Vranov let 2019 s prvim trail tekom prijateljstva

10. 9. 2019
Deli
Vranov let 2019 s prvim trail tekom prijateljstva (foto: profimedia)
profimedia

V septembru športno društvo Non plus ultra iz Maribora organizira prvi pohod / trail tek prijateljstva - Vranov let 2019, v spomin na reševalno akcijo, ki se je zgodila med drugo svetovno vojno. 

18. septembra bo namreč minilo 75 let, odkar je več kot 100 pretežno angleških vojnih ujetnikov, skupaj s partizani prehodilo 286 kilometrov dolgo pot iz Maribora čez okupirano Slovenijo v Belo krajino in z letališča v Otoku pri Metliki poletelo v italijanski Bari.

Njihova pot imenovana Vranov let v svobodo, ki je dobila ime po naslovu knjige avtorja Ralpha Churchesa, enega od rešenih Avstralcev, ter dokumentarnega filma, ki ga je Channel 4 premierno predvajal septembra 2017, povezuje kraje, katere so prehodili in je postala sinonim za humanost, srčnost, sočutje ter junaštvo partizanskih borcev ter slovenskih ljudi. Na njej pa so se rojevala zavezništva, ki trajajo še danes, zato predstavlja zgled prijateljstva, spoštovanja, zaupanja in miroljubnega sožitja med narodi. 

Vranov let 2019

V spomin na zgodovinsko reševalno akcijo, ki je tako med ljudmi kot narodi za vedno rodila prijateljstva, zgled iskrenega spoštovanja, zaupanja, miroljubnega sožitja, je na pobudo društva Vranov let, pred leti nastala Spominska pot zavezništva imenovana Vranov let v svobodo.

Da so univerzalne vrednote, humanost, srčnost, sočutje, junaštvo, v Slovence vtkane še danes, pa bo s pomočjo posameznikov in tekaških skupin, ki se bodo Robertu Kereži, predsedniku Športnega društva Non plus ultra iz Maribora, sicer pa trail, ultra trail in puščavskemu tekaču ter velikemu ljubitelju narave, pridružili med 24. in 28. septembrom 2019, dokazali tako, da bodo pot v pretekli.

Ob častnem pokroviteljstvu predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja in pomoči  planinskih in drugih društev, gasilcev ter posameznikov se bo rodil športno-zgodovinski: „The Slovenian Freedom Trail – The International Memorial Trail of Alliance The Crow’s Flight“.

Start teka bo v torek, 24. 9. ob 7:00 uri v Ožbaltu pri Mariboru, zaključek pa na tradicionalni državni prireditvi, 28. septembra 2019 v Otoku med 10.00 in 11.00 uro.

  • Okvirni opis poti: Ožbalt – Lovrenc na Pohorju – Pesek – Dovže (Slovenj Gradec) – Graška gora – Spodnji Razbor (Zavodnje) – Bele vode – Šmihel (Mozirje) – Tirske peči – Ter – Ljubno ob Savinji – Lenart pri Gornjem gradu – Nova Štifta – Zgornji Tuhinj – Golice – Gabrje pod Špikom – Prevoje – Blagovica – Zg. Koseze – Mala sela – Zg. Hotič – Litija – Bogenšperk – Trebnje –  Mirna peč – Žužemberg – Dolenjske Toplice – Semič – Otok (Črnomelj)

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave