Vrhunski nabor izvajalcev ob 20. izdaji Orto Festa!

Vrhunski nabor izvajalcev ob 20. izdaji Orto Festa! (foto: Jože Suhadolnik) Jože Suhadolnik
22. 2. 2019

Od 28. marca do 27. aprila 2019 bo potekal že 20. festival mednarodni, največji klubski festival v Sloveniji, Orto Fest.

Gre za častitljivo obletnico takšnega festivala, ki je unikum v našem prostoru. V svoji zgodovini je gostil že več kot 550 glasbenih skupin in izvajalcev. Gre za edinstven slovenski klubski festival, ki ponuja v svojem programu številne domače in tuje, tudi vrhunske glasbene skupine, žanrsko predvsem obarvane v rockovske barve vseh odtenkov, daje pa prostor tudi drugim glasbenim zvrstem s poudarkom na kvaliteti in izvirnosti določenega trenutka. Letos bo na Orto Festu nastopilo kar 23 domačih in 12 tujih glasbenih skupin in izvajalcev.

Andrej Ciuha, organizator, ob letošnjem Orto Festu pravi: “Z veseljem lahko rečem, da smo prišli do 20. Orto Festa. Vsa leta se že trudimo, da v imenu programa pripeljemo vedno večje in boljše izvajalce in da še posebej podpremo domače skupine, saj je Orto fest že vsa leta namenjen prav slovenski klubski sceni. Le-ta je pogosto medijsko zapostavljena kljub svoji kakovosti in upamo, da je tudi s pomočjo Orto festa deležna še več pozornosti. Seveda pa smo brez državne in občinske finančne pomoči glede tega omejeni. Mislim, da smo letos sestavili dober program s številnimi zvenečimi imeni ter imeni, ki se šele prebijajo in se obenem zahvaljujemo izvajalcem, obiskovalcem in seveda medijem za podporo in sodelovanje.”

Orto Fest pa je specifičen tudi po temu, da poteka skoraj nepretrgoma mesec dni. Gre za povsem neodvisen festival, ki brez vseh subvencij in drugih finančnih pomoči nastaja pod okriljem Orto bara, kot tudi nekaterih zunanjih akterjev v smislu organizacije določenih koncertov v sklopu festivala. Da je festival kot tak velikega pomena tako za ljubljansko, kot tudi slovensko klubsko/glasbeno sceno, pričajo tudi letošnji nastopajoči.

23 domačih in 12 tujih izvajalcev

Letos bo na Orto Festu nastopilo kar 23 domačih in 12 tujih glasbenih skupin in izvajalcev in je žanrsko tudi letos izjemno barvit.

Otvoritveni koncert 28. 3. bo pripadel sloviti hrvaški zasedbi Goran Bare & Majke, že dan po tem, 29. 3. pa Higher On Maiden iz Velike Britanije, uradnemu tribute bendu Iron Maiden, edinemu, ki je nastopal z Iron Maiden na istem odru! Isti večer bodo na manjšem odru nastopile skupine Rudhen (I), Pyroxene (SLO), Old Bridge Cartel (SLO), naslednji dan, 30. 3. hrvaška skupina Vatra, v nedeljo, 31. 3. pa legendarni Rambo Amadeus z zasedbo Five Winnetous.

Drugi teden festivala se nadaljuje v  ponedeljek, 1. 4., ko bo v okviru praznovanja svoje 40. obletnice nastopila že legendarna novomeščanska skupina Drevored, 2. 4. pa tudi slovenski zasedbi Fed Horses in Bordo. Program se bo nadaljeval 3. 4. s slovitimi Šank Rock, 4. 4. pa z izjemno priljubljenimi Hamo & Tribute 2 Love. 5. 4. se obeta koncert za vse ljubitelje stare hrvaške punk scene, saj bo na oder stopila zasedba Valter svira Parafe, z originalnim pevcem legendarne zasedbe Paraf. In ker Zmelkoow ne smejo in ne znajo manjkati, jih boste lahko slišali in začutili v posebnem programu samo za Orto Fest 6. aprila.

V nov teden se bomo podali 9. 4. z domačo skupino Lumberjack, 10. 4. pa s starostami progresivne rock glasbe Demolition Group. 11. 4. boste lahko videli domače Avven in madžarsko zasedbo Tears of Kali. 12. 4. se obetata dva koncerta v enem večeru, udarne The Stroj na enem in novomeške lirične rokerje Društvo mrtvih pesnikov na drugem prizorišču Orto Bara. Po dolgem času pa boste lahko 13. 4. spet videli na odru domačo zasedbo Bohem.

Naslednji teden, 16. 4. bodo na oder Orto Festa stopili Samuel Blues & Miha Erič, dan za tem, 17. 4. pa atraktivna hrvaška zasedba Detour. 18. 4. bo v znamenju reggaeja s slovensko zasedbo Raggalution, 19. 4. pa bo nastopila slovita urbana zasedba Borghesia s povsem novim in starejšim materialom. Istega dne bo na manjšem odru Orto Bara dvojni koncert z ameriškimi Wrong in švicarskimi Coilguns. 20. 4. se bo na Orto Festu po daljšem času spet predstavila vrhunska slovenska pevka, avtorica in glasbenica Neisha.

Zadnji teden Orto Festa bodo 23. 4. začeli domači Jackson, 24. 4. pa ga nadaljujeta še dve odlični, mlajši skupini Smaal Tokk in Natriletno kolobarjenje s praho. 25. 4. nastopi Jure Lesar, 26. 4. pa še ena domača zasedba Captain Morgan's Revenge. Zadnji dan letošnjega, že 20. Orto Festa pa bosta zaključili hrvaški skupini Thee Melomen in Mojo Men From Mars.

Z mislijo na ljubitelje kvalitetne glasbe

Orto Fest je že 20. let namenjen vsem generacijam ljubiteljev kvalitetne glasbe, tudi tiste, ki pogosto nima prostora v medijih.

Orto Fest se lahko pohvali s tem, da so na njem nastopili številni najpomembnejši domači izvajalci, kot tudi mnogi mladi in še neuveljavljeni, kar je za razvoj glasbene scene pri nas izjemno pomembno. Na njem ste doslej lahko videli tudi številna tuja imena, kot so Dirty Three, Laibach, Clawfinger, Nashwille Pusy, At the drive in, Joe Cape, Agnostic Front, Cult of Luna, Antinowhere League, Theraphy, Toasters, Dead Moon, Fishbone, Hate Breed, Strung Out, Kill your Idols, Majke, Hladno Pivo, Urban&4, Rambo Amadeus, Dubioza Kolektiv, Psihomodo Pop, Massimo Savić, Jinx, Bambi Molesters & Chris Eckman in številna druga. Če seštejemo obisk – v 20 letih je Orto Fest obiskalo že več kot 82.000 ljudi, kar je za klubske razmere slovenskega formata izjemno lepa številka.

Orto Fest

Vsi koncerti se bodo pričeli ob 21.30, izjema so koncerti, kjer bo nastopilo več skupin.

Več o 20. Orto Festu, vstopnicah in nastopajočih pa TUKAJ.