Vrh nad Želimljami: Medvedka napadla starejšo žensko

Vrh nad Želimljami: Medvedka napadla starejšo žensko (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
22. 6. 2019

Zgodaj zjutraj je v naselju Vrh nad Želimljami nedaleč od Ljubljane medvedka z mladičema napadla 80-letno žensko in jo poškodovala. Medvedko bodo zdaj odstrelili. Strokovnjaki opozarjajo pred nepotrebno paniko, dogodek pa je sprožil tudi politične odzive v prid uravnavanju populacije zveri.

Po navedbah ljubljanskih policistov je medvedka občanko napadla v okolici doma. Na kraju so posredovali policisti, obveščena sta bila tudi pristojno lovsko društvo in intervencijska skupina za velike zveri Zavoda za gozdove.

Kot je za 24ur dejal Mitja Spindler, starešina Lovske družine Škofljica, je 80-letnica utrpela poškodbe po desni strani telesa. V bolnišnici se je medtem po pisanju portala izkazalo, da si je ob padcu zlomila kolk.

Spindler je pojasnil, da sta 80-letna zakonca zjutraj slišala glasove, ki so zveneli, kot da je nekdo v stiski. Zato sta odšla ven pogledat, ali kdo potrebuje pomoč. Ko se je spustila po dvorišču, pa je na njo planila medvedka in jo zbila na tla in začela udarjati po njej. Njen mož je nato začel klicati na pomoč, tako da so ven prišli še drugi sosedi in medvedka se je prestrašila ter zbežala.

Po Spindlerjevih besedah je medvedka, ki ima mladiče, že minulo nedeljo zjutraj napadla tekača na gozdni poti v bližini, a je uspel pobegniti, tudi zato, ker je imel pri sebi strašilno pištolo in je bil telesno bolj pripravljen.

Vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo pri Zavodu za gozdove Slovenije Marko Jonozovič je po pisanju medijev že pridobil soglasje za odstrel medvedke, odločba pa velja do prihodnje nedelje.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo z mladiči, je Spindler za 24ur odgovoril, da jih bodo, če so letošnji, prav tako odstrelili, saj brez matere ne bodo preživeli. Če pa so lanski, jih bodo pustili. Po prvih ugotovitvah naj bi bila mladiča stara že eno leto, je dodal Spindler.

Po objavi novice o napadu so se zvrstili številni politični odzivi. Do dogodka je namreč prišlo v času okrepljenih opozoril glede napadov zveri na drobnico in njihovih vpadov v življenjski prostor ljudi, zaradi česar se posledično povečuje škoda, med prebivalci na območjih z največjo gostoto medvedov in tudi volkov pa je tudi omajan občutek varnosti.

Pod pritiskom predstavnikov kmetov in civilne družbe je zato DZ prav ta teden potrdil interventni zakon, katerega namen je poseči v prenamnoženo populacijo medveda in volka. Po zakonu je predviden odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave.

Prek Twitterja so se odzvali kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, okoljski minister Simon Zajc, premier Marjan Šarec in predsednik DZ Dejan Židan.

Pivčeva je zapisala, da se je zgodilo tisto, česar se je najbolj bala, da je medved je napadel človeka v neposredni bližini naselja. "Bodimo previdni, zavedajmo se, da je za uspešno sobivanje potrebno spoštovanje, a tudi ohranjanje pravega ravnovesja, je dodala.

Premier Šarec je navedel, da ima "vs svoje meje, tudi skrb za okolje". "Ko pride do človeške žrtve, ni nikjer ne sodišč, ne drugih organizacij. Vsi obmolknejo." Ministrica Pivec je po njegovem prepričanju ukrepala pravilno in predlagala interventni zakon, ki ga je v proceduro nato kljub ne povsem usklajenim stališčem vložilo okoljsko ministrstvo. "Vsega ne moremo rešiti, se pa moramo truditi," je dodal.

Zajc je prav tako izrazil obžalovanje zaradi dogodka. "Sobivanje je žal porušeno, tudi zaradi ustavitev rednih odvzemov iz narave, ki jih predlaga ministrstvo za okolje in prostor. Upam, da bo v prihodnje več posluha za strokovne argumente in da do takih dogodkov nikoli več ne pride," je zapisal na Twitterju.

Predsednik DZ, nekdanji kmetijski minister Dejan Židan je medtem izrazil bojazen, "da bo zaradi hiperpopulacije prišlo do prve smrtne žrtve". "Tedaj tistih, ki so tako odločno proti odstrelu, ne bo nikjer, krivi pa bodo tisti, ki niso mogli izpeljati reguliranja števila živali," je menil.

Oglasil se je tudi nekdanji okoljski minister Jure Leben, neposredni sosed hiše, pred katero se je zgodil dogodek. "Jutranji napad rjavega medveda se je zgodil praktično na mojem dvorišču. Kljub temu ali pa prav zato pozivam k tehtnemu premisleku in mirnim živcem," je zapisal na svojem Facebook profilu. Država je po njegovih navedbah odgovorna za upravljanje z zvermi. Te odgovornosti, še posebej če gre za zaščitene vrste, ne gre jemati zlahka ali pa to lastno odgovornost celo prelagati na nevladnike ali glas ljudstva, je dodal.

Posledice neodgovornega ravnanja države v preteklosti so danes po njegovi oceni nepopravljive; tako za okolje kot za ljudi. "V slovenske vasi se je naselil strah, ki ga bo težko izničiti, saj sta se volk in rjavi medved močno približala našemu domu," je ugotovil. Dodal je, da v histerični ihti zdaj sprejemamo interventne ukrepe in brez kritične presoje ubijamo zaščitene živali. Leben upa, da država vse svoje strokovne moči zdaj usmerja v pripravo naslednje uredbe o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah.

Raziskovalec medvedov Klemen Jerina z ljubljanske biotehniške fakultete pa je za STA opozoril, da ni razloga za paniko. Gre za nesrečen primer, saj so napadi izjemno redki. V povprečju se zgodita eden do dva na leto, večinoma z lažjimi posledicami, je dejal. A vendarle potrjuje, da se število nesreč v Evropi povečuje, saj populacije medvedov in njihova gostota hitro naraščajo, tudi v Sloveniji.

Upravljanje s populacijami medveda je zato po njegovih besedah ključnega pomena. "Blokada odstrela je lahko vsaj tako škodljiva kot pretiran odstrel," je tako Jerina dejal v zvezi letošnjim odstrelom, ki so ga naravovarstvene organizacije najprej uspešno izpodbijale na sodišču. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri