Z Izraelskimi filharmoniki in Mehto se bo sklenil 67. Ljubljana Festival

Z Izraelskimi filharmoniki in Mehto se bo sklenil 67. Ljubljana Festival (foto: Oded Antman / Ljubljana Festival) Oded Antman / Ljubljana Festival
Vir: STA
5. 9. 2019

S koncertom Izraelskega filharmoničnega orkestra, ki bo pod taktirko dirigenta Zubina Mehte ob 20. uri nastopil v Cankarjevem domu, se bo uradno sklenil 67. Ljubljana Festival. Mehta je stari znanec ljubljanskega poletnega festivala. Pred nocojšnjim koncertom mu bo predsednik republike Borut Pahor vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge.

V Indiji rojeni Mehta, eden največjih sodobnih dirigentov, se je glasbeno formiral na Dunaju pri slavnem Hansu Swarowskem. Z Izraelskim filharmoničnim orkestrom je začel sodelovati leta 1969 kot glasbeni svetovalec in nato leta 1977 z uvedbo funkcije postal njihov prvi šef dirigent oziroma glasbeni direktor. Leta 1981 so njegov položaj povzdignili v dosmrtnega.

Z orkestrom, ki velja za enega najboljših na svetu, je odigral več kot 3000 koncertov na vseh petih celinah, trenutno pa je z njim na poslovilni turneji. Dirigiral je tudi drugim priznanim orkestrom, kot je Berlinska filharmonija, ter bil gostujoči dirigent v newyorški Metropolitanski operi in milanski Scali.

V Sloveniji je nastopil trikrat, na Ljubljano pa ga, kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana, še posebej vežejo spomini iz mladosti, ko ga je kot mladeniča v prestolnico povabil tedanji direktor Slovenske filharmonije Marijan Lipovšek.

Na sporedu koncerta so dela Josepha Haydna, Hectorja Berlioza in izraelskega skladatelja Ödona Partosa, solisti bodo Christopher Bouwman (oboa), Daniel Mazaki (fagot), Emanuele Silvestri (violončelo) in David Radzynski (violina).

Predsednik republike Pahor bo pred tem Mehti vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge za vrhunski prispevek na področju glasbene poustvarjalnosti in za navdihujoča prizadevanja, da z glasbo povezuje ljudi in narode.

Priporočamo