Vrtičkanje z Metko in Tino: nova sezona oddaj in nova knjiga!

Vrtičkanje z Metko in Tino: nova sezona oddaj in nova knjiga! (foto: Lea Press) Lea Press
28. 4. 2017

Na začetku četrte sezone oddaj Vrtičkanje z Metko in Tino nas bosta avtorici razveselili še s knjigo!

Metka in Tina sta v knjigi podrobno opisali 12 zelenjadnic, glede katerih je bilo med gledalci oddaje Vrtičkanje in obiskovalci njunih delavnic največ zanimanja. Gre za rastline, ki so zelo primerne za gojenje na domačem vrtu in so avtoricama še posebej ljube. Nekatere so tradicionalne, npr. česen in fižol, druge bolj eksotične, npr. ingver in inka kumara, tretje za naše vrtove zelo nenavadne (npr. kopriva, čemaž). In ker gre vrtnarjenje z roko v roki s kuhanjem in hrambo pridelka, sta Metka in Tina k vsakemu poglavju dodali nekaj preprostih receptov ali idej.

Kako polna odličnih trikov, namigov in nasvetov je knjiga, vam bomo v nadaljevanju ponazorili z naslednjim izposojenim odlomkom iz knjige ...

profimedia

Velika kopriva

Kadar doma nimamo dovolj kopriv, se ponje odpravimo v neokrnjeno naravo. Poiščimo mesta, kjer ni izpušnih plinov, proč od cest in urbanega okolja. Saj veste, kaj pravijo, kopriva ne izbira mesta rasti, mi pa lahko izberemo kraj, kjer jo nabiramo. Izberimo sončno dopoldne, ko se rosa osuši in je koncentracija zdravilnih snovi zelo velika.

Najboljše koprive naberemo prve tedne pomladi, ko so še mlade in nežne. Nabiramo vršičke s tremi do štirimi pari listov. Če imamo stalno mesto za nabiranje kopriv ali nam rastejo doma, vršičke prvič porežemo aprila, ko je rastlina visoka okoli 30 cm. Naslednje re- zanje sledi čez približno 3 tedne. Na leto imamo lahko 6 in več takih žetev, vendar samo, če poskrbimo, da rastline na zacvetijo. Če nam koprive uidejo v cvet, jih porežemo na 10 cm in počakamo, da znova poženejo mladi vršički. Porezane cvetoče rastline kar cele posušimo in potem za uporabo shranimo samo listke, z ostanki pa obogatimo kompost.

Pri koprivah so uporabne tudi korenine, ki jih izkopljemo zgodaj spomladi ali pozno jeseni, ko rastlina ni v vegetaciji. Nabranih korenin ne peremo. S krtačko jih očistimo in posušimo tako kot zelene dele rastline.

In še to ...

Kako nabirati koprive

"Tisti, ki še niste »koprivovi« strokovnjaki, si pri nabiranju raje nadenite rokavice, če pa ste se z njimi spoprijateljili, gre tudi brez njih. Poskusite: previdno utrgajte vršiček, nekajkrat liste pogladite v smeri proti vrhu in kopriva ne peče več," sta bili v svoji novi knjigi še radodarni s koristnim nasvetom Metka in Tina.