Vrzi svoje srce naprej in telo mu bo sledilo

18. 4. 2018
Deli
Edvard Kadič, dr. Robert Ličen, Nuša Lesar, Zvezdana Mlakar, Kristijan Kovačič in Luka Kogovšek. (foto: Primož Predalič)
Primož Predalič

»Glede samozavesti velja en preprost nasvet: vrzi svoje srce naprej in telo mu bo nujno sledilo. Torej, tako kot čutimo, tako kot razmišljamo, bo telo nujno sledilo. Zato brez strahu, podajte se v situacijo skozi situacijo. To je praktično edini način, kako bomo uspešno razvijali svojo samozavest,« je na konferenci Samozavest je seksi dejal predavatelj Edvard Kadič, slovenski pionir na področju samozavesti.

Edvard Kadič, strokovnjak za govorico telesa.
Jasmina Spahalić, Kristijan Kovačič, Boris Kobal s svojo psičko Mimi, Andreja Jernejčič, Edvard Kadič, Nuša Lesar, Zvezdana Mlakar, Luka Kogovšek in Robert Ličen.
Luka Kogovšek, direktor portala za samske Ona-on, se je zapletel v pogovor z Boštjanom Romihom.
Udeleženka okrogle mize Zvezdana Mlakar, igralka in voditeljica, in župan občine Trebnje Aljozij Kastelic.

Strokovnjak za govorico telesa je razkril sveto trojico telesne govorice. Na prvem mestu je dober očesni stik, saj so oči ogledalo naše duše. »Oči vam bodo sporočile, da ste tukaj in zdaj, in predvsem, da imate to pravico, ki nam je bila dana z našim rojstvom. Drugi element je nasmešek, kar potrjuje dejstvo, da se raje družimo z veselimi, pozitivnimi ljudmi. Sveti duh v tej trojici pa je telesna drža. Samozavest je, ko se oseba prosto giblje v svojem telesu,« je skrivnosti telesne govorice razkril Kadič, ki sicer vodi tudi Delta Life Coaching Akademijo. Pravi še, da samozavestna oseba nima potreb po agresiji, ima empatijo in je sposobna stopiti v čevlje sočloveka. »Iskreno samozavestna oseba je preprosta, jasna in enostavna,« je poudaril Kadič in dodal, da lažna oziroma zaigrana samozavest sicer na kratki rok deluje, dolgoročno pa ne. »Slej ko prej se namreč zavemo, da lahko prevaramo vse razen enega – samega sebe,« je zaključil Kadič.

Svoje nepogrešljive nasvete za razvijanje samozavesti so v predavanjih razkrili še strokovnjakinja za piar mag. Andreja Jernejčič, režiser, igralec in humorist Boris Kobal, ter pevka in solistka Jadranka Juras. Vsi so izpostavili neprijetne izkušnje iz mladosti, ki so močno vplivale na njihovo dojemanje javnega nastopanja ali javne izpostavljeni. Strinjajo se, da imajo prav zaradi slabih izkušenj iz preteklosti, mnogi ljudje še danes težave s samozavestjo. Predavatelji pa so si bili vsi enotni v tem, da je samozavest kot mišica – bolj jo treniraš, močnejša je. Mag. Andreja Jernejčič se kot uspešna poslovna ženska srečuje z ostalimi uspešnimi podjetnicami na vodilnih položajih in večina od njih, ko se izpostavijo javnosti, hitro dobijo hladen tuš in vrsto opazk. »Vendar takrat jim svetujem, naj se ne ustrašijo, naj se ne ustavijo. Če boste živeli svoje sanje, boste bolj samozavestni,« je vodilo, ki se ga drži tudi strokovnjakinja na področju piara in javnega nastopanja. Osebne izkušnje z razvijanjem samozavesti je delila tudi, v prvi vrsti operna pevka, Jadranka Juras, ki je v precej zahtevnem in krutem svetu opere doživela že mnogo zavrnitev. »Negativni odgovori in zavrnitve iz opernih hiš, ki običajno temeljijo na obrazložitvi, da z mojo tehniko petja in interpretacijo ni sicer nič narobe, da pa sem prestara, preveč prijateljska in premalo diva, me naredijo le še močnejšo,« je dejala odlična vokalistka, ki si z glasbo in petjem krepi svojo samozavest. »Če veš, da v življenju počneš tisto, kar te izpopolnjuje, takrat ne moreš nehati sanjati in živeti svojih sanj,« je še povedala pevka, pri tem pa izpostavila, da moraš v prvi vrsti do potankosti poznati svoj glas – svoj inštrument, kar pa pomeni ure in ure večletnega učenja in dela.

V svojem delu prav tako uživa režiser, igralec in humorist Boris Kobal, ki ima na samozavest svojstven pogled. Loči več vrst. Na predavanju je predstavil tri vidike samozavesti. Sprva se je dotaknil narodne samozavesti, saj se je kot Slovenec rojen v Trstu dobršen del svojega življenja spopadal z njo. »Druga oblika samozavesti je samozavest nastopa na gledališkem odru in tretja politična satira, kar tudi sam počnem. Satira vedno pomeni osebno stališče in pri tem seveda vprašanje avtorjeve samozavesti,« je povedal Kobal.

Na konferenci, ki je potekala v organizaciji Zavoda za napredne študije Delta, so svoj pogled na samozavest, dojemanje samega sebe in predanost trenutku ter svojemu delu, ki ga opravljajo, predstavili še igralka in televizijska voditeljica Zvezdana Mlakar, ustanovitelj centra Pegasus dr. Robert Ličen, televizijska voditeljica Nuša Lesar, direktor portala Ona-on.com Luka Kogovšek, ter glavni trener Taekwondo kluba Red Power Maribor Kristijan Kovačič. Dr. Robert Ličen je prepričan, da je samozavest v prvi vrsti povezana s samopodobo in če je človek pretirano samozavesten, potem nekaj skriva. Nuša Lesar je bila dovolj samozavestna, da je pri 22-ih letih začela voditi informativno oddajo, zaveda pa se, da je pred njo še dolga pot nenehnega učenja in pridobivanja znanja, s katerim, kot pravi sama, gradi svojo samozavest. Tudi televizijska voditeljica Zvezdana Mlakar je delila svoj pogled na samozavest, ki zanjo pomeni, »da si upam pokazati svojo ranljivost, svojo nepopolnost, da se pokažem, ko sem na kolenih. Srečujem vedno več ljudi, ki jih zanima veselje, radost, sreča, avtentičnost, unikatnost. In to zame pomeni pravo samozavest.« Da smo lahko po padcih samo še močnejši, se je strinjal tudi Kristijan Kovačič, ki je kot trener taekwondoja doživel poškodbo kolena. Luka Kogovšek pa je izpostavil, da smo Slovenci nekoliko bolj introvertirani narod. V povezavi s samozavestjo posameznika pa je izpostavil tudi fenomen osamljenosti, ki v današnjem svetu postaja velik problem.

Voditeljica prireditve je bila Jasmina Spahalić. Dogodek je sklenil izvrsten pianist Uroš Perić.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk