Za več kulture v vaših življenjih: vabljeni v gledališče, na koncert in razstavo!

14. 2. 2017

Obvestila o gledaliških predstavah, koncertih in kulturnih prireditvah redno dežujejo v naše uredništvo, a jih zaradi njih obilice ne uspemo vedno vseh objaviti. Tokrat smo nekaj zanimivejših vendarle zbrali na en kup v upanju, da se boste kakšnemu od njihovih vabil tudi odzvali.

V teh dneh vas na predstave in koncerte vabijo ...

Simona Semenič: mi, evropski mrliči

Zapeljivo in varljivo večplastna predstava, preplet najintimnejšega in političnega, ki v svoji nenavadni strukturi ne misli namesto vas.

Slovensko mladinsko gledališče:

  • Torek, 21. 2., ob 19.00
  • Sreda, 22. 2., ob 19.00
  • Četrtek, 23. 2., ob 19.00 – angleški nadnapisi (S)

Režija: Sebastijan Horvat

Dramaturgija in adaptacija: Milan Marković Matthis

Igrajo: Damjana Černe, Brane Grubar k. g., Željko Hrs, Alja Kapun k. g., Boris Kos, Janja Majzelj, Anja Novak, Ivan Peternelj, Stane Tomazin, Matija Vastl in Jožica Klančišar k. g., Andreja Škof k. g., Dare Škof k. g., Nevenka Peclin k. g.

Julij Cezar v Egiptu - opera v treh dejanjih

Operno predstavo režijsko-dramaturškega dvojca Blažević in Frljić je gledališka javnost pričakovala radovedno vznemirjena. Uprizoritev je z režijsko prodornostjo in glasbeno močjo prepričala že ob premieri – med poznavalci je obveljala kot ena najuspešnejših stvaritev hrvaškega gledališča v minulem letu. Prepletenost historičnega in aktualnega je izhodišče gledališke postavitve, v kateri nastopajoči prehajajo iz realnega v oddaljeni čas. Predstava je svojo največjo moč razvila iz dramatske moči Händlove partiture, ki se v triinpolurni postavitvi odvrti v čarnem vrtincu arij in recitativov različnih izraznosti. Izmed izvedb reških umetnikov in gostov sta opaznejša interpretka naslovne vloge Diana Haller ter dirigent in čembalist Ville Matvejeff.

Cankarjev dom

  • PE, 17. marca, ob 19.00

julij cezar

Solisti, orkester in zbor Opere ter Balet HNK Ivana pl. Zajca

Glasba: Georg Friedrich Händel

Dirigent in čembalist: Ville Matvejeff

Režija in dramaturgija: Marin Blažević in Oliver Frljić

Zaljubljeni Petrček

Predstava za otroke v okviru abonmaja ŠODRČEK!

Petrček je do ušes zaljubljen, vendar svoji izvoljenki nikakor ne more povedati, da jo ima rad. Čarovnica Rezka pa pozna rešitev: če na kamnitih mlinih zmelješ les smreke in bukve in temu, kar dobiš, dodaš vodo, lahko izdelaš papir in nanj napišeš, česar ne moreš izgovoriti! Petrček torej potrebuje samo še nekaj oglja...

Zaljubljena predstava, skozi katero se naučimo, kako nastane papir – brez katerega ne bi mogli pisati ljubezenskih sporočilc. In še namig: Zgodba ima srečen konec!

Družinsko gledališče Kolenc

  • Sreda, 15. 2. ob 18h v Ljudskem domu Šentvid.

predstava

3. koncert Simfoničnega cikla

Program: Gioachino Rossini: Uvertura iz opere Viljem Tell, Daniel Schnyder: Koncert za orkester in godalni kvartet, »Impetus« ...  Jean Sibelius: Simfonija št. 2 v D-duru, op. 43 (Allegretto, Tempo andante, Vivacissimo, Finale: Allegro moderato)

Dvorana Union

  • 16. februar 2017 ob 19.30

Simfonični orkester SNG Maribor & Godalni kvartet Feguš

dirigent

Dirigent: Johannes Wildner

Koncertni mojster: Saša Olenjuk

Otvoritev razstave Berlin-Klondyke

UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2, 3.3.—1.4.2017

  • otvoritev: petek, 3. marec 2017, ob 19.00

Reinald Nohal in Daniela von Arnim ne zbirata umetnin. Zbirata umetnike. Berlin-Klondyke je poklon srečanjem, druženjem, izmenjavi in vsem nevidnim nitim, ki jih med ljudmi plete umetniška dejavnost. Vsako razstavljeno delo je avtonomno in hkrati souvenir - utelešen nosilec spomina na tisti čas, ko so se križale poti avtorja ali avtorice in Reinalda ter Daniele. In veliko je bilo priložnosti, da se prekrižajo - izhodišče zbirke je 'dvojno življenje' kustosov Reinalda in Daniele med kozmopolitskim Berlinom in divjim severom ozemlja Jukon v Kanadi.

Razstava predstavlja izbor iz zbirke Berlin-Klondyke, ki združuje več kot 120 umetnikov; od Kolumbije do Gruzije, od Koreje in Avstralije do ZDA in Kanade, od Južne Evrope do Skandinavije. Vsi umetniki so svojčas živeli v Berlinu, nekateri so se v letih od 1995 udeležili rezidence v Dawson City (regija Klondike, Kanada), kjer je bila organizirana tudi prva razstava, drugi pa so se potujoči razstavi pridružili ob postankih v Los Angelesu, nemških krajih Pfaffenhofnu, Leipzigu in Berlinu ter avstrijskem Gmundnu.

razstava

Le Trio Joubran 'AsFâr'

Samir, Wissam, Adnan Joubran, ud; Youssef Hbeisch, tolkala

Trio sestavljajo bratje Samir, Wissam in Adnan. So mojstri na udu (arabski lutnji) in največji ambasadorji palestinske kulture. Prvi je glasbeno pot začel Samir, ki smo ga pred dobrim desetletjem že videli v solo nastopu v Cankarjevem domu v sklopu Druge godbe. Svoj repertoar napolnjujejo s sijajnimi improvizacijami in bogatimi, pretanjenimi melodijami, napisanimi z mojstrskim poznavanjem uda, arabske lutnje, ki je neizbrisno zaznamovala palestinsko kulturo. Glasbeni bratje slovijo po vsej obli kot eden najbolj impresivnih sestavov glasbe sveta, z velikim Youssefom Hbeischom na tolkalih so postali simbol bogate palestinske kulture.

Linhartova dvorana

  • PO, 27. februarja 2017, ob 20.30

Priporočamo