Dogodki Promocijsko sporočilo

Wings for Life World Run: 120.000 zmagovalcev za dober namen

6. 5. 2019
Deli
Wings for Life World Run: 120.000 zmagovalcev za dober namen

V nedeljo, 5. maja 2019, ob natanko 13h po lokalnem času, je ves svet že šesto leto zapored tekel za tiste, ki tega ne morejo. Na štirih lokacijah po Sloveniji je bilo s prijavninami in donacijami zbranih 19.000 EUR za iskanje zdravila za poškodbo hrbtenjače. Paralizirani David Mzee je s samostojno hojo čez startno črto na dogodku v Švici svetu dokazal, da upanje obstaja.

V Sloveniji so letos potekali štirje organizirani teki z aplikacijo, in sicer v Arboretumu v Volčjem Potoku, Mariboru, Račah in Tolminu. 464 prijavljenih tekačev na tek z aplikacijo v Sloveniji je skupaj s prijavninami in prispevki zbralo 19.000 EUR. S 344 tekmovalci je bil najštevilčnejši tek v Volčjem Potoku, ki ga je podprla zavarovalnica Adriatic Slovenica in ki je uspel zbrati 17.000 EUR.

Na teku v Volčjem Potoku sta bila določena tudi državna zmagovalca, in sicer Dino Grbič, ki ga je virtualno zasledovalno vozilo prehitelo pri 41,6 km, in Georgina Njoki iz Kenije, ki je s tekom končala pri 36,1 km.

»Na treningu me je Roman Kejžar povabil na tek v Arboretum. Običajno tečem po 30 km, tu pa mi je z običajnim tempom uspelo priti skoraj do 42 km, kar nisem niti približno pričakoval. Prvih 20 km me je spremljal David Pleše, drugih 20 km pa se je malce vleklo. Imel sem težave s krči, tako da ni bilo ravno za doseganje rekorda, vendar je bilo zabavno,« je po teku dejal Dino.

»Nisem pričakovala zmage, prišla sem narediti trening v okviru priprav na profesionalno raven teka. V Sloveniji živim z družino,« je navdušeno povedala Georgina.

Teka v Volčjem Potoku so se udeležili triatlonec in Ironman David Pleše, Roman Kejžar, plezalec Domen Škofic in ambasadorji Adriatic Slovenice: Trkaj, paraolimpijka Tanja Cerkvenik, Miss športa Slovenije Dora Markun, izvršni direktor prodaje in marketinga pri Adriatic Slovenici Borut Završan in predstavnik športnega društva Adriatic Slovenice Uroš Srajer.

»Izredno ponosen sem, da smo v zavarovalnici Adriatic Slovenica lokalni partner največjega svetovnega teka, ki je obenem še dobrodelen. Gre za povezovanje za dober namen in spodbujanje zdravega načina življenja in naše Migimigi skupnosti, ob tem pa še za podporo raziskavam. Vesel sem tudi, da je v Sloveniji tek tako dobro sprejet. Lahko rečem, da smo danes tukaj vsi skupaj zmagovalci za dober namen,« je tek povzel Borut Završan.

Na teku z aplikacijo v Tolminu, ki ga je organiziral zmajar Matjaž Klemenčič skupaj s prijateljem Urošem Žagarjem, ki je na invalidskem vozičku, je teklo 76 ljudi, tek pa je podprlo podjetje Hidria z nakupom startnin za zaposlene.

Na teku z aplikacijo v Mariboru je skupaj s 23 udeleženci tekel Filip Flisar, smučar prostega sloga v disciplini smučarski kros, na teku z aplikacijo v Račah, ki ga je organizirala Barbara Slaček, urednica glasila Paraplegik, pa je sodelovalo 20 ljudi.

Globalni vidik teka

Letošnjega teka se je udeležilo več kot 120.000 ljudi na 323 lokacijah v 72 državah, ki so skupaj premagali 1.103.276 kilometrov. Globalni start je bil izredno čustven, saj je Švicar David Mzee, ki je že skoraj desetletje paraliziran zaradi poškodbe hrbtenjače, vstal z invalidskega vozička in zakorakal čez startno črto teka Wings for Life World Run v Zugu. 31-letni Mzee, ki pooseblja bistvo teka Wings for Life World Run, je zahvaljujoč neverjetnemu dosežku raziskav hrbtenjače, ki jih financira neprofitna fundacija Wings for Life, uspel prehoditi 390 metrov, preden ga je ujelo zasledovalno vozilo, premikajoča se ciljna črta teka. Navdušenje udeležencev je bilo še toliko večje, ko se je razvedelo, da so samostojni koraki uspeli še enemu od udeležencev istega kliničnega preskušanja, Gertu-Janu Oskamu na dogodku na Nizozemskem.

“Občutek je bil neverjeten. Do sedaj sem lahko hodil največ šest minut, danes pa mi je uspelo hoditi 30 minut, kar je moj osebni rekord,” je dejal Mzee, ki kljub toči ni mogel skriti nasmeha s svojega obraza. “Čudovito je videti, kako moja zgodba predstavlja navdih mnogim. Pred devetimi leti so mi rekli, da ne bom nikoli več hodil, zato mi dejstvo, da sem danes lahko odkorakal s startne črte, pomeni zelo veliko!”

Navdušenost v zraku je bilo kljub neugodnim vremenskim razmeram – od toče v Švici, do sneženja v Italiji do peklenskih vročin v Indiji – mogoče občutiti do poznega popoldneva, ko sta bila znana letošnja globalna prvaka. Rus Ivan Motorin, ki je leta 2017 zmagal na teku v Ljubljani, je letos po 64,37 km laskavi naslov osvojil na dogodku v Izmirju, Rusinja Nina Zarina pa je v foto finišu s 53,72 km zmagala na dogodku v Zugu, z zgolj 0,16 km prednosti pred globalno zmagovalko leta 2017, Poljakinjo Dominiko Stelmach, ki je tekla v Riu de Janeiru.

Vozniki zasledovalnih vozil so vključevali športne zvezdnike, kot so prvak relija Dakar Matthias Walkner (AUT), rekorderski smučarski skakalec Adam Małysz (POL) in legenda Formule 1 David Coulthard (GBR), virtualno zasledovalno vozilo pa je “vozil" svetovni prvak v smučanju Henrik Kristofferson (NOR). Tek so podprle tudi druga znana imena, kot npr. zvezda odbojke na mivki Eduarda “Duda” Santos Lisboa (BRA), večkratna prvakinja Ironmana Daniela Ryf (SUI), petkratni prvak Dakarja Cyril Despres (FRA) in zmagovalec svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu Yana Belomoina (UKR).

100 odstotkov vseh startnin in zbranih donacij je namenjenih najbolj obetavnim raziskavam, ki iščejo zdravilo za poškodbo hrbtenjače in ki jih podpira fundacija Wings for Life. Letošnja izvedba teka Wings for Life World Run je do zdaj zbrala več kot 3,5 milijonov EUR, sredstva pa še pritekajo.

Tek Wings for Life World Run 2020

Sedma izvedba teka Wings for Life World Run bo v nedeljo, 3. maja 2020. Prijave, globalni rezultati teka 2019, nepozabni trenutki, posnetek celotnega teka in še več na: www.wingsforlifeworldrun.com.