Verniki letos ne bodo mogli fizično prisostvovati velikonočnim obredom

Verniki letos ne bodo mogli fizično prisostvovati velikonočnim obredom (foto: STA/Tamino Petelinšek) STA/Tamino Petelinšek
Vir: STA
26. 3. 2020

Epidemija novega koronavirusa bo močno zaznamovala tudi letošnje velikonočne praznike, ki bodo dosegli vrhunec z velikonočno nedeljo, 12. aprila. Zaradi nevarnosti okužbe bodo velikonočni obredi letos potekali brez navzočnosti vernikov. Ti so vabljeni, da si jih ogledajo preko televizijskih prenosov na TVS ali preko družbenih omrežjih.

Ker konca epidemije kmalu še ni pričakovati, so škofje Katoliške cerkve v Sloveniji na nedavni videokonferenci za obhajanje letošnjih velikonočnih praznikov sprejeli posebna pravila.

Na cvetno nedeljo, ki jo bodo verniki obhajali 5. aprila, bodo imeli škofje maše v svojih stolnicah, vendar brez navzočnosti vernikov. Ti si bodo lahko ob 10. uri ogledali prenos maše na drugem programu Televizije Slovenija (TVS). Ob tej uri naj bi imeli maše brez navzočnosti vernikov tudi župniki po svojih župnijah.

Blagoslov zelenja, ki je običajen na cvetno nedeljo, bodo duhovniki opravili v cerkvah brez navzočnosti vernikov, verniki pa naj doma zelenje, ki ga bodo pripravili, blagoslovijo z blagoslovljeno vodo, priporočajo škofje.

Ti na cvetno nedeljo vernike vabijo tudi na ogled tedenskega nagovora ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta, ki ga bo imel na prvem programu TVS ob predvidoma 11.30.

Na veliki četrtek, 9. aprila, škofje ne bodo imeli običajnih krizmenih maš. Te so prestavljene na čas, ko bo epidemija minila. Se pa duhovnikom ta dan izjemoma dovoljuje, da brez udeležbe vernikov obhajajo večerno mašo ob 18. uri. Pri tem bodo običajno umivanje nog opustili.

Na veliki petek, ki je edini dan, ko v Katoliški cerkvi ni maš, so pa bogoslužja, bodo škofje bogoslužja brez navzočnosti vernikov opravili v svojih stolnicah ob 18. uri, župniki pa v župnijskih cerkvah. Vernike škofje vabijo, naj ta dan spremljajo križev pot papeža Frančiška, ki ga bo zvečer prenašal prvi program TVS, duhovniki pa naj, če je le mogoče, poskrbijo za prenos svoje maše npr. preko Facebooka ali Youtuba.

Tudi tradicionalnih blagoslovov jedi na veliko soboto letos ne bo. Škofje pa vabijo vernike, da velikonočna jedila vseeno pripravijo in si predvidoma ob 15. in 17. uri na prvem programu TVS ogledajo televizijski prenos blagoslova iz mariborske stolnice.

Na veliko soboto zvečer v cerkvah v običajnih razmerah potekajo velikonočne vigilije, ki naznanijo vstajenje Jezusa Kristusa, v katerega verujejo kristjani. Letos bodo škofje vigilije obhajali v stolnicah brez navzočnosti vernikov, in sicer ob 20. uri. Takrat pa naj bi imeli vigilije v župnijskih cerkvah brez vernikov tudi župniki.

Škofje vernikom priporočajo tudi ogled velikonočne poslanice slovenskih škofov, ki jo bo zvečer na prvem programu TVS predstavil škof Jurij Bizjak.

Na samo veliko noč škofje vernikom priporočajo, da se ob 8. uri zberejo na velikonočnem zajtrku, ko bodo po vseh cerkvah zapeli tudi zvonovi.

Ob 10. uri bodo škofje v svojih stolnicah brez navzočnosti vernikov darovali velikonočno mašo. Ob tem vabijo vse vernike, da si na drugem programu TVS ogledajo prenos velikonočne maše iz mariborske stolnice. Vernike vabijo tudi k ogledu tedenskega nagovora nadškofa Zoreta, ki bo predvidoma ob 11.35 na prvem programu TVS.

Na velikonočni ponedeljek, ko naj bi verniki obiskali sorodnike in prijatelje in jim raznesli novico o vstajenju Jezusa Kristusa, škofje vernike pozivajo, naj se obiskom odpovedo in jih preložijo na čas po koncu epidemije.

Škofje in župniki bodo tudi ta dan maše darovali v stolnicah in župnijskih cerkvah brez navzočnosti vernikov.

Ker spovedi zaradi izrednih razmer ni mogoče opraviti, škofje vernike vabijo, da namesto tega te dni "v srcu obudijo iskreno kesanje ter zmolijo kesanje".

Birme so škofje prestavili na čas, ko bodo odpravljeni ukrepi za omejevanje epidemije in ko bodo birmanci ustrezno pripravljeni.

Ker ni nabirk, škofje vernike tudi naprošajo, naj po svojih zmožnostih darujejo maše in podprejo duhovnike s prostovoljnimi darovi, ki jih lahko nakažejo na bančni račun župnije ali osebno izročijo po prenehanju epidemije.