Začenja se 3. edicija mednarodnega filmfesta Kranjska gora

Začenja se 3. edicija mednarodnega filmfesta Kranjska gora (foto: Filmfest Press) Filmfest Press
27. 7. 2018

Pričela se je 3. edicija Mednarodnega filmfesta Kranjska Gora, ki bo to podalpsko vasico za deset dni obogatil z žanrsko raznolikimi filmi mednarodne in domače produkcije, filmskimi delavnicami, okroglimi mizami in glasbenimi dogodki.

Vsem obiskovalcem festivala bo od 29. julija do 3. avgusta na voljo brezplačni avtobusni prevoz z Integral Brebusom Brežice.

V nedeljo, 29. julija, bo festival zaživel z domačo filmsko produkcijo, ki se ji sedaj že tradicionalno poklanja v programskem sklopu Domačica. Poseben fokus bo letos namenjen legendi slovenskega modernističnega filma Boštjanu Hladniku, ki je svojo prvo uspešnico Deklica v gorah (1947) posnel prav v Kranjski Gori. V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom pripravljamo pogovor o njegovem ustvarjanju in življenjskem delu, ki ga bo vodila Nerina Kocjančič, vodja promocije in distribucije SFC-ja, sledila pa bo projekcija njegove filmske klasike Ples v dežju (1961), ki v filmsko-kritiških krogih še danes velja za enega najboljših slovenskih filmov. Večer Domačice se bo sklenil s koncertom nekonvencionalnega jazz tria Kukushai.

Od 30. do 31. julija bo festival s Skokom čez plot v goste povabil mariborski festival DokuDoc in ljubljansko Parado ponosa; z njunimi predstavniki bo po treh tematskih filmih organizirana tudi okrogla miza. V fokusu bo letos predvsem srbski film, ki ga bomo v ponedeljek, 31. julija, spoznavali tako prek sodobne srbske produkcije kot z večerom v družbi brezčasne klasike Ko to tamo peva. Projekcij se bodo udeležili tudi avtorji filmov, večer pa bomo zaključili ob domačem žganju in koncertu presenečenja.

Novost letošnje edicije festivala je svečan dogodek Velikani pod Velikanko, s katerim se bomo 3. avgusta v Planici poklonili velikanom slovenskega filma. Letošnja krstna širitev festivala v Planico bo odmevala ob zvokih Dua Harmonik, ki ga sestavljata virtuoza Miha Debevec in Dejan Kušer. Koncertu bo sledila projekcija filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba Rajka Grlića in Matjaža Ivanišina, nato pa odprtje Kristalne stene slavnih, s katero se bomo poklonili glavnim igralcem filma in igralskim legendam slovenskega filma; Mileni Zupančič, Radku Poliču in Borisu Cavazzi.

Vstop v letošnji avgust bo v znamenju slavnostnega odprtja tekmovalnega dela festivala. Svečani dogodek bo potekal ob čudovitem jezeru Jasna, ob zamaknjeni glasbeni spremljavi kultnega dua Silence. Koncertu bo sledila projekcija manj znanega kratkega filma Boštjana Hladnika Poljub (1969), večer pa bo sklenila projekcija srbske znanstvenofantastične uspešnice Ederlezi Rising (2018) režiserja Lazarja Bodroze. Sledil bo pogovor z gosti, med katerimi bosta tudi režiser filma in glavna igralka, ameriška zvezda Stoya.

Na festivalu bodo potekale številne filmske, igralske in scenaristične delavnice mednarodno uveljavljenih mentorjev, 4. avgusta bo potekala tudi okrogla miza mednarodno delujočih casting direktoric in agentk, članic Casting Society of America, ki bodo razpravljale o unikatni vlogi casting profesije v Evropi, njeni zgodovini in naraščajoči pomembnosti. Okroglo mizo bo moderirala svetovno priznana in z Emmyjem nominirana casting direktorica Nancy Bishop, pridružile pa se ji bodo Timka Grin, Beatrice Kruger, Lucinda Syson, Aleksandra Balmazović in Anila Gajević. Med udeleženci bo tudi Derek Power, producent in menedžer, ki je v preteklosti zastopal zvezdnike, kot sta Sting in Ben Kingsley.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri