Z nocojšnjim koncertom v dvorani Tivoli bo Helena Blagne zaokrožila 30 let svoje kariere

Z nocojšnjim koncertom v dvorani Tivoli bo Helena Blagne zaokrožila 30 let  svoje kariere (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
8. 12. 2018

Ob 30-letnici glasbene kariere bo v ljubljanski Hali Tivoli nocoj nastopila Helena Blagne. Priljubljena pevka, ki je leta 2011 z orkestrsko spremljavo in znamenitimi Dunajskimi dečki kot prva slovenska glasbenica razprodala Stožice, bo z razširjeno glasbeno zasedbo med drugim predstavila skladbe s prihajajočega albuma.

Kot gosti se ji bodo na odru pridružili Marko Hatlak Band, Elvis Jackson, Kvatropirci, Sopranos, Manca Špik in Raay, so sporočili organizatorji. Po njihovih napovedih bo koncert prava poslastica za vse njene oboževalce - s številnimi vizualnimi presenečenji in spektakularno scensko postavitvijo.

Helena Blagne se je lani po enoletnem ustvarjalnem premoru vrnila na slovensko sceno s skladbo o brezpogojni ljubezni Ti boš vedno prvi na glasbo Raayja in besedilo Draga Misleja - Mefa. Po njej je naslovila tudi nocojšnji nastop. Pesem je dosegla več kot 1,5 milijona ogledov na YouTubu in prva mesta na slovenskih radijskih postajah.

Najbolj uspešna slovenska pevka vseh časov je prvič javno nastopila pri 12 letih na amaterskem tekmovanju Prvi glas Gorenjske na Jesenicah s pesmijo Santa Lucia, nato pa leta 1986 na makedonskem Makfestu s pesmijo Ko te ni dobila prvo nagrado občinstva in prvo nagrado strokovne žirije, kar je bilo izhodišče za kariero, ki je sledila.

Leta 1989 je, denimo, v duetu z Nacetom Junkarjem zmagala na portoroških Melodijah morja in sonca s pesmijo Vrniva se na najino obalo, ki je postala velika uspešnica. Sicer je študirala operno petje pri priznani slovenski operni pevki in pedagoginji Ksenji Vidali Žebre (1913-2004).

Doma in po svetu je danes 55-letna glasbenica prodala več kot dva milijona plošč. "Mejnik, ki ga je postavila, je za vse mlajše generacijo popolnoma neulovljiv, saj si težko predstavljamo izvajalko, ki bi tako zelo zaznamovala slovensko glasbeno sceno," poudarjajo pri založbi Dallas Records.

Njeni koncerti so vedno razprodani, največji podvig pa ji je uspel leta 2011 z razprodano dvorano Stožice, s čimer se je zapisala v zgodovino kot prva slovenska glasbena izvajalka, ki ji je to uspelo.

Zmagovalka mnogih glasbenih festivalov, kot so poleg omenjenih še Splitski festival, Ohridski festival in Eurofest, je doslej izvedla že več kot 4000 koncertov in nastopov ter izdala več kot 20 albumov. "Njeno umetniško vodilo je bilo vedno predstaviti glasbo na najvišji možni ravni ter ob tem očarati občinstvo," so še zapisali organizatorji.