Zaključni teden 67. Ljubljana Festivala; Svetlana Zaharova pripravlja nepozaben baletni večer

Zaključni teden 67. Ljubljana Festivala; Svetlana Zaharova pripravlja nepozaben baletni večer (foto: Alesh Maatko) Alesh Maatko
2. 9. 2019

Poletje se počasi približuje h koncu in z njim letošnja sedeminšestdeseta izvedba Ljubljana Festivala. Še prej bo na sporedu nekaj nepozabnih gostovanj velikih svetovnih umetnikov.

V torek pride v Ljubljano primabalerina Svetlana Zaharova, ki bo v družbi plesnih prijateljev pripravila nepozaben baletni večer. Sledilo bo gostovanje enega najboljših kitajskih orkestrov Simfoničnega orkestra iz Shenzhena, ki bo nastopil pod taktirko Daye Lina z dvema solistoma: Tianwo Yang na violini in Jiapeng Niejem na violončelu. Poslovilna turneja maestra Zubina Mehte bo okronala konec 67. Ljubljana Festivala, ko bodo pod njegovo taktirko zaigrali člani Izraelske filharmonije. V tednih, ki bodo odzvanjali slavnostni konec, pa bo na sporedu tudi koncert harmonikarja Marka Hatlaka, ki bo s kitaristom Vlatkom Stefanovskim glasbeno obarval prihod jeseni.

V ukrajinskem Lucku rojena balerina Svetlana Zaharova (na fotografiji na sredini) je začela plesati pri šestih, le štiri leta kasneje pa je bila sprejeta na državno koreografsko šolo v Kijevu. Ko je leta 1995 na mednarodnem tekmovanju mladih baletnikov v Sankt Peterburgu kot najmlajša tekmovalka osvojila drugo nagrado, se je odzvala na vabilo sanktpeterburške akademije Vaganova in tam nadaljevala izobraževanje, pri tem pa preskočila kar dva razreda, kar se je zgodilo prvič v celotni zgodovini te šole. Že naslednje leto se je pridružila baletnemu ansamblu Marijinega gledališča in postala leta 1997, pri svojih osemnajstih, glavna plesalka zasedbe, od leta 2003 pa je članica baletnega ansambla Bolšoj teatra. Odlikujeta jo izjemno tehnično mojstrstvo in nadarjenost, kar ji omogoča, da se je zasidrala med najboljše balerine svoje generacije. Nastopila bo s skupino prvovrstnih plesalcev, solistov najvidnejših baletnih ansamblov, in predstavila nekaj najlepših baletnih koreografij. Pridružil se jim bo Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Antona Grišanina.

Opomba: Ljubljana festival obvešča, da bo baletni večer Svetlane Zakharove in prijateljev zaradi slabe vremenske napovedi izveden v torek, 3. septembra ob 20.30 v Cankarjevem domu in ne v Križankah, kot je bilo sprva predvideno. Vsem imetnikom vstopnic sporočajo, da vstopnic ni potrebno menjati, saj velja nadomestni sedežni red, ki je zapisan na kupljenih vstopnicah.

Kaj pa ostale prireditve v sklopu zaključnega tedna 67. Ljubljana Festivala?

4. 9. ob 20.00, Cankarjev dom: Leta 1982 ustanovljeni Simfonični orkester iz Shenzhena velja za enega najboljših kitajskih orkestrov, vse bolj prepoznaven pa je tudi mednarodno, saj je nastopal že po vsem svetu, od Združenih držav Amerike in Kanade, Nemčije, Italije, Francije, Turčije pa vse do Indije, Južne Afrike, Indonezije, Koreje in Tajske, ter sodeloval celo s Joséjem Carrerasom. Je prvi kitajski orkester, ki je igral v Berlinski filharmoniji in Smetanovi koncertni dvorani v Pragi, in prvi orkester iz Azije, ki je koncertiral v pariški katedrali Saint-Louis des Invalides. Na tokratnem koncertnem večeru jih bo vodil dirigent Daye Lin, ki je od leta 2016 tudi njegov glasbeni direktor. Z Orkestrom iz Shenzhena bosta nastopili še dve vzhajajoči imeni klasične glasbe, violončelist Jiapeng Nie in violinistka Tianwa Yang. Nie, že poznan gost odrov Ljubljana Festivala, je končal študij na Državni univerzi v Singapurju in na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Hamburgu. Tianwa Yang se je na Konservatoriju za glasbo v Pekingu začela izobraževati že pri desetih in s svojim talentom kmalu vzbudila medijsko pozornost, le tri leta kasneje pa je izdala prvi CD. Na programu bodo dela Q. Zhanga, J. Brahmsa in D. Šostakoviča. 

5. 9. ob 20.00, Cankarjev dom: Izraelska filharmonija nedvomno sodi v sam vrh svetovne glasbene poustvarjalnosti. Leta 1936 jo je ustanovil Bronislav Huberman, na uvodnem koncertu pa jo je vodil sloviti Arturo Toscanini. Vsako leto gostuje na svetovnih koncertnih odrih in pomembnih festivalih ter sodeluje z najpomembnejšimi dirigenti in solisti. Izrazito se zavzema za vzgojo in razvoj nadarjenih izraelskih glasbenikov, v zadnjih letih pa si vse bolj prizadeva tudi za vključevanje številnih migrantskih glasbenikov, ki bogatijo njen glasbeni korpus. Letošnji slavnostni zaključek poletnega festivala pomembno zaznamuje poslovilna turneja enega največjih dirigentov sodobnega časa, Zubina Mehte. Indijski maestro se bo namreč po petdesetih letih glasbenega vodenja dokončno upokojil. Leta 1977 je postal glasbeni direktor orkestra, le štiri leta kasneje pa je bil imenovan za dosmrtnega glasbenega direktorja. Zubin Mehta je sicer že stari znanec poletnega ljubljanskega festivala, na Ljubljano pa ga še posebej vežejo spomini iz mladosti, ko ga je kot mladeniča v prestolnico povabil tedanji direktor Slovenske filharmonije, Marijan Lipovšek. Koncertni program tokrat v ospredje postavlja dela Ö. Pártosa, J. Haydna in H. Berlioza.

6. 9. ob 20.00, Cankarjev dom: Ni veliko simfoničnih orkestrov, ki bi se lahko ponašali s tako bogato in dolgoletno tradicijo kot Orkester Slovenske filharmonije. Svojo odličnost je potrdil na številnih gostovanjih v evropskih kulturnih središčih in Združenih državah Amerike ter na Japonskem, predstavil pa se je tudi na pomembnih mednarodnih festivalih. Med njegove goste se uvrščajo vrhunska glasbena imena tako med dirigenti kot domačimi in tujimi solisti. Med največje uspehe vsekakor sodita velika evropska turneja (11 koncertov v uglednih koncertnih dvoranah Ljubljane, Stuttgarta, Münchna, Amsterdama, Pariza, Berlina, Frankfurta, Nürnberga, Prage, Essna in Dunaja) s koncertno izvedbo opere Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega s slavno sopranistko Ano Netrebko v naslovni vlogi ter snemanje opere za založbo Deutsche Grammophon. Ob začetku nove sezone Slovenske filharmonije bodo glasbeniki nastopili pod taktirko švicarskega dirigenta Charlesa Dutoita, ki je zaželen gost svetovno znanih orkestrov. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, aprila 2014 je za življenjsko delo prejel mednarodno nagrado za klasično glasbo. V Ljubljani bo najprej poustvaril leta 1940 nastalo koreografsko simfonično pesnitev Mařenka o tragični usodi dunajske deklice avtorja Lucijana Marije Škerjanca, čigar 120. obletnice rojstva se v novi sezoni spominja Slovenska filharmonija. Sledila bosta štiri leta starejši balet Igra kart Igorja Stravinskega in znamenita Simfonija z orglami Camilla Saint-Saënsa, posvečena Franzu Lisztu.

21. 9. ob 20.30, Križanke: Marko Hatlak se z novim projektom Marko Hatlak BAND spušča v pop, latino, funk in rock vode. Navdih, ki ga črpa pri Jamiroquaiju, Stevieju Wonderju, Michaelu Camilu, Princeu in Jožetu Privšku, prevaja v energično, zabavno, ritmično, plesno in mladostno glasbo. Harmonikar Marko Hatlak se že od začetka koncertne kariere rad prepušča različnim glasbenim žanrom – od študijske klasične in sodobne glasbe do tanga in etna, sedaj ta nabor še dopolnjuje. V projektu Marko Hatlak BAND se predstavlja kot harmonikar in vokalist, poleg tega pa tudi kot avtor skladb in besedil. Glasba je bendovska, virtuozna in izrazito ritmična. Ob sebi je zbral vrhunske glasbenike na bobnih, tolkalih, basu, klaviaturah in violini, ki ga navdihujejo s svojo virtuoznostjo in pozitivnim nabojem. Odrska kemija med izvajalci je igriva in na trenutke tudi humorna. Na koncertu bomo slišali skladbe s Hatlakovega novega albuma z naslovom Ko ni Noč in ni Dan, na odru pa se jim bo kot posebni gost pridružil eden največjih kitaristov Vlatko Stefanovski, s katerim bodo ustvarili nepozabno glasbeno izkušnjo. Skupina je izdala prvenec jeseni 2018 pri založbi Dallas Records.