Založba UMco s knjigami za zdravo, dolgoživo in bolje organizirano življenje

22. 1. 2019 | Vir: STA
Deli
Založba UMco s knjigami za zdravo, dolgoživo in bolje organizirano življenje (foto: profimedia)
profimedia

Ob vstopu v novo leto, ko je pregovorno čas za spremembe, so pri založbi UMco izdali deli, ki ponujata razmislek o možnih drugih poteh - Navezani na hrano Robba Wolfa ter Kdaj Daniela H. Pinka. Nabor je zaokrožila še predstavitev lani izdanega dela pisatelja, kolumnista, humorista in prevajalca Branka Gradišnika Iskanje izgubljenega zdravja.

Raziskovalca zdravja Robba Wolfa slovenski bralci poznajo kot avtorja uspešnice Paleorecept. Renate Rugelj in založbe UMco je spomnila, da je Wolf že v tem delu pojasnil, zakaj smo ljudje odvisni od hrane in preko analize načina življenja in prehrane naših lovsko-nabiralskih prednikov bralcem odsvetoval, naj se popolnoma izogibajo vseh hidratom, sladkorju, belemu krompirju in belemu rižu. V delu Navezani na hrano, podnaslovljenem Kako razvezati vaš apetit, izgubiti odvečne kilograme in ostati zdrav pa je po besedah urednice Wolf postal bolj spravljiv.

knjigeV tem delu je v ospredje postavil, da smo si ljudje različni in da zato ena dieta ne ustreza vsakomur. Svoj program za čilost in izgubo odvečnih kilogramov začne s tridesetdnevnim ponastavljanjem telesa, sledi mu sedemdnevni hidratni test, ki pomaga določiti, katere vrste ogljikovih hidratov so primerne za posameznika. Avtor poudarja, da so za zdravo življenje potrebni štirje stebri - poleg pravilnega prehranjevanja še gibanje, spanje in druženje. Delo je poslovenil Branko Gradišnik.

Odgovorni urednik in založnik pri UMco Samo Rugelj je predstavil delo Kdaj; Znanstvene skrivnosti natančne izbire pravega trenutka Daniela H. Pinka, sicer avtorja uspešnice Zagon. Novo Pinkovo delo je po besedah urednika knjiga o tem, kako čas bolje prilagoditi temu, kako deluje tvoje življenje. V knjigi, ki jo je prevedla Anja Radaljac, avtor bralca nadrobno pouči, da večina odločanja posameznikov, kdaj bodo nekaj naredili, denimo zamenjali službo, se poročili ali šli k zdravniku, vsebuje napačen pristop.

Po trditvah Pinka je odločanje v pravem trenutku v resnici prava znanost. S primeri iz psihologije in biologije, z raziskavami s področja nevroznanosti in ekonomije avtor v knjigi Kdaj razkrije, kako pristopiti k življenju in delu v smislu izbire pravega trenutka, so zapisali pri založbi. Ponudi pa tudi možne rešitve za kakovostnejše življenje, denimo, da se je treba na preiskave k zdravniku odpraviti v dopoldanskem času, saj tedaj odkrijejo več bolezni. Navedel je tudi kar 86 dni v letu, ko si lahko privoščimo nov začetek, naj ne bo to zgolj 1. januar ali pa rojstni dan.

knjigaNabor danes predstavljenega svežnja knjig za zdravo in dolgoživo življenje zaokroža še lani izdano delo Branka Gradišnika Iskanje izgubljenega zdravja, podnaslovljeno Za vse, ki bi se radi ognili belih halj, belih receptov, belih laži, bele žene in črnih misli.

Gradišnik, ki je v zadnjih desetletjih preizkusil že več diet, zadnje pol leta pa je zaprisežen vegetarijanec, je na predstavitvi dejal, da je na podlagi lastnih izkušenj z različnimi dietami ugotovil, da prehrana izjemno vpliva na njegovo ustvarjalnost. Zlasti škodljiv pa je po njegovih besedah sladkor, ki se ga ogiba od leta 2014 in od tedaj je zabeležil izjemno plodovito avtorsko obdobje.

V delu Iskanje izgubljenega zdravja se je Gradišnik "posvetil človekovim boleznim in zdravju v najširšem družbenem in v najožjem osebnem smislu", ob tem pa ni pozabil na zdravo mero humorja. "Če boste zares prebrali to knjigo, vas bo naučila, kako prihraniti denar, kako prihraniti živce in se ne ukvarjati s stvarmi, s katerimi se nima smisla ukvarjati," je na predstavitvi dejal Gradišnik in dodal, da je knjiga tudi zdravilna: "Ko jo boste prebrali do konca, boste vi sami zase boljši človek!"

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik