Veliki jubilej na Kitajskem - 1.000 dirka formule 1

Veliki jubilej na Kitajskem - 1.000 dirka formule 1 (foto: TV 3 Press) TV 3 Press
9. 4. 2019

To nedeljo bo na Kitajskem že 1.000 dirka Formule 1! Na 999 dirkah je doslej zmagalo 76 različnih dirkačev, zato nas seveda zanima, ali je lahko Charles Leclerc po smoli v Bahrajnu postane 77. zmagovalec prav na jubilejni dirki.

Tisočo dirko Formule 1, VN Kitajske v Šanghaju, si na TV3 lahko ogledate v nedeljo, 14. aprila ob 8. uri zjutraj, kvalifikacije pa bodo dan prej ob isti uri.

logo

Ali vaju je presenetil podatek, da bo naslednja dirka že 1.000 po vrsti?

Dušan: Ne, znamo šteti. Šalo na stran: kdor ve, da je formula 1 stara že skoraj 7 desetletij, seveda ni presenečen, je pa res, da je to ogromna številka in si človek kar malo težko predstavlja, koliko zgodovine je to.

Andraž: Niti nisem presenečen, čas teče hitro, sezone si sledijo ena za drugo, in verjetno nihče vse do zdaj ni niti razmišljal o tem jubileju. Ki pa pride, z marketinškega vidika, še kako prav.

Mislite, da so ob rojstvu formule pričakovali, da se bodo dirke tako prijele?

Dušan: Verjetno o tem niso niti razmišljali, saj so bili tisto manj po uspehu in denarju hlastajoči časi.

Andraž: Tudi sam močno dvomim, da je kdo o tem takrat razmišljal; bolj so se ukvarjali z vsako dirko in sezono posebej in bili veseli, da so se dirke odvijale. Nekajkrat je bila F1 že zelo na koncu, spomnimo se bojkotov ekip in dirk ki niso štele za prvenstvo. A zares je ta šport zadihal šele z Ecclestonom.

Katere so največje razlike med prvo dirko in temi zdaj?

Dušan: Razen tega, da se na obeh najboljši dirkači merijo za zmago, so razlike ogromne. Od tehnike, do količne denarja in sponzorjev, varnosti avtomobilov in dirkališč. Čisto neprimerljivo je.

Andraž: To je res neprimerljivo, nekoč so dirkali zanesenjaki, garažisti, danes in že nekaj časa je, pa je to ogromen posel. Nekdo iz 1950 danes ne bi prepoznal formulo 1 v nobenem detajlu. Razen da se dirka na polno in da je zdaj vse skupaj bolj varno, ne glede na vse.

Kakšna so pričakovanja od 1.000 dirke? Bodo organizatorji morda poskrbeli za kakšna presenečenja?

Dušan. Glede na to, da je dirka na Kitajsakem, pričakujem vsaj hudo velik ognjemet. Sicer pa dobro skrivajo, ampak zna biti tam kar nekaj starih avtomobilov in podobno.

Andraž: Sam nimam posebnih pričakovanj. Dirka bo kot vse ostale, mislim, da bodo že na naslednji vsi pozabili na ta jubilej, ker nimajo časa razmišljati o 2000 dirki. Verjetno bo, a kaj posebnega niti ne pričakujem, drugače bi bilo, če bi bila dirka na katerem od tradicionalnih dirkališč. Se pa pustim presenetiti, vesel bom, če bo kaj zanimivega.