Vegafest: Polne stojnice veganskih dobrot privabile več kot 10.000 obiskovalcev

Vegafest: Polne stojnice veganskih dobrot privabile več kot 10.000 obiskovalcev (foto: Maja Sajnkar, Špela Urbanc in Dani Sušnik) Maja Sajnkar, Špela Urbanc in Dani Sušnik
19. 8. 2019

Na Pogačarjevem trgu v Ljubljani je v soboto potekal verjetno najbolj okusen, zagotovo pa najbolj prijazen* festival v Sloveniji: Vegafest – festival veganstva in trajnostnega načina življenja. Polne stojnice veganskih dobrot so privabile več kot 10.000 obiskovalcev. Zanimanje za veganstvo strmo narašča, festival pa v svoji sedmi izvedbi že presega kapacitete Pogačarjevega trga.

Skozi ves dan so se vile dolge vrste pred stojnicami s hrano, kjer so obiskovalci lahko poskusili veganske hot doge, burgerje, karije, indijske in azijske jedi, rastlinske sire, tortice, sladolede, vegansko ledeno kavo itd. Gneča je bila tudi pod pod odrom, na katerem so nastopili Cherry Brass, Ditka in Lucka Kuhna.

V predavalnici je zmanjkalo sedišč, zato so morali številni kuharske delavnice in predavanja spremljati kar v stoje. Tam so izvedeli, kako pripraviti okusne jedi brez jajc, zmanjšati količino odpadkov v gospodinjstvu in zakaj je za trajnostno politiko veganski način prehranjevanja nujno potreben. Na festivalu ni primanjkovalo živalim prijazne kozmetike in čistil (tudi na refuzo), veganskih kuharic, rokodelskih izdelkov, degustacij, pokušin in drugih novih prehranskih izdelkov – v prodaji sta bila celo veganski kapučino in skuta!

Med obiskovalci je bilo slišati predvsem željo po še več takšnih dogodkih in še bogatejši ponudbi veganskih izdelkov, kar je dokaz, da je veganstvo nikakor ni le modna muha, ampak je postalo del našega vsakdanjika in prihodnost.

*Noben izdelek na festivalu ni vseboval sestavin živalskega izvora in je bil tako prijazen do živali, ljudi in okolja