Veganski festival napolnil Pogačarjev trg!

Veganski festival napolnil Pogačarjev trg! (foto: Dani Sušnik, Špela Urbanc ) Dani Sušnik, Špela Urbanc
7. 5. 2018

Na Pogačarjevem trgu je to soboto potekal že šesti Vegafest – festival veganstva in trajnostnega načina življenja. Dišave veganskih jedi so ves dan vabile obiskovalce k pokušnji dobrot, pripravljenih izključno iz rastlinskih sestavin. Med je ponudbo je bilo moč najti veganske burgerje, vegbabe, hot doge, golaž, indijske dobrote, falafle, krofe, torte in številne druge jedi. Stojnice so se šibile pod veganskimi izdelki, živalim prijazne kozmetike in čistil, veganskih kuharic in knjig o zdravi veganski prehrani, v ponudbi so bili celo veganski čevlji. Na festivalu se je našlo nekaj za vsakogar!

Na odru nas je tudi letos obiskal hrvaški raper, bootcamp trener in aktivist Ifeel, ki je na koncu vse obiskovalce pozval k tekmovanju v delanju sklec! Jadranka Jurar je s pomočjo žirije izbrala naj jed Vegafesta – falafel. Z akustičnimi priredbami sta nas očarala Jasmina in Pertinach. V predavalnici so poslušalci lahko prisluhnili razlogom, zakaj stereotipi o veganstvu ne držijo in predavanju o primernosti veganske prehrane za vse. Predstavniki svetovno znane organizacije Sea Shepherd so predstavili svoje delovanje, na kuharskih delavnicah, pa so se, obiskovali, naučili pripravljati nove jedi. Zelo atraktivna je bila stojnici virtualne resničnosti, na kateri so lahko obiskovalci pogledali življenje skozi oči pujsa. Sredino trga je pod šotorom zavzela razstava »Kaj vegani sploh jedo?«, na katerem je bilo več sto izdelkov, ki jih je možno kupiti v skoraj vsaki trgovini. Na koncu pa je veliko obiskovalcev obiskalo #fotokvirček in podelilo misel »The future is vegan«.

Vsako leto večji obisk in ogromno zanimanja za vegansko ponudbo potrjuje prednosti veganskega načina življenja in pomembnost pozitivnega odnosa do živali, okolja in samega sebe.

Priporočamo