Zadnja Odprta kuhna te sezone v Ljubljani

28. 10. 2016

V petek, 28. oktobra, bo na Pogačarjevem trgu Odprta kuhna med 10. in 23. uro še zadnjič to sezono združila vse ljubitelje najboljšega, kar ima ponuditi slovenska kulinarična scena.

Janez Bratovž
Odprta kuhna, Pogačarjev trg

Prva in najbolj priljubljena kulinarična tržnica pri nas namreč odhaja na zasluženi počitek, saj je letos razveseljevala dobrojedce v kar štirih slovenskih mestih – poleg Ljubljane še v Kopru, Celju in prvič tudi v Novi Gorici, kjer je doživela neverjeten sprejem.

»Od zgodnje pomladi do danes smo pripravili več kot 40 dogodkov, na katerih je gostovalo kar 75 različnih ponudnikov. Med njimi so bili tudi najboljši slovenski chefi, denimo Janez Bratovž iz JB Restavracije in Ana Roš iz Hiše Franko. Menim, da je prav ta kombinacija vrhunskih restavracij in hitov ulične kulinarike tisto, kar Odprto kuhno dela drugačno in tako priljubljeno,« je pred zaključkom sezone dejala Alma Kochavy, vodja projekta.

K neverjetnemu razvoju kulinarike na naših tleh ter izjemnemu razmahu uživanja v njej je Odprta kuhna zagotovo krepko prispevala. »A idej imamo še cel kup, zato nam bo zimski odmor prišel prav, da se bomo na njihovo izvedbo lahko dobro pripravili. Poleg raznolikosti si namreč na vseh področjih želimo zagotavljati vrhunsko izkušnjo, zato se ničesar ne bomo lotevali z levo roko,« je poudaril Lior Kochavy, direktor.

Na kako visoki ravni deluje Odprta kuhna dokazuje tudi to, da je edina »zero waste« kulinarična tržnica pri nas in širše. »Na to smo še posebej ponosni. Smo tudi del Zelene prestolnice Evrope, pri čemer odlično sodelujemo z Mestno občino Ljubljana. Vse smeti na Odprti kuhni se ločujejo, vsa embalaža hrane pa je povratna ali v celoti razgradljiva. Tudi viška hrane ne mečemo stran, temveč sodelujemo z Zavodom Pod strehco, ki jo uporabi v svoji ljudski kuhinji ali dostavi tistim, ki jo potrebujejo,« je razložila Alma Kochavy.

Projekt Odprta kuhna je prejemnik dveh pomembnih nagrad, nagrade Jakob za odličnost in kakovost v turizmu regije Alpe Adria, in nagrade Sejalec za inovativne dosežke v turizmu.