Zahvala ob zaključku letošnje krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje!

Zahvala ob zaključku letošnje krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje! (foto: Daruj kri) Daruj kri
5. 12. 2016

Šesto leto krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje, katere pobudniki in podporniki so Rdeči križ Slovenije, Zavod RS za transfuzijsko medicino in družba Petrol, se letos zaključuje z zgodbami posameznikov, ki predstavljajo naše izjemne krvodajalce.

Njihove zgodbe odstirajo predanost, strast in nesebično pomoč popolnemu neznancu. Njihov odnos do ljudi in življenja pa dokazuje, da imajo darovanje v krvi. Darilo, ki ga dajejo, je neprecenljivo, zato se jim tudi letos zahvaljujejo – HVALA, krvodajalci.

Obstajajo ljudje, ki rešujejo življenja, a ostajajo anonimni. Lahko so naši sosedje, sodelavci, prijatelji, morda neznanci, ki jih srečujemo na poti v službo. Njihove zgodbe so vredne spoštovanja, vendar v večini ostajajo skrite. Skoraj nepredstavljivo je, koliko življenj so krvodajalci rešili v dobrih 70-ih letih, od kar smo pričeli s sodobnim zdravljenjem s krvjo. Skoraj nemogoče je najti besede, s katerimi bi se jim lahko oddolžili za izjemno predanost. Lahko pa rečemo, da imajo »darovanje v krvi«.

Zato želijo organizatorji akciji ob letošnjem zaključku krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje ter ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva, ki ga obeležujemo 5. decembra, opozoriti prav na to: med nami so posamezniki, ki so pripravljeni nesebično priskočiti na pomoč sočloveku. Vsak krvodajalec je nekaj posebnega, a hkrati so si vsi krvodajalci podobni.

V nadaljevanju predstavljamo zgodbe krvodajalcev, ki so nam zaupali in predstavili, kaj jih žene k darovanju krvi, zakaj darujejo že tako dolgo časa in zakaj je to dejanje zanje nekaj samoumevnega.

  • Pavla Gnezda iz družine Likar iz Idrije: Sedaj že 97-letna mama Terezija je bila sama krvodajalka, ima 11 otrok, ki so vsi krvodajalci in večina od njih je darovala kri že med 50 in 100-krat, vsi skupaj pa so darovali kri že več kot 700-krat. Družinsko tradicijo nadaljujejo tudi vnuki.
  • Žarko Trušnovec iz Tolmina, psiholog, krvodajalec, promotor krvodajalstva, ki svojo pripravljenost pomagati dokazuje tudi kot vodja gorske reševalne službe Tolmin.
  • Maja Založnik iz Slovenskih Konjic je 33-letna prostovoljka Rdečega križa in aktivna članica društva Sonček ter vztrajna zagovornica krvodajalstva. Kot pevka sodeluje tudi na mnogih dobrodelnih prireditvah.
  • Martin Simonič iz Drašičev pri Metliki je že 50-krat daroval kri, svojo energijo pa nesebično razdaja v lokalnem okolju tudi kot aktiven prostovoljni gasilec, pevec v Oktetu Vitis, kot prostovoljec pa je aktiven tudi na številnih drugih področjih v lokalni skupnosti.

Za pokritje dnevnih potreb zdravstva po krvi v Sloveniji vsak delovni dan potrebujemo do 400 krvodajalcev.

Kri ostaja nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše, kar lahko podarite, zato se pobudniki krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje iskreno zahvaljujejo vsem krvodajalcem, ki anonimno, prostovoljno in neplačano darujejo polno kri, plazmo ali trombocite ter tako nesebično pomagajo in spodbujajo solidarnost.

V zadnjem letu več kot 9.000 novih krvodajalcev

Tudi s pomočjo krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje, katere pobudniki so Rdeči križ Slovenije, Zavod RS za transfuzijsko medicino in družba Petrol, in teče že šesto leto zapored, beležijo na Zavodu za transfuzijsko medicino tudi v zadnjem letu več kot 100.000 prijavljenih krvodajalcev, od začetka tega projekta smo zabeležili več 72.000 novih krvodajalcev.

Vpis krvodajalcev v spletno krvodajalsko bazo

Potrebe po krvi oz. krvnih skupinah se nenehno spreminjajo, zato skrbno spremljamo zaloge krvi. Glede na stanje zalog krvi in potreb po določeni krvni skupini, vabimo krvodajalce na odvzem krvi. Za hitro prilagajanje potrebam je potrebno, da imamo na razpolago krvodajalce, ki so pripravljeni priti na odvzem krvi takrat, ko jih potrebujemo. To nam omogoča spletna baza krvodajalcev, v katero se lahko vpišete tukaj.

Aplikacija Lahko darujem?

Za vas so pripravili tudi enostavno spletno aplikacijo, s katero hitro in zanesljivo preverite, ali ustrezate pogojem za darovanje krvi. Namen aplikacije je, da zavarujemo vaše in prejemnikovo zdravje ter vam prihranimo nepotrebno pot. Aplikacijo najdete na povezavi www.daruj-kri.si.

Aplikacija Daruj kri

Na spletni strani www.daruj-kri.si, www.ztm.si in na Facebook strani Daruj kri se nahaja aplikacija Daruj kri za mobilne telefone. Krvodajalci lahko preko aplikacije spremljajo svoj krvodajalski koledarček, stanje zalog krvi ter lokacije in termine krvodajalskih akcij.

Na odvzem krvi lahko krvodajalci pridejo tudi sami, na vsa odvzemna mesta - na redne krvodajalske akcije oziroma v delovnem času transfuzijskih služb. Krvodajalce pozivamo, da si prej na spletni strani ogledajo zaloge krvi po krvnih skupinah ali se vpišejo v bazo krvodajalcev ter s tem pomagajo pri vzpostavljanju optimalnih zalog krvi.

Ažurni podatki o zalogah in potrebah krvnih skupin so dnevno dostopni na uradni spletni strani www.daruj-kri.si, na Facebook strani Daruj kri in spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino, www.ztm.si. Grafični prikaz krvi v epruvetah prikazuje zadovoljivo ter nezadovoljivo količino potreb posamezne krvne skupine.

O akciji DARUJ ENERGIJO ZA ŽIVLJENJE:

  • Je vseslovenska krvodajalska iniciativa, ki že šesto leto zapored s sodobnimi pristopi uspešno obvešča o pomembnosti krvodajalstva ter spodbuja ljudi, da postanejo in ostanejo redni krvodajalci. Na pobudo družbe Petrol poteka v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) in Rdečim križem Slovenije. Rezultati akcije so nad pričakovanji, saj je v šestih letih tudi akcija pripomogla k pridobitvi več kot 72.000 novih krvodajalcev.