi Večerov oder – ne more biti popolna brez legendarnih angleških Ozric Tentacles, ki letos prihajajo v Maribor naravnost iz razvpitega Glastonburyja! Njihov psihadeličen vesoljsko tripaško emocionalen rock pa bo v povezavi s projekcijami in lučmi samo nadgradil bravuroznost igranja in posebnost tega že preko 20 let delujočega ansambla.

In ko smo že pri legendah, se letos predstavlja res kulten in ponovno delujoč ansambel Borghesia. Industrijska alter rockerska zasedba iz 80-ih in poleg Laibach verjetno najbolj znan slovenski glasbeni izvozni artikel si bo oder delila s čedalje prodornejšimi in prekaljenimi glasbeniki Werefox, ki tokrat predstavljajo novo in odlično sprejeto alter izdajo »Das Lied Der Maschinen« .

Večerov oder prav tako ne bi bil popoln brez tradicionalnega »Piše se leto«, nekoč največje štajerske rock čage. Letošnje dogajanje bodo otvorili domači upi razposajenega indie rocka Koala Voice, v krajšem nastopu nam bo vedno angažiran in brez dlake na jeziku podajal rimeEdo Maajka, hrvaški Brkovi in njihov edinstven spoj turbofolka in punka pa bodo zgolj uvertura v nekaj čisto posebnega. Za vrhunec bo namreč poskrbel nenadkriljivi »balkanski punk & rap» dvojec ustvarjalcev, ki sta združila nekonvencionalni glasbeni stil in predanost družbenim pravicam - Kultur Shock in Edo Maajka! Bujrum!

In za veliki zaključek? Fenomenalni zabavni in še vedno zelo vitalni srbski punk-rokerji Atheist rap ter enfant terrible hrvaške in še katere scene ter slaba vest politikov, brez dlake na jeziku (in še kje) – LET 3!

Rokerji vseh dežel ... se vidimo na Lentu!

Vsi koncerti se pričnejo ob 21. uri, program Piše se leto pa ob 20h.