Vlado Kreslin je začel kot bobnar

18. 8. 2018 | Vir: Lady
Deli
Vlado Kreslin je začel kot bobnar (foto: GORAN ANTLEY )
GORAN ANTLEY

Vlado Kreslin je glasbeno pot začel kot bobnar v skupini Apollo leta 1970, do leta 1980 pa kot pevec nastopal s skupinami Špirit group, Zodiac, Horizont, Sanje in Avantura.

Leto 1980 je bilo zanj prelomno, saj je s skladbo Dan neskončnih sanj zmagal na Slovenski popevki. Sledilo je obdobje s skupino Martin Krpan, ki je leta 1991, potem ko je nastopila kot predskupina Boba Dylana na ljubljanskem stadionu, razpadla. Konec osemdesetih se je Kreslin začel glasbeno družiti s starejšimi godci iz rojstnih Beltincev – Beltinško bando. Posvetil se je ljudski godbi in povzročil pravi preporod etno glasbe in njenega dojemanja na Slovenskem. Ljudsko glasbo je približal mlajšim generacijam in povzročil, da so si ljudje upali spregovoriti v lastnem narečju. S skupino Mali bogovi, ki je nastala v začetku devetdesetih, in Beltinško bando je Kreslin na odrih in nosilcih zvoka združil – in še združuje – včeraj in danes, lokalno in globalno. V Beltinški bandi sodelujeta zdaj že druga in tretja generacija ljudskih muzikantov, najstarejši pa je Vladov oče, 88-letni Milan.

Vlado sodeluje tudi z mlajšimi slovenskimi in priznanimi svetovnimi glasbeniki (Allan Taylor, The Walkabouts, Rade Šerbedžija, Parni valjak, Siddharta, Hans Theessink, Vlatko Stefanovski, Chris Eckman, Damir Imamović, Dubliners, Antonella Ruggiero, Barcelona Klezmer and Gipsy Orchestra, Gal in Severa Gjurin, Ferus Mustafov, Freres Guisse ...), s katerimi nadvse uspešno preskakuje glasbene in državne meje ter ruši tabuje, kar je lepo opisal reški Novi list: Vlado Kreslin nikdar ni dovolil, da meje na Rupi, Uni, Bregani in Drini postanejo tudi meje v njegovi glavi. Izdal je že 15 albumov z avtorsko glasbo, nekaj pesniških zbirk ter nastopal v filmu in gledališču kot avtor glasbe in igralec.

Številne njegove pesmi so skoraj ponarodele, nekatere pa so postale navdih za romane, celovečerne filme in celo diplomske naloge.

Pregled bogate glasbene skrinje

Vlado Kreslin, kantavtor in folk rock glasbenik, bo v družbi Beltinške bande in Malih bogov, 15. septembra nastopil v pokritem poletnem gledališču Studenec pri Domžalah. Na repertoarju bodo največje uspešnice, ki so nastale v dolgi in glasbeno ustvarjalni karieri, nekatere pa bo zaigral ob spremljavi ženskega pevskega zbora Moj spev, ki deluje v okviru Kulturnega društva Groblje.

Besedilo: A. P. K. // Fotografija: Goran Antley

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu