Za vedno je ugasnilo srce prvega zmagovalca Slovenske popevke

Za vedno je ugasnilo srce prvega zmagovalca Slovenske popevke (foto: Alesh Maatko) Alesh Maatko
Vir: STA
7. 9. 2019

V 89. letu starosti je umrl Stane Mancini, eden najbolj prepoznavnih pevcev zlatega obdobja slovenske popevke, poroča MMC. V glasbeno zgodovino se je med drugim zapisal s pesmijo Mandolina, s katero sta z Beti Jurkovič zmagala na Slovenski popevki leta 1962.

Pečat je pustil tudi s pesmimi Non Capito, Kako sva si različna, Le z menoj, Lastovke in drugimi. Mancini je svojo glasbeno pot začel v revijskem orkestru in zboru Radia Ljubljana, svojo prvo ploščo z naslovom Non capito pa je posnel leta 1961. Pesem z istim naslovom je bila kar 52 tednov na 1. mestu lestvice popevk časnika Dnevnik.

Leta 1980 je postal član Ribniškega okteta, s katerim je veliko gostoval po tujini, sodeloval pa je tudi z ansamblom Zadovoljni Kranjci ter snemal narodne in otroške pesmi.

Spomnimo. Stane Mancini, ki ga je odkril Bojan Adamič, ko je iskal pevca, solista za zabavni zbor, je začel svojo glasbeno pot z revijskim orkestrom in zborom Radia Ljubljane. Prvič je nastopil leta 1950 s pesmijo Mona Lisa. V času razcveta slovenske popevke je bil eden vidnejših slovenskih pevcev in eden redkih moških pevcev zabavne glasbe. Leta 1961 je posnel svojo prvo ploščo z naslovom Non capito. Istoimenska pesem je postala velika uspešnica, ki je bila kar 52 tednov na prvem mestu lestvice popevk, ki jo je objavljal časnik Dnevnik. Leta 1962 je v alternaciji z Beti Jurkovič (slika zgoraj) nastopil na festivalu Slovenska popevka; skladba Mandolina je bila zmagovita.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri