Voditelji sedmih najbolj razvitih držav bodo razpravljali predvsem o trgovinski vojni

Voditelji sedmih najbolj razvitih držav bodo razpravljali predvsem o trgovinski vojni (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
25. 8. 2019

V francoskem obmorskem mestu Biarritz se bo danes nadaljeval vrh skupine sedmih najrazvitejših držav G7, na katerem bodo v ospredju trgovinski odnosi in požari v amazonskem gozdu, ki divjajo v teh dneh.

Drugi dan zasedanja, ki se je uradno začel s sobotno večerjo, bosta v ospredju svetovno gospodarstvo in trgovina, ki ju zaznamujejo trgovinske napetosti. Zaostruje jih predvsem ameriški predsednik Donald Trump, ki je pred odhodom v Francijo zagrozil, da bo v odziv na francoski davek za tehnološke velikane uvedel carine na francosko vino. Trump je poleg tega v petek na napoved kitajskih carin na ameriški uvoz odgovoril z napovedjo dodatnega dviga carin na kitajski uvoz.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v soboto poudaril, da je eden od njegovih glavnih ciljev na vrhu prepričati vse partnerje, da so trgovinske napetosti slabe za vse. "Doseči moramo neko obliko deeskalacije, stabilizirati stvari in se izogniti tej trgovinski vojni, ki poteka povsod," je povedal.

Po nenapovedanem kosilu Macrona in Trumpa so sporočili, da sta predsednika našla stične točke glede ključnih vprašanj, o katerih bosta razpravljala s preostalimi voditelji sedmerice.

V središču pozornosti bodo tudi požari v amazonskem pragozdu. Macron se je v soboto še pred začetkom vrha zavzel za konkretno ukrepanje vseh držav v Biarritzu v sodelovanju z državami na območju Amazonije.

Med temami, ki naj bi jih načeli voditelji, bodo po napovedih tudi iranski jedrski dogovor, protesti v Hongkongu in zapletanje odnosov na indijski podcelini z vprašanjem Kašmirja.

Vrh spremljalo protesti, ki so v sosednjem mestu Bayonne napovedani tudi za danes.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri