Veste, kaj je kronična obstruktivna pljučna bolezen ali KOPB?

Veste, kaj je kronična obstruktivna pljučna bolezen ali KOPB? (foto: profimedia) profimedia
14. 11. 2017

Vas muči težka sapa? Težko dohitevate prijatelje, ko se odpravite na skupni sprehod? Morda vam že hoja v drugo nadstropje predstavlja izziv? Vas ob tem muči še kašelj? So vam v zadnjem letu zdravniki že izmerili pljučno funkcijo? Potem bi bil čas za to!

KOPB je bolezen, ki se začne potiho in napreduje počasi in vztrajno. Njene zgodnje znake pogosto pripišemo staranju. Bolezen lahko vodi v hudo invalidnost, zato je zgodnje odkrivanje in zdravljenje ključnega pomena pri ohranjanju kakovosti življenja.

Prepoznajte simptome KOPB!

Najpogostejši bolezenski znak pri KOPB je namreč težka sapa (dispneja, naduha). V začetku se pojavlja prevsem med telesnim naporom in zmanjšuje bolnikovo zmožnost za običajna vsakodnevna opravila. Težka sapa se razvija postopoma, zato ne pritegne bolnikove pozornosti, čeprav je pljučno delovanje takrat že precej oslabljeno. Običajno jo bolniki pripišejo staranju in se počasi začnejo izogibati telesnim naporom, ostajajo doma, se ne družijo z bolj aktivnimi prijatelji. Ko bolezen preide v hudo stopnjo, jim že najobičajnejše aktivnosti, kot sta sedenje in hranjenje, pomenjo izreden napor. V tej stopnji se morajo bolniki pogosto zdraviti s kisikom na domu, kar pomeni, da je omejeno njihovo gibanje.

Takih bolnikov je v Sloveniji več kot 400, vseh bolnikov s KOPB pa med 50.000 in 100.000!

Vendar je KOPB mogoče učinkovito obvladati, zlasti če bolezen odkrijemo na začetni stopnji. Bolniki z blažjo stopnjo bolezni pridobijo največ!

Prepoznajte simptome KOPB!

  • Težka sapa ob naporu
  • Kašelj
  • Izkašljevanje

KOPB še vedno ostaja bolezen, ki se ji posveča premalo pozornosti.

Bolezen ostaja pri več kot polovici bolnikov dolgo neodkrita, saj bolniki svoje simptome, predvsem težko sapo, pripišejo staranju ali pa imajo celo občutek krivde zaradi kajenja. Kajenje po navedbah Wikipedie prav zares je najpogostejši vzrok za KOPB, a k razvoju bolezni pripomorejo tudi številni drugi dejavniki, kot so onesnaženje zraka in dedna nagnjenost, ki pa naj bi igrali manjšo vlogo.

Pomembno je, da zdravljenje začnemo čimprej.

Najučinkovitejši ukrep je prenehanje kajenja. Pljuča so organ, ki se ne obnavlja, zato škode ne moremo popraviti, lahko pa bolnikom vseeno učinkovito pomagamo.

Dolgodelujoča zdravila, ki širijo dihalne poti, so osnova zdravljenja KOPB. Delujejo tako, da vam razširijo dihalne poti in s tem olajšajo dihanje, hkrati pa zmanjšajo tudi pojav poslabšanj, ki bolnike s KOPB močno prizadanejo in pospešijo napredovanje bolezni. Zdravila za KOPB so najbolj učinkovita, če zdravljenje začnemo v zgodnji stopnji bolezni, jemati pa jih je potrebno vsak dan ne glede na počutje (podobno kot pri povišanem krvnem tlaku in sladkorni bolezni).

Bolniki s KOPB lahko največ naredijo zase, če upoštevajo zdravnikova navodila glede jemanja zdravil, prenehajo kaditi in ostanejo čimbolj aktivni. Prijatelji in družina lahko nudijo bolnikom veliko podporo, ko jih spodbujajo k zmerni telesni aktivnosti, pomagajo pri hišnih opravilih in poskrbijo za ustrezno, zdravo prehrano. KOPB je na tak način mogoče učinkovito obvladati!

Vabljeni ste na spirometrijo!

Ob Svetovnem dnevu KOPB stroka vabi k sodelovanju pri ozaveščanju o bolezni, njenih simptomih in zgodnjemu odkrivanju. Pripravili so tudi dan odprtih vrat za brezplačno spirometrijo, kjer jim bodo skupaj z medicinskimi sestrami, zdravniki in Društvom pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije ponudili več informacij o KOPB. Le z boljšim obveščanjem, bomo lahko dosegli njeno zgodnejše odkrivanje.

Z zgodnjim odkrivanjem bolezni, opustitvijo kajenja in ustreznim zdravljenjem lahko bolniki spet zaživijo polno življenje!

Spoznajte KOPB in si izmerite pljučno funkcijo!

V sredo, 15.11., ste skratka vabljeni:

  • v UKC Maribor, od 9. do 13. ure,
  • v ZD Ljubljna - Šiška, od 9. do 13. ure,
  • v Bolnišnico Izola, od 10. do 14. ure

 

Priporočamo